CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 14., kedd, Bonifác napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Vig Péter: A Szövetség nyugodt lelkiismerettel hozza meg döntéseit

Közhangulat, hitelesség és Globex
Dr. Vig Péter: A szövetség nyugodt lelkiismerettel hozza meg döntéseit

Az előző ciklusban is polgármestert adó Szövetség Sopronért Egyesület frakciójának vezetőjét, Dr. Vig Pétert kérdeztük az öt tagú képviselőcsoport szerepvállalásáról, illetve a várost aggasztó problémákról.

- A Szövetség Sopronért Egyesület nem kifejezetten politikai párt, ugyanakkor a város első emberét ez a szervezet adja. Nem hat idegen testként a szövetség a pártok között?

- A Szövetség Sopronért mint a párton kívüliek egyesülete valóban úgy tűnt, civil a politikai pályán. Úgy vettük észre, hogy a pártok ellenszenvvel fogadtak bennünket. Mintha úgy vélekedtek volna rólunk: aki nem ért a politizáláshoz, az ne akarja ezt csinálni. Az előző ciklus ennek szellemében telt el, azonban a legutóbbi választások eredményei és az azóta tapasztalt megnyilatkozások igazolták, hogy a ránk adott voksok nem az újdonság iránti érdeklődésből fakadtak, a város elismerte a szerveződés politikában betöltött szerepét.

- Sokak szerint nem kerülhető el a csődhelyzet 2000-ben. Ön mit gondol erről?

- Évek óta minden esztendő a költségvetési gondok jegyében veszi kezdetét. A bevételi lehetőségek és a város szükségletei között egyre nagyobb a különbség, így a büdzsé évről-évre nehezebb helyzetbe kerül. E tendenciát látva a koalíció hozzáfogott gazdasági programjának készítéséhez, megvalósításához. Ez viszont azzal jár, hogy Sopron gazdasági szereplőinek és polgárainak vállára mind nagyobb teher kerül. A legfőbb gondunk, hogyan lehetne ezt a terhet igazságosabban elosztani, hogy gazdasági intézkedéseink ne mindig ugyanazon szűk "üvegzsebű" réteget sújtsák. Mi ezért bízunk a csőd elkerülésében.

- A súlyos helyzetben mit tud tenni a Szövetség Sopronért Egyesület a választók előtti hitelességének megőrzése érdekében?

- A kérdés nem könnyű. Mi olyan döntéseket hozunk, amelyeket nyugodt lelkiismerettel felvállalhatunk. A város jövőjét akarjuk építeni, és az ehhez szükséges folyamatokat kell irányítani, a döntéseket ennek érdekében kell meghozni. Természetesen a kormányzó oldalon lévő csoportok mindig egyfajta elhasználódásnak vannak kitéve, mégis úgy vélem, hosszú távon az az igazi politikai tőke, ami ezeket a lépéseket igazolja. A városban jelenleg nincs jó hangulat, és ebben jelentős a média szerepe.

- A közhangulatot a Globex-ügy határozza meg.

- A Globex-ügy a helyi közéletnek nagyon nehéz tehertétele, és az is marad. A hangulaton alapvetően az változtathatna, ha az elveszett pénzből sikerülne valamit visszanyerni. Az egész önkormányzat - de a koalíció különösen - ezen fáradozik. De mi fontosnak tartjuk azt is, hogy a város neve jobban csengjen a jövőben a világ előtt. Ezért szeretnénk javítani a város külső megítélésén - virágosítás, ünnepi kivilágítás - hangsúlyozni a város arculatának legjellegzetesebb vonásait, mint a műemléki, a borváros, a kulturális és diákváros jelleg. Erre építeni idegenforgalomi stratégiánkat, amely a gyógyturizmus, konferencia- és kulturális turizmus irányában bővülve a gazdaság egyik húzóágazata lehet. Idővel a város a területfejlesztési régióközpontból egy kulturális, tudományos közigazgatási régióközponttá válhat, s egyre kevesebbszer halljuk az elégedetlenség fokmérőjeként használt Globex kifejezést.

Farkas Ciprián



2000. február 10., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület