CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Érdekes hírek a tudomány és a technika világából

Világháló
Érdekes hírek a tudomány és a technika világából

 


Kiemelek egy mélyhűtött mamutot a szibéria tundra örökké fagyott talajából A szakemberek a következő lépésben olyan DNS-mintát szeretnének találni, amely alkalmassá teszi az állatot a klónozásra. Ha sikerülne kivonni ép DNS-t a 23 ezer éves, körülbelül 47 esztendős korában elpusztult állatból, azt egy afrikai elefánt petesejtjébe lehetne beültetni, ami egy igazi gyapjas mamutot hozna a világra - legalábbis az elképzelések szerint. 
(Discovery)

Rádioaktivitással szennyezett betonfal mentesítésére is alkalmas lesz a Thiobacillus thiooxidans nevű baktérium. A mikroorganizmus könnyűszerrel megél a betonban található kénvegyületeken, miközben az általa termelt kénsavoldat szétmarja azt.

Keletkeznek-e új agysejtjeink? - erre a kérdésre sokáig nemleges volt a válasz, ám most amerikai neurológusok nemrég ennek éppen ellenkezôjét tapasztalták majomkísérleteik során. Pár órával a kezelés után a vizsgálat kimutatta, hogy a majmok agyának egyik részén megtalálható a BRDU, ez pedig azt jelenti, hogy azon a területen fiatal sejtek keletkeztek. Egy héttel elteltével ezek az új idegsejtek már teljesen ki is fejlôdtek, sôt, bele is csatlakoztak az agy gondolkodásért felelôs részébe.

A dinoszauruszok nem a sokat emlegetett meteoritbecsapódás miatt haltak ki. Egy kínai kutató szerint a dinoszauruszok még több százezer évig éltek a becsapódás után, legalábbis Kína egyes részein. A kínai Zikui Zhao úgy véli, hogy jóval a meteoritbecsapódás után lerakódott rétegekben talált dinoszaurusztojásokat. DK-Kínában, Nanxiong város közelében a kínai kutató számos dinoszauruszfészket fedezett fel egy rétegsorban. A kutató szerint azt jelenti, hogy a dinoszauruszok több százezer évvel tovább éltek, mint azt korábban gondolták.

Egyetlen gén megváltoztatásával olyan genetikailag módosított egereket állítottak elő amerikai kutatók, amelyeknek a tanuló és emlékezőképessége meglepő mértékben felülmúlta közönséges társaikét, ráadásul ezeket a tulajdonságokat az állatok életük végéig fiatalos szinten megőrizték. Ez felcsillantja annak reményét, hogy idővel az emberek hasonló képességei is javíthatóvá válnak, és például az időskori emlékezetzavarok késleltethetők vagy teljesen elkerülhetők lesznek.

Zenélő folyadékkristályok. A Penn State University egyik fizikusa zenélő folyadékkristályokat állitott elő. Jay Patel azt figyelte meg a pálcika alakú molekulákat tartalmazó folyadékkristályok optikai tulajdonságainak tanulmányozása közben, hogy az ilyen anyag feszültség rákapcsolásakor gyenge hangot ad ki. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a felfedezés mire jó.

Beszélő fotó. A digitalis fotók hamarosan akár beszélhetnek is, és így a kép hangulatát már nem csak a vizuális élményen keresztül érzékelhetjük majd. A Kodak új digitális fényképezőgépében a képpel egyidőben körülbelül tíz másodpercnyi hangot is rögzíthetünk. A tárolt adatokat kinyomtathatjuk festéksugaras nyomtatóval, amely a konvertált hangot vonalkód formájában jeleniti meg a kép alján. Ha ezt egy speciális infra-scannerrel leolvassuk, a hang máris megszólalhat a készülékből.

Merényi Zoltán

linkek:
www.jovonezo.hu
www.origo.hu/tudomany
Élet és Tudomány



1999. október 28., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület