CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

,,Vagy a hídfoglalás vagy a hídépítés politikája kap megerősítést.'

Lendvai Ildikó az MSZP parlamenti frakcióvezetője Sopronban
  ,,Vagy a hídfoglalás vagy a hídépítés politikája kap megerősítést "

    Lendvai Ildikó az MSZP parlamenti frakcióvezetője tartott kampányzáró lakossági fórumot Sopronban, amelyet megelőzően Kránitz László országgyűlési képviselő, Simon Gábor országgyűlési képviselő és Kalmár István kampányfőnök társaságában közös sajtótájékoztatón számolt be az EP-kampány legaktuálisabb kérdéseiől.
    Az Európai Parlamenti választás tétjéről és következményeiről beszélt Lendvai Ildikó, aki kifejtette:
    ,,A választás tétje, az, hogy ki lesz Brüsszelben, de a következményei hatnak arra, hogy mi lesz Magyarországon."
    A választás tétje, hogy “melyik politikai erőnek lesz meghatározó szerepe ebben a huszonnégy fős nemzeti válogatottban”.
    Rámutatott: ,, A választó ilyenkor nem csak egy listára szavaz, hanem ad egy politikai hátszelet, választói támogatást az egyik, vagy másik fajta politikai kultúrának, eszköztárnak és stílusnak."
    ,,Vagy a hídfoglalás vagy a hídépítés politikája kap megerősítést." -jelentette ki a politikus. Hozzátette: ,,Óhatatlanul két politikai stílus is mérkőzik egymással a kampányban és azon kívül is."
 

Kalmár István, Lendvai Ildikó, Kránitz László, Simon Gábor a Vas- és Villamosipari Szakképző iskolában tartott sajtótájékoztatón

    Az MSZP meggyőződése, hogy ,,a magyar köz-, politikai, parlamenti élet rákfenéje a vita ellehetetlenítése, az érvek elmondásának lehetetlenné tétele." - mondta Lendvai Ildikó, hozzátéve: ,,az éles vita fontos kérdésekről zajlik, természetes és szükséges."
    A viták ellehetetlenítésére példaként felhozta hogy a Fidesz elnöke – mint fogalmazott – ,,megfutamodott az MSZP pártelnökével folytatott vita elől". ,,Nem sokáig maradhatna csatár bármely futballcsapatban az a futballista, aki csak a meccs lefújása után merészkedne ki a pályára." - tette hozzá Lendvai Ildikó.
    A szerdai napon még mindig bízik benne az MSZP, hogy péntek estéig Orbán Viktor meggondolja magát, és ,,a választók kedvéért" kiáll.

    A vita elkerülésének brutálisabb módszerei között Lendvai Ildikó szólt a hétfői parlamenti vitanapon történtekről. ,,Ebben a viharos parlamenti két évben sem volt arra példa, hogy valaki ne tudja elmondani hozzászólását és válaszát. Példátlan, hogy a házelnöknek személyesen kellett elnézést kérnie mindenkitől." - fogalmazott a politikus asszony.
    ,,Sopronban nagyon hasonló dolog történt" - vélte, hozátéve: ,,Igaz itt nem a Fidesz, hanem MIÉP-es aktivista tette, igaz hogy ,,ez Fő téren volt és nem a Parlament üléstermében, de a módszer ugyanaz".
    ,,A soproni polgár nem tett mást, mint megnézte a tévét, és úgy gondolta, hogy, ha megválasztott parlamenti képviselőknek szabad, akkor neki mint állampolgárnak miért ne szabadna." - vélte a frakcióvezető.
    Lendvai Ildikó úgy értékelte, hogy ,,a vitát elkerülő gesztusok, azt jelzik, hogy az MSZP politikai riválisának magabiztossága megroppant."
    Utalt arra is, hogy ,,a magabiztosság megroppanásának az is a jele, hogy újabban Orbán Viktor beszédeiben feltűnik egy mozzanat, amiben már előre nyitva hagyja magának az utat, hogy fideszes vereség esetén megkérdőjelezhesse a választás eredményét."

    A továbbiakban Lendvai Ildikó az EP-politikusok irányába állított elvárásról szólva mondta: ,,Az MSZP azt várja a kiutazó politikusoktól és az itthon maradottaktól, hogy kettős célnek tegyenek eleget: képviseljék a nemzeti érdekeket Brüsszelben, és képviseljék az európai értékeket itthon."
    Az MSZP jelöltjeinek van jogosítványa az európai utakra EP-képviselőjelölteik ismerik az EU-s KRESZT- fogalmazott a frakcióvezető, amely három fontos szabályt tartalmaz: ,,az együttműködésre, és a párbeszédre való képességet, Európa és saját nemzeted fejlődését és szolgálatát, és a 2000-ben meghirdetett szociális Európa elvét."
***
    A sajtótájékoztatón Simon Gábor, országyűlési képviselő a foglalkoztatáspolitika aktuális kérdéseiről szólt, Kalmár István pedig, az EP-kampány helyi vonatkozásának kérdéseit taglalta, amelyekről külön fogunk beszámolni.

T.É.



2004. június 10., csütörtök 07:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület