CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A tizenötödik évforduló előkészületei

Páneurópai Piknik 1989 - a tizenötödik évforduló előkészületei

2004. június 17-én a Páneurópai Piknik tizenötödik évfordulójának szervezésével kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót Walter Dezső polgármester, Kalmár István alpolgármester, Almássy László idegenforgalmi igazgató, Nagy László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány és Almach Ottó, a Páneurópai Unió Alapítvány képviseletében, valamint Abdai Géza, Forrás Béla és Kóczán Zoltán frakcióvezetők.

Walter Dezső polgármester álláspontja szerint olyan emlékhelyet, megemlékezéseket kell megvalósítani, amelyekre mindenki büszke lehet és senki nem sajátíthat ki. A polgármester kijelentette: a tizenöt éves évfordulón a Páneurópai Piknik '89 Alapítvánnyal egyeztetett helyszínen, egy később elkészítendő emlékmű alapkőletételére kerül sor. A polgármester úgy értékelte, hogy az előző években tartott megemlékezéseken a város nem vállalt megfelelő szerepet, ezért javasolta, hogy a továbbiakban a magemlékezések szervezését a mindenkori polgármester fogja össze.

Dr. Almach Ottó a  Páneurópai Unió Alapítvány megbízottjaként bejelentette, hogy az évfordulón részt vesz Habsburg Ottó, a tizenöt évvel ezelőtti események egyik fővédnöke, lánya Walburga és György fia. A megbízott célszerűnek tartja az egyeztetést a megemlékezések szervezői közt, így mindenkinek módja nyílik a rendezvényeken való részvételre, amelyeknek egyik eseménye az egykori két fővédnök: Habsburg Ottó és Pozsgai Imre közötti beszélgetés lesz.

Nagy László a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány Kuratóriuma titkárának véleménye szerint eddig is méltóan sikerült megünnepelni a piknik évfordulóját - városi segítséggel - éppen ezért örvendetesnek tartja, hogy intézményesül ez a kapcsolat. A TAEG segítségével a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány kezeli az emlékhely területét, a további, pénzigényes  tervek megvalósításában a városnak intézményesen is részt kell vállalnia, annál is inkább, mivel nemrég az emlékhelyet beválasztották a száz legjobb magyarországi turisztikai hely közé.
A kuratóriumi titkár elmondta, hogy a Páneurópai Piknik Alapítvány a hagyományokhoz híven kiállítással is megemlékezik a tizenöt évvel ezelőtti eseményekre - ez alkalommal a Magyar Turizmus Rt. Németországban bemutatott kiállítási anyagát szeretnék a B.W. Pannonia Med Hotelben a magyar közönség számára is megmutatni, valamint részt vállalnak az Európa-koncert szervezésében is.

Almássy László szerint a város nem kezelte turisztikai kegyhelyként a piknik helyszinét, ezért fontosnak tarja a közműellátás mielőbbi megvalósítását.
Kóczán Zoltán azt várja, hogy tizenöt év után higgadtabban, az aktuál- és pártpolitikától függetlenül lehet majd ünnepelni.
Walter Dezső polgármester befejezésként kiemelte: várospolitikai szempontból bűn lenne az emlékhely adta lehetőségeket kihasználatlanul hagyni, véleménye szerint a kezdeményezett egyeztetésekkel jó irányba megy a város a tizenöt éves évforduló megünneplése érdekében.

A megemlékezések részletes, végleges programját a napokban befejeződő egyeztetések után tesszük közzé.

tsz
 



2004. június 18., péntek 00:17


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület