CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Stinggel jobb a koncert

Mottó:
- Amúgy mentek Stingre?
- Ja, jó lenne.
- Képzeld, Katiék már délelőtt tízre kimennek, hogy legyen helyük a koncerten. Tavaly is iszonyú sokan voltak.
- Én csak hallani akarom őket, és elmondnai, hogy voltam Stingen, akár a leghátsó sor is jó nekem.
(IC, Sopron és Budapest között, 2004. május 31.)

Jobb veled a világ - már hetek óta hasonló szövegezésű, lila hirdetések borítják el a várost, mégis talán az egész Westel-átváltozás reklámkampány legmegkapóbb eseménye volt az, ahogy a körúti villamoson egy férfi az egyik szombati napilap címoldalát burkoló, négyoldalas, magenta színben pompázó T-mobile hirdetést látványosan összegyűrte és zsebrevágta. Ezzel az előzménnyel vágtunk neki a szombat esti szuperkoncertnek.

A T-mobile (amit nálunk állítólag külön az anyacég engedélyével "t-mobil"-nak is szabad ejteni) kitett magáért a rendezvény alkalmából. A VIP-helyszínné alakított Műcsarnok oldalát egy hatalmas kivetítővel lilára színezték, óriási színpadot állítottak fel a Felvonulási téren, amelyet több kivetítőn is követhettek a nézők, miközben a fejük felett egy léghajó körözött már kora este óta.

Azért szkeptikusan álltunk hozzá koncerthez, gyanús volt, hogy néhány nappal egy másik nagy sztár, Suzanne Vega fellépését is bejelentették a szervezők, ezzel párhuzamosan pedig tudvalévő volt, hogy Stingnek jelenlegi turnéján már három koncertjét is le kellett mondania torokgyulladás miatt. Szerecsére mégse igazolódott be a rosszindulatú sejtés, az összes beígért fellépő ott volt az est folyamán.

Este hatkor magyar énekesek produkciójával kezdődött a koncert, színpadra lépett többek között Charlie, Somló Tamás, Hajós András, Geszti Péter, valamint a külföldi szupersztárok előtt ott voltak saját, magyar megasztárjaink is - az ő fellépésüket úgy gondoltuk ezúttal kihagyjuk, de ezzel valószínűleg nem voltunk egyedül, mivel Suzanne Vega már javában nyomta, miközben velünk együtt rengeteg ember haladt a Hősök tere irányába, hogy láthassa a Police volt énekesét.

Apropó látás: a szervezők valamiért úgy gondolták, hogy nem csak a színpad jobb oldalára tesznek egy ülőhelyekkel teli páholyt, hanem közvetlenül elé is. Ezzel elérték azt, hogy a legközelebbi állóhelyek nagyjából száz méterre kerültek a színpadtól. Na nembaj, legalább a hangzással nem volt gond a több hangszórósor miatt, és ha az ember jól odafigyelt a kivetítőre, néha még a színpadon mozgókat is be tudta azonosítani.

De ne szaladjunk ennyire előre, azért meg kellett küzdeni az állóhelyért is. Ugyanis mire odaértünk, már akkora lett a tömeg, hogy a színpad melletti Dózsa György utat lezárták, és csak egy mellékutcán hátulról kerülve lehetett megközelíteni a nézőteret. Kicsit gettófílingem támadt, miközben tömött sorban araszoltunk a gyalogosoknak fenntartott szűk utcában, a kétoldali emeletesházakat elválasztó szögesdrót-kerítések között. Próbáltam barátságos arcot vágni az egészhez, még kedvesen mosolyogtam is a szembejövőkre, egészen addig, amíg egy szembejövő hölgy majd' fellökött a kezében lévő legalább tizenöt darab T-mobile-os lila frizbivel, amit a helyszínen osztogattak a szervezők - jutott belőle mindenkinek elég, amint látjuk.

Na nem baj, odaértünk, és szinte már kezdődött is Sting koncertje. Legalábbis a színpadon csak sejtettük, hogy ő van, de a kivetítőn egész jól láttuk. A zene azonban hibátlan volt, az angol énekes és kísérői igencsak kitettek magukért. Hallhattuk a legutóbbi album, a Sacred Love számait, a Send Your Love-ot, az Inside-ot a Whenever I Say Your Name-et - ez esetben Mary J. Blige-ot az egyik vokalista helyettesítette a duettben - és a címadó dalon kívül még jópár dalt a lemezről. Nem hiányoztak persze a régi kedvencek sem, a Desert Rose, az Englishman In New York, az If I Ever Lose My Faith és az Every Breath You Take. Ráadásként pedig meghallgathattuk Brand New Day album címadódalát.

Sting ezután "See you next time"-mal búcsúzott, ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy reméljük nem ingyen, de legalább közelebbről. Mielőtt pedig hazaindult volna az elégedett tömeg meglepetés tűzi- és fényjátékban gyönyörködhettünk amit az egyik közeli irodaház tetejéről lőttek fel. Kicsit világháborús hangulatot keltett a tűzijáték rakétáinak ropogása a háttérben köröző léghajóval, ekkor gondolkodtam el azon, hogy akár T-day-nek is hívhatták volna a rendezvényt, és akkor egyúttal majdnem megünnepelhettük volna a partraszállás évfordulóját is...

Hazaindulás előtt még láthattuk, hogy a Hősök terét ezúttal a deszkások és biciklisek helyett a lila frizbisek vették birtokba, és szerencsénk volt végre közelről is megcsodálni a VIP-bejáraton át autóval távozó Stinget. Legalábbis úgy láttuk ő az, bár egy arra repülő frizbi eltakarta az arcát. Így hát egy koncertélménnyel gazdagabban mentünk haza aludni, hogy másnap stilszerűen egy Brand New Day-re ébredhessünk.

Kereskényi Balázs



2004. június 07., hétfő 12:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület