CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A foglalkoztatáspolitikáról

A foglalkoztatáspolitikáról
Simon Gábor Simon Gábor országgyűlési képviselő, a Parlament Foglalkoztatási

    Simon Gábor országgyűlési képviselő, a Parlament Foglalkoztatási és Informatikai-Távközlési Bizottságának tagja a tegnapi soproni sajtótájékoztatóját megelőzően szólt a foglalkoztatás területének néhány fontos aktuális kérdéséről.
    Elmondta, hogy egyrészt az elmúlt öt hónapban és az azt megelőző más fél évben stabil munkaerő piac van Magyarországon, ami abban mutatkozik meg, hogy tartósan alacsony szinten – 5,9 és 6,3 % között – tudták tartani a munkanélküliek arányát.

    Az uniós összehasonlításban ez az EU-s 8, 4 %-nál lényegesen jobb eredményt jelent.
    Másrészt folyamatosan növekedett a foglalkoztatottak száma, ami egy nagyon kedvező tendenciával párosult. A felmérések azt mutatják, hogy végre megmozdult az inaktív társadalmi csoportok köre is, és az elmúlt másfél évben 140 ezren dolgoznak ismételten ebből a körből.
    Ez azért nagyon fontos – mondta Simon Gábor – mert az aktív korú népesség köre és az inaktívok közötti, az eltartotti kor viszonyában európai uniós elvárás volt a kedvező változás.

    Az országgyűlési képviselő két fontos bejelentést is tett.
    Sopronban konzultáltak az önkormányzat képviselőivel, illetve a körzet országgyűlési képviselőjével és javaslatot tett, arra, hogy az országos foglalkoztatási megállapodás alapján egy megyei, illetve egy városi foglalkoztatási megállapodással bővüljön a kezdeményezés, amely lehetőséget teremt arra, hogy Sopronban a munkaadói, munkavállalói, civil szervezetek képviselői és az önkormányzat együtt folyamatosan konzultálni tudjon a város foglalkoztatási helyzetéről. Ebben helyet kapnának a kitörési pontok, megoldandó problémák, minden olyan kérdés, ami fontos lehet a munka világában.
    A második bejelentése szerint a múlt héten a munkaerő piaci alaptanács a Simon Gábor előterjesztésére döntött abban, hogy tovább folytatja a kormányprogramban az e-munkavégzés, a távmunkavégzés programját. J
    Jelenleg 255 millió forintos keretben egy új pályázatot írtak ki, amely június második felében fog megjelenni, és gyakorlatilag az év második felében, illetve jövő év elején áthúzódó kedvező hatásként egy bértámogatást fog teremteni.
    “Úgy számoljuk, hogy kb 1100 munkavállaló tud ennek a programnak a segítségével dolgozni." - mondta az országgyűlési képviselő.
    ,,Ez különösen fontos - tette hozzá – mert lehetőséget teremt arra is, hogy az ország fejlettebb részén, – ott ahol az informatikai infrastruktúra, a háztartásokban a számítógép, vagy a kommunikációs kapcsolat magasabb szinten van –, találjunk olyan diplomás munkavállalókat, akik ezen új munkaforma segítségével be tudnak kapcsolódni a távmunkavégzés által a munkába.” – nyilatkozta Simon Gábor
 
    Utalva az elmúlt hetekbeli az MSZP az Európai Bizottságnak is készült foglalkoztatási jelentése alapján való állandó vitatémára, kijelentette: ,,Magyarországon stabil, rendezett munkaerőpiac van."
    Hozzátette: ,,Jól menedzseli a szaktárca a foglalkoztatás problémáit, keresik azokat a kitörési pontokat, amelyek az uniós elvárás alapján a gazdasági szint, aktivitás növekedését és a munkanélküliség további, tartós alacsony szinten való tartását eredményezi."
    A távmunka elfogadottságára vonatkozóan a Parlament Foglalkoztatási és Informatikai-Távközlési Bizottságának tagjaként is mondta: ,,Az uniós 14 %, továbbá az USA 25% -hoz képest Magyarországon ez az érték alig néhány százalék.
- Az első kezdeti biztató jelek most látszanak. A vállalatok szembesülnek azzal a kihívással, hogy a versenyképességet növelni, a költségeket csökkenteni csak új megoldásokkal lehet. A távmunka, mindenképpen ezek közé tartozik, amellyel akár 60%-ban is növelhető a hatékonyság és a versenyképesség - mondta Simon Gábor, országgyűlési képviselő.
T.É:



2004. június 10., csütörtök 09:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület