CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

,,Vonzások és választások" a Magyar Művészeti Műhely kiállítása a Festőteremben

    Amennyiben a kiállításrendezés művészetnek számít(ana), akkor a soproni Festőteremben (e szempontból is) igen színvonalas alkotás várja a közönséget.
    Az ábrázoló művészetek egy-egy alkotása, egy-egy alkotóművészhez köthető alkotás-csoportja, továbbá a Magyar Művészeti Műhely tagjainak közös megjelenése is, mindhárom szempontból egy harmonikus egészet alkot.
    A kiállításrendező kitűnő arányérzékkel találta meg a még zsúfoltság érzetét nem keltő mennyiséget, és láthatóan tudatos – de igen sikerült módon – elkerülte a különböző képbeli megfogalmazások esetleges egymást semlegesítő, vagy elnyomó erővel bíró összhatásait; a minőséget pedig ki-ki ,,hozta", a maga karaktere, művészi látásmódja és habitusa szerint.
 

A megnyitót tartó  Winkler Gábor, Ybl-díjas építész  és a kiállító művészek

    Mert karakteres alkotók jöttek össze, egymással és az adott térrel összhangban, színvonalas és egyenként is elmélyülést kínáló alkotásokkal: Röviden így lehetne jellemezni a tárlatot.
    Az ,,előtér" -ben Krajcsovics Éva a sugárzó – a külvilágot kizáró – szobabelsőinek pasztellje, átderengő, szórt fényeivel, festőiségével, arányaival belső látást kíván, a maga szempontjai szerinti együttgondolt stilizálást, amiben – a teljesen eltérő technika ellenére is – közös vonásokat mutat Sulyok Gabriella – soproni szemnek igencsak jól ismert – rendkívüli érzékenységet sugárzó alkotásaival és az azonos légtérben a látottakhoz lírai nyújtott-finomságukban illeszkedő Paulikovics Iván szobraival. A maguk eszköztelen megjelenítése által egyenként is külön-külön világot behatároló alkotói megnyilvánulások a közös térben egy az objektív esztétikai szempontokon túli dimenzióban összegeződnek, és fogvatartják a befogadót, aki a látottakhoz hozzáadni kényszerűlvén, bizony egy pillanatra akár éles ellentétként élheti meg a második terembe való belépést, amelyet többnyire erőteljes színek, fények ,,hangosan" uralnak.

    Mindezek között Giczy János jellegzetesen szürrealista, szakralitásba emelt paraszti világot idéző, meditatívabb munkái, Tóth Ernő erős kontűrökkel, foltokkal megfogalmazott valósággal minduntalan szembesítő ,,romantikája", Szentgyörgyi József képfelületet vonalrendszerekkel, és színekkel felosztott sajátosan mai életérzést közvetítő, ellenmondásokban, ellentétekben (is) megjelenő, ugyanakkor megoldáskereső, és -felvillantó világa, Lóránt János Demeter széles ecsetnyomok szaggatta, erőteljes fakturái és azoknak mintegy hangulati elemeiként újraidézett akvarelljei a maradandót keresik. Kovács Tamás Vilmos munkáit – többek között a kiállítottakat – márciusban már láthatta a soproni közönség. A tárlatról a KultúrVáros rovatunkban a Kovács Tamás Vilmos a Pannónia Galériában címmel  bővebben is írtunk.
    A kiállított kisplasztikák Csikai Márta a mozgás harmóniájában fogant táncolói, Cíkszentmihályi Róbert groteszk alkotásai, Kiss György létkérdéses Keresztboltozata, Az ember műve alkotásai egyenként is fajsúlyos alkotások; egyidejűleg: totális ábrázolásukban objektívek, kifejezésükben pedig magukra öltik az alkotói szándék szerinti szubjektivítást. Imígyen a groteszk, a harmónia, vagy akár a globlizáiós életérzések hodozóivá válnak, és – ami szintén nem lényegtelen – egy térben a képekkel teljes összhangot teremtve alakítják ki maguk vonzáskörét.
    A rendezés által az egy-egy alkotó műveinek egymás mellé helyezésével kialakított több, mini tárlat várja a látogatókat a Festőteremben, de nem csak ez a tény okozza azt az érzést, hogy az ember kiállítások hosszú sorát nézte végig, hanem bizonyára az a külső és belső megtapasztalások gazdag tárháza, amelyet az alkotók így együtt és így összerendezve felvonultatnak.
    A tárlatot Dr. Winkler Gábor, Ybl Miklós-díjas építész nyitotta meg, akinek sajátos építész-szemmel való ajánlása és interpretációja külön élményt jelentett.
 
Ősbemutató: Dittrich Tibor és Veér István klarinétművészek 

    S ha már az összhangról többször is szó esett – amely a maga nemében nem annyira egy hullámhosszot jelent, mintsem az egymást szervesen kiegészítő különböző irányú és előjelű erők pozitív összhatását – szóval, az összhangnak igen kifinomultan kigondolt, megkomponált és előadott, ugyanakkor időbeni egyszeriségében ható aranyburkát képezte Balázs Árpád: Tizenhárom portrévázlat zeneszámának ősbemutatója. A Magyar Művészeti Műhely tagjairól készített zene-portrékat, – a színeket, formákat, fényeket kiegészítő zeneszámokat – Dittrich Tibor és Veér István klarinétművészek adták elő.

***

    Miért ,,Vonzások és választások" a kiállítás címe? - teszi fel a látgató magában.
    Talán azért, mert az alkotói elveikben, megnyilvánulásaikban, üzeneteikben, igazságkeresésükben (és még sok másban) egymással megmutatkozni akaró művészek egyrészt maguknak kiválasztják a bejárhatónak látszó saját utat, másrészt felkínálják a látogatónak a választás mindenkori lehetőségét. Ezúttal érezhetően nem a végérvényeset, nem a kizárólagosat, nem az egyedülit és nem az egyszerit, hanem a befogadás, a megértés, és az újraalkotás utáni önkénteset, ám éppen ezért mindenképpen sajátságosat. Ez azért, – ha tényleg így van – megbecsülendő…

    A tárlat július 11-ig tekinthető meg a Festőteremben (Sopron Petőfi tér 8.), naponta 10-18 óráig.

T.É.  

Kapcsolódó kép:
A nap képe



2004. jĂşnius 22., kedd 16:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület