CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 18., szombat, Erik, Alexandra napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Növekedett régiónkban a véradók száma

Vöröskereszt Világnapján
A régióban növekedett a véradók száma

Vöröskereszt – a szervezet, a szó igazán azoknak jelent sokat, akik valamilyen formában már kaptak segítséget embertársaiktól. A Soproni Területi Szervezet munkájának skálája széles. Ha csak az elmúlt esztendőt tekintjük, akkor nehéz lenne felsorolni azokat az eredményeket, melyeket sikerült megvalósítani. Antal Vilmosné, a Soproni Vöröskereszt Területi titkára a teljesség igénye nélkül sorolja a sikereket.

-A hagyományos feladatokon túl az árvízkárosultak és a háború áldozatainak megsegítése volt az egyik legfontosabb célkitűzés. Békés, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéknek indítottunk gyűjtést: ennek eredménye 12 millió forint volt.

Ezenkívül Kárpát-Ukrajnában egy élelmiszerből, ruházatból álló szállítmányt is megszerveztünk.

-A Vöröskereszt Világnapját hagyományos tevékenységünk népszerűsítésével ünnepelte a soproni szervezet.

Az országos statisztika kimutatta a véradás terén egyedül a hűség városában és vonzáskörzetében emelkedett a véradók száma 11%-al.

Antal Vilmosné szerint ennek a növekedésnek a titka, a fiatal generációk céltudatos nevelése.

– Ezen a héten például az „Ünnepeld 18. Születésnapodat véradással” akcióban 116-an vettek részt: ezek a lányok-fiúk a játékos eseményen átérzik a segítség fogalmának minden árnyalatát, így közülük minden bizonnyal sokan maradnak véradók a későbbiekben is.

Ennek a programnak a szerves része az iskolákkal kiépített színvonalas kapcsolat.

Fontos az utánpótlás, hogy egészséges lelkületű, humanitárius érzelmektől nem közömbös fiatalokat adjunk át a jövőnek. Büszkén mondhatjuk el idén a Fáy András Szakközépiskolában is megalakult az ifjúsági szervezet 130 fővel, s evvel minden hozzánk tartozó középiskolában működik ilyen szervezet. Hasonlóan jók az eredmények az általános iskolákban is.

Az ifjúsági szervezeten keresztül a tanulók bekapcsolódhatnak aktívan is a munkánkban.

Így történt ez a május 8-i világnapon is. Az Eötvös gimnázium tanulói vöröskeresztes egyenruhában, persellyel a kezükbe végig járták a város utcáit, s gyűjtöttek a mozgássérült gyermekek üdültetésére. Ehhez az országos akcióhoz Sopron elsőként csatlakozott, a tanulók nélkül nem tudtunk volna pénzt gyűjteni, s lám a siker nem maradt el: néhány óra alatt máris gazdagabb lett a nemes cél 46.500 forinttal.

A diákok ugyanilyen lelkesedéssel vetik bele magukat a különféle megmérettetésekbe: most például a csecsemőgondozási versenyen megyei első helyezést értek el az Eötvös gimnázium tanulói, ők képviselhetik a várost az országos döntőben.

-Ezek a sikerek a felnőttek, a szakmai segítség nélkül nem valósulhatott volna meg. Éppen ezért a Vöröskereszt Világnapján kitüntetéseket vehettek át Győrben az elismerő munkájukért Ivanics Frerenctől a megyei közgyűlés elnökétől.

Arany fokozatot kaptak:

Márk Lászlóné (Petőháza), Lendvai Gyuláné (Fertőszentmiklós), dr. Vargha Alfrédné (Agyagosszergéyn). Bronz fokozatú elismerést: Molnár Alajosné (Fertőendréd). Özv. Katona Imréné Jótékony célú alapítvány 10 ezer forintos díját pedig Nagy Anna, a soproni gyermekosztály ápolónője kapta.

Rákóczi Erzsébet



1999. május 14., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület