CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Brit-magyar műemléki szeminárium Fertődön, az Esterházy-kastélyban

    Az UK Trade Investment – a budapesti Brit Nagykövetség Kereskedelmi Osztályán keresztül – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal és a Műemlékek Állami Gondokságával együttműködésben kétnapos szemináriumot szervez a kulturális örökségről és a turizmusról – az épített örökséggel kapcsolatos témakörökben – a fertődi Esterházy-kastélyban.
    A szeminárium célja fórumot biztosítani az ágazat brit és magyar kulcsszereplőinek, hogy megvitassák az üzleti tervezési és a finanszírozási kérdéseket, a regionális kulturális turisztikai stratégiák kidolgozását, a műemlékek prezentációját és interpretációját, az oktatási programokat, valamint a történelmi házak kínálta eseményszervezési lehetőségeket.
 

Hiller István kulturális miniszter, John Nicols brit nagykövet, Christopher Young, English Heritage vezetője

Fotó: Somló Samu

    A hetven résztvevővel zajló szemináriumot John Nichols, brit nagykövet és Hiller István kulturális miniszter nyitotta meg.
    John Nichols kifejtette: Magyarország nagyszerű kulturális örökséget mondhat a magáénak. Történelmi okokból kifolyólag egyrészt az örökség kevésbé ismert még a magyar körökben is, másrészt pedig, eddig kevés erőfeszítés történt a széles körű megismertetése és piacképessé tétele érdekében.
    A műemlékek esetében gyakori problémát jelent az eligazító táblák hiánya, és fontos megoldandó kérdés a látványosságok könnyen megközelíthetősége és családbaráttá tétele is - mondta a nagykövet, aki hozzátte:
    Az Egyesült Királyság csodálatos épített örökséggel rendelkezik, de a briteknek is meg kellett tanulniuk, hogy az embereket a műemlékekhez oda kell vonzani.
    Az elmúlt harminc év felhalmozott tapasztalatát és szakértelmét hozták el a britek, azt, hogy hogyan lehet piacra vinni a várakat, kastélyokat és parkokat. Az Egyesült Királyságban már megtanulták, hogy hogyan lehet a legújabb marketing-fogások felhasználásával működőképes ületi vállalkozássá tenni ezeket történelmi funkciójuk, a gyakran nagyon érzékeny természeti környezetük maximális tiszteletben tartása mellett.
    John Nichols reményét fejezte ki, hogy a közös európai örökség megőrzésének és fejlesztésének alapvető feladatában egy hosszú és gyümölcsöző brit-magyar együttműködés kezdete lesz a szeminárium.

    Hiller István kulturális miniszter a szemináriumot megnyitó beszédében elmondta:
    Az egyébként nagy hagyományokkal, és komoly múlttal rendelkező brit-magyar kapcsolatokon belül a kulturális kapcsolatok új virágkorukat kezdik élni. Utalt a november óta Nagy-Britanniában Magyar Magic címmel – jelentős brit sajtóvisszhanggal – zajló magyar kulturális évre. Ez azért fontos – szögezte le a miniszter –, mert Nagy Britanniában ,,még mindig keveset tudnak a magyarokról, a magyar kultúráról"
    ,,A továbbvezető út a kultúra és a turizmus területén több mint szimbolikus, nem egyszerűen csak egy terület szakmai együttműködése, hanem országképünknek legfőbb alkotója. " - jelentette ki a miniszter, hozzátéve: ,,ez gazdasági értelemben is megéri".
    Gyakorlati jelentősége és szimbolikus jelentősége van a közös munkának, amely egy hosszú út elejét jelenti - mondta Hiller István miniszter, aki kifejtette:
    Az esemény időpontja mellett szimbolikus annak a helyszíne is, mert az Esterházy-kastély Fertődön a kultúra nemzetfelettiségének megtestesítője, akár Haydn zenéje, aki Magyarországon és Nagy Britanniában is ismert és kedvelt.

- Remélem, mindazok a kapcsolatok, amelyek a jelen lévő szakemberek között kialakulnak, tovább élnek, és az a program, amely a magyar kulturális épített örökség megújítását és védelmét célozza komoly előnyre és profitra tehet itt szert - nyilatkozta Hiller István, aki hozzátette: az évekig tartó meddő vita után az elmúlt évtől kezdődően tényleges gyakorlati lépések kezdődtek a műemlékvédelem területén. Eszterházán is több mint egy évtizedik folyt a vita arról, hogy hogyan és miként történjék a kastély felújítása. A legfontosabb, hogy megkezdődtek a renoválások, tapasztalhatóak a felújítás tényleges lépései. Nem csak tervek és tanulmányok születtek, hanem a kivitelezési munka folyik már. A tavaly és idén közel egy milliárd forintot fordított az állam az Estreházy-kastély felújítására.
    A homlokzat, a fő lépcső, a kert rendbetétele a turizmus számára egy vonzó és versenyképes helyévé teszi ennek az egyébként történelmi hagyományai miatt kitűnő adottságokkal rendelkező régiónak a kastélyt és környékét - mondta a miniszter, aki mindezek elkészültét őszre reméli.
    Magyarország a kulturális örökség területén kiváló adottságokkal rendelkezik, amelyekhez képest a lehető legjobbat kell kihoznunk a saját adottságainból, ezért az azokba való beruházás középtávon is megéri, mert az országnak az minden tekintetben hasznot hoz.

    Hiller István a megnyitó beszédében  nagyobb együttműködésre szólította fel a jelenlevőket, a nyugat-magyarországi és a helyi műemlékvédelem, kulturális örökség területén dolgozókat; kijelentette: A köztársaság kulturális minisztereként több párbeszédet szeretne és vár el a műemlékvédelem területén dolgozóktól.
    ,,A Kulturális Minisztérium minden párbeszédet, minden szakmai vitát, az előrelépés szándékával megfogalmazott véleményt támogat. Eredményt is kíván, amelyekhez a lehetőségek is megvannak." - mondta.

    A szeminárium megnyitóján Christopher Young, a brit örökségvédelem képviseletében szólt a közös, nemzetközi pályázati lehetőségekről, és arról, hogy mindezekben a civil szervezetek részvételére is számít a szakma. A program ősszel az Egyesült Királyságban folytatódik, ahol a magyar szakértők suffolki, essexi és cambridgeshire-i helyszíneken ismerkedhetnek a kulturális örökség ágazatban alkalmazott legeredményesebb gyakorlattal és együttműködési formákkal.

T.É.



2004. június 03., csütörtök 17:12


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület