CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


A megjavított levélszerver most már tud(!) spam-et kézbesíteni...

Levél a levesbe


Egy ingyenes levelezőhelyen - azon, amelyiken Budapest webkamerás látképe áll jobbra lent a címoldalon - eddig mentes volt a mailboxom mindenféle kéretlen levéltől, egyedül a webhely fenntartója küldött néha tájékoztató anyagot az újabb szolgáltatásokról. Úgy egy héttel ezelőttől azonban elkezdtek hülye levelek érkezni. Természetesen elolvasás (megnyitás) nélkül azonnal töröltem őket, nehogy, ha megnyitom, belekapjak egy kártevőbe (vírus, féreg).

Rendre magyar feladójú mailek vicc-ajánlóval, saját-honlap-ajánlóval, krikszkrakszos címmel, amiből aztán végképp fogalmam sincs, mi lehet a levélben, ha van benne egyáltalán valami... Mivel mindazoknak, akiktől arra a címre levelet várhatok, magam adtam meg a címemet - teljes biztonsággal el tudtam dönteni, hogy az ismeretlen alakok, akiknek olyan sok idejük van, hogy ilyesmivel szórakoznak, nem tartoznak ebbe a körbe, tehát meglehetősen nagy lelki nyugalommal szórtam a "cuccot" a kukába. De a levelek nem akartak szűnni, nap mint nap jött néhány. Néhány nap után megmérgeltem magam, és írtam a helpdesknek. A stílus igazán hagy kívánnivalót maga után, de akkor pillanatnyilag robbani tudtam volna a Zoli, Anikó, valamilyen Gáborné stb. feladójú betolakodóktól.

Mi a nyavalya tortent a ....-tal? (Szolgáltató neve - a szerk.)
Hulye levelek jonnek rakasra ismeretlen feladokkal.
Szetszaladtak a cimeink a nagyvilagba, vagy mi?
:((((
Udv:


A válasz nem volt ingerült, egyáltalán - a helpdeskes munkatársak, gondolom, komoly képzést kapnak hepciás betelefonálók, beírók kezeléséről... - meglepőbbnek viszont annál meglepőbb volt... (Mondjuk, én már önmagában azon is csodálkoztam, hogy négy nap elteltével egyáltalán válaszoltak!) Olvassák:

Tisztelt Felhasznalonk!
Nem. Megjavitottuk a levelezoszervert. Amit pedig megkap leveleket
ugy, hogy az ont nem erdekli, ugy hivjak, hogy SPAM. Csak eddig a
szerver egy csomot nem tudott kezbesiteni. Most mar megy neki....
Udvozlettel: ... ... (név) Rendszergazda


Na, ezt nevezem pofátlanságnak! - volt az első gondolatom. Aztán ránéztem a fejlécre, és minden megvilágosodott - úgy érzem, legalábbis. Alighanem rá kellene erőltetniük az ingyenes használókra a plusz (=fizetős) szolgáltatásokat. Mik ezek? "A ...+ nagyobb (20MByte) email tárhelyet, vírus- és SPAM szűrést, WAP email elérést biztosít számodra!!! További információ" - ez utóbbi pedig egy link, s az oldalon valóban bőséges információt találunk, hol, hogyan, mennyiért lehet a plusz-szolgáltatásokra előfizetniük az amúgy ingyenesen mailezőknek.

Nem tudom, hallottak-e Önök már a Profiterol c. havi magazinról? Független gazdasági és befektetési magazin. Jelen számának gazdasági fő-témája a kínai gazdaság, de olvashatunk benne elemzést a nemzetközi részvényekről, a magyar befektetési alapokról; művészeti elemzés (Csáky József, a világhírű magyar szobrászművész), Chikán Attila- és Hardy Mihály-interjú, de űrkutatás is helyet kap a harmadik évfolyam 6. számában - ám mindig igen komoly hangsúllyal szerepel az informatika is! Az olvasó e hónapban szakszerű tanácsokat kap szkennelésről, digitális fényképezésről stb. - és éppen most szerepel a lapban Netmorál címmel az a cikk (szerzője Simay Endre István), ami miatt, fenti bosszúságom okán, itt most a magazint szóba hoztam.

Idézek a cikkből:

"Az emberiség történetében a technológiai fejlesztések sokszor jártak azzal, hogy átrendezték az emberek életkörülményeit, melynek változása gyakran maga után vonta a morális normák átértékelődését, vagy új normarendszerek kialakulását is. Hiszen az írás "feltalálásáig" és a levelezés elterjedéséig a levéltitok aligha jelenthetett volna mélyen értelmezhető fogalmat. Az emberi kapcsolatok és nem egy esetben a viselkedési normák újabb próbaköve lehet az internet, illetve általában a hálózatos világ szinte forradalmi fejlődése."

Nézzük, mi a helyzet a szolgáltató által pluszként, térítési díjért, kínált spam-szűréssel!

"Ezek a spam-szűrő programok, amikkel általában két gond szokott lenni. Az egyik az, ha nincsenek. A másik az, ha vannak. Amiért gond lehet, ha nincsenek, az a levélszekrény gyors eltömődése. Amiért pedig jelenlétük lehet a gond, az az, hogy helyettünk döntenek. Márpedig általános tapasztalat, hogy sokszor kerül olyan levél a levesbe, ami alapjában véve nem kéretlenül jött. Ugyanakkor a kéretlen leveleket küldő robotok készítői folyamatosan találják ki azokat a trükköket, melyekkel a szűrőprogramokat megkerülik. Így ez utóbbi alkalmazások hatékonysága sokszor megkérdőjelezhető, melyen a tanítható alkalmazások segíthetnek, de ugyebár azokat is tanítgatni kell valami alapján. Így tulajdonképpen a legjobb levélszemét-szűrés az, ha magunk nekiállunk a kapualjban kidobálni a felesleget."

Hát igen... Pontosan ezt cselekszem mostantól én is - mostantól, hogy (ld. a rendszergazda felvilágosítását...) a szerver már "tud" spam-et is kézbesíteni...



A kép forrása: insects.ummz.lsa.umich.edu

Sebők Lili



2004. jĂşnius 23., szerda 16:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület