CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Nyári fesztiválajánló- harmadik rész
Sziget - Ééén, a Kistehén
2002-2003

A Sziget Fesztivál idén augusztus 4-11. között kerül megrendezésre. Elég nehéz néhány szóban összefoglalni, pontosan mit is jelent ez az egész a fiatalok számára, s hogy mennyire nem arról szól már, mint az 1993-as első fesztivál. Mennyi kulturális és családi program van, mennyi nem rockzenei előadás, mennyi beszélgetés, találkozás. S mennyi ember.
1999 óta tudósítunk erről a rendezvényről, ajánlóként nézzük végig együtt, hogy az elmúlt évek során mi mindent írtak szerzőink...

2002
"Ez a tizedik fesztivál. Ami azt jelenti, hogy idén rendezzük meg tizedszer, de csak jövőre lesz tíz éves" - jegyezték meg a szervezők a sajtótájékoztatón. A Sziget fő támogatója a Kistehén. Jah, és ettől az évtől kezdve nem Pepsi Sziget, hanem Sziget Fesztivál.

Újra Sziget rovat!
"Idén is folytatjuk azt a lassan már tényleg hagyománnyá váló szokásunkat, hogy külön rovatban foglalkozunk a Szigettel kapcsolatos információkkal. Azért hangsúlyozom a Sziget szót, mert idéntől a Pepsi név eltűnik a rendezvény nevéből (bár támogatóként továbbra is jelen lesz), s a hivatalos elnevezés: Sziget Fesztivál 2002, időpontja pedig július 31 - augusztus 7."

Hivatalos infók a Szigetről
"Az idei Sziget hivatalos kabalája: a kistehén."

Sziget előtt
"És ott lesz 7 nap, 7hosszú nap, míg a zenekar csak neked játszik, a nap csak neked süt, és mikor a szomszéd Juliska is csak rólad álmodozik! ("

Kedves Szigetlakók!
"Tizedik alkalommal - ez is akárcsak a VOLT- rendezik meg idén Európa egyik legnagyobb rfjúsági, kulturális rendezvényét, a Sziget Fesztivált. Az Oktatáskutató Intézet 1999 óta széles körű felmérés készít a szigetlakók körében, ami a társadalmi státusztól a vásárlóerőn át a különböző fogyasztási szokásokig sok mindenre kiterjed. A tavalyi felmérés szerint a megkérdezettek közel 80 %-a volt már korábban a Szigeten és 95%-a az idei Fesztiválra is el kíván jönni. Akik így döntenek, azokat több mint 50 helyszínen 1000-nél is több program várja az egy hét alatt. "

Egy nap múlva Sziget...
"Kalapács idén is itthon marad, az esernyőhöz hasonlóan. Emlékszem, két évvel ezelőtt az egyik ismerősöm egy másfél méteres ernyővel próbált meg belépni a Sziget területére - természetesen az esernyő az egyik konténerben várta meg a tulajdonosát..."

Visszatérni jó
"Odalép hozzám egy srác, és bizalmas hangon megkérdezi: "Van már hetijegyed?" Egy másik hangosabban mondja: "Hetijegy tizenkétezerért." A mellette álló már csak 11-ért kínálja. "

Árusok és koncertek
"Még a metrón leült mellém egy lány, akivel tegnap együtt álltam sorban a bejáratnál. Egy alapítványon keresztül van itt és Capoeira-t (brazil harcművészeti táncoktatást) tartanak délutánonként a Zöld udvarban. "

A harmadik napon
"Már mindjárt az elején az énekesnőtől megtudhattuk, hogy a Kosheen szerelemzenét játszik, és bevallom, nagyon sokat vártam ettől az együttestől. "

Kosheen koncerte mentem
"Az ember azt hinné, hogy megbeszéli az ismerőseivel a koncertre menést, elmegy, jól érzi magát és utána pihen egyet. Hát, a valóság kicsit másként fest... "

Gyere pörögj míg bírsz...
" Egy finom vacsora, vízespólós szépségverseny, egy kis discozene, találkozás Boróval ("barinőm"), majd drum'n'bass, a Magic Mirror különös showja, végül egy kis pörgés az utcán, míg a Nap fel nem kelt... "

Egy fergeteges vasárnap
"Szokványosan indult, talán már picit fáradt voltam, de a koncert alatt valami történt! Nem tudom mi, minden a régi: a levegő perzselően meleg, a régi arcok, a megszokott számok. "

Színek, hangok, fények
"Luminárium... Azaz Szín-tér. Egy hatalmas valami - kívülről úgy tűnik, mint egy légvár. Amolyan bevásárlóközponti "urálóvár". Pedig egyáltalán nem az. Alan Parkinson nevű angol úriember találta ki, és ő műalkotásként, szoborként jellemezte."

A vonat nem vár
"Egyszerűen nem bírom itthagyni, mindegyik olyan jó szám"

2003
Tíz éves a Sziget! Idén a reklámfilmekkel már nem is magát a Fesztivált reklámozzák, hanem a hangulatát próbálják meg visszaadni az amatőrök által készített reklámfilmekkel. Sohasem látott nagyságú kultúrális produkció, hatalmas költségvetés, rengeteg ember.

Zenekarok figyelem!
"Még legalább 180-at kell aludni a 11. Sziget Fesztivál kezdetéig, de a Fesztivál szervezési munkái már javában folynak. Európa egyik legnagyobb bulijának szervezői újra magasabbra tették a mércét: a korábbi évek infrastrukturális fejlesztései, bővítései után idén még nagyobb energiát fordítanak a minőség fejlesztésére úgy a szolgáltatások, mint a programok terén."

Egy zenekar nem csinál nyarat, azonban több...
"Játszik majd a Szigeten a CLAWFINGER, a Faithlessben gitározó Dave Randall új formációja, a SLOVO, az angol dub szintér egyik legismertebb együttese, a ZION TRAIN, a spanyol OJOS de BRUJO, és a CIRCLE II. CIRCLE."

'Megszívhatod, ha megszívod'
"Rajzolj, fess, készíts montázst! Hogyan látod, képzeled el a saját képi nyelveden, a drogok nélküli életet?"

10 éves a Sziget Fesztivál
"Az idei Fesztivál július 30-án kezdődik és augusztus 5-ig tart, s ezzel a legkorábban kezdődő Sziget. Jelentős külföldi támogatáshoz jutottak a Brit Külügyminisztérium pályázatán, emiatt lesz egy kisebb brit „sziget”: rengeteg brit program vár majd a látogatókra"

Visszaszámlálás indul
"10 év telt azóta, hogy megismerhettük őt. 10 együtt töltött hosszú hét, és a 11. sincs már olyan messze. 10 éves a Sziget idén, évei számát tekintve még éppen csak serdülőkorba lép, de a fesztivál komolyságát tekintve, már régen nem gyerek, hanem emberek tíz-, sőt százezreit megmozgató nagyszerű és egyúttal profi rendezvény. "

Néhány nap múlva...
"A mobilom mostanában igen furán viselkedik. Egyre gyakrabban pittyeg egyet-kettőt. Mintha egy nagy találkozónak néznék elébe… Értelemszerűen nem magától teszi ezt, hanem az ismerőseim érdeklődnek, hogy megyek-e, hogy idén is ott leszek-e, hogy együtt bulizunk-e, hogy ott sátorozunk-e ismét, ahol tavaly..."

Elkezdődött
"Shaggy megmutatta nekünk, hogy ő a Sztár, mi vagyunk "Budapeszt" ("Can you hear me Budapest? Are you here, Budapest?"), és amit hozott magával, az nem egy egyszerű koncert, hanem egy show.... Az este folyamán még volt többek között K.F.T. koncert is, meg Beatrice, de inkább a Színház-és Táncsátort választottam. Csillagos égbolt alatt csendültek fel Carl Off Carmina Burana-jának első hangjai.... Az előadás végén a közönség perceken át felállva tapsolta meg újra és újra a produkciót."

Fogalmazásom témája az eső

"Először is reggel esett az eső.... Esett az eső. A Lamb együttes koncertjét a mozgássérülteknek készült rámpa alól néztük végig... Esett az eső. Mondjuk most éppen szerencsénk volt, mert be tudtunk húzódni előle egy védett helyre. "

Árusok és eladók
"az egyik srác oda is lép, hogy "Nincs valami eladnivalótok?" Szomorú fejrázás... Kicsivel később egy sátorban a tánc közben két srác úgy gondolja, ideje felpörgetniük magukat"

Apocalyptica most nem
"Ettől nem messze bringaszervíz működött. Mint megtudtam, sokan jöttek bringával Szigetre. Áldom az eszüket érte. Jövőre tán nekem is így kéne tennem. Eszembe is jutott rögtön, hogy városomban nemrég láttam egy ilyesféle hirdetést: "régi kerékpárok eladók, 1800Ft/db", amit akár a hetijegy mellé beszerezhet az ember, és kétkeréken hosszú órákat, egy hét alatt tán egy napot is megspórolhat az ember."

Vasárnapi pihenés
"Idén ismét jelen van a szigeten a Luminárium, az angliai Architects of Air lenyűgöző Izéje. A tavalyihoz hasonlóan idén is ingyenes a bejutás a naponta délután kettő és este nyolc között látogatható "építménybe". "

Már csak két nap van hátra a Szigetből
"Még mindig elég fáradtnak érzem magam, úgyhogy felkeresem az amortizálódó Roxy Sun City-t (egyre kevesebb nyugágy van, ráadásul egyre rosszabb állapotban), ahol egy női iszapbirkózás meccs kellős közepébe csöppenek (mármint nézőként). "

Film, zene, aztán haza
"A szétszéledő emberek közül hallom, hogy valaki a ’Sziget legjobb koncertjeként’ jellemzi az angol banda fellépését. Később valakitől azt is megtudom, hogy a hatalmas kivetítő a színpad hátterében arra szolgált, hogy különböző adatokat jelenítsenek meg rajta, civil áldozatokról, leégett olajkutakról, tömegpusztító fegyverekről, és egyéb aktuális katonai dolgokról. "

2004
Augusztus 4-11. Budapest, óbudai Hajógyári-sziget

Szerzőink, akik a fenti cikkeket elkövették: Bacsárdi László, Balogh Zsolt, Gludovátz Gábor,Kereskényi Balázs, Nagy Árpád

Poros pincében dobozokban turkált: Bacsi



2004. jĂşnius 05., szombat 18:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület