CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Nyári tárlat a Várkerület Galériában

Sopronban hagyománya van az Őszi tárlatoknak, amelyeket ugyan nem a Képzőművészeti Társaság szervez, de alkalmain, tagjai közül többen is kiállítási lehetőséghez jutnak. A Várkerület Galériában pedig, hagyománya van az évek óta – saját szervezésben  – rendezett adventi tárlatoknak, akárcsak a tavaszköszöntő, közös bemutatkozásoknak.
 

Tóth Zoltán: Az utolsó hó

Idén szintén hagyományteremtő szándékkal először rendezett  Nyári tárlatot a Soproni Képzőművészeti Társaság.
Az alkotók dolgát tematikai megkötés nem nehezítette, mint ahogyan zsűrizés sem. A szervezők lehetőleg eddig be nem mutatott, új alkotásokat vártak, de azért az rögtön kiderült, hogy ezt az egyetlen ,,megkötést" nem (sem?) vette mindenki egészen komolyan.
 
 

Derszib Eti: Gyümölcsös csendélet

A harminchárom alkotó ugyanannyi képe látható a Várkerület Galériában, tehát alkotóként egy-egy.
Amennyiben egy szakmai zsűri által meg nem válogatott az anyag, úgy soknak tűnik, amennyiben a soproni, vagy soproni kötődésű többnyire öntevékeny, vagy művésztanár-alkotók  hagyományokat követő, azokból kinövő alkotásaiként szemléljük a tárlatot, úgy örömel fedezzük fel a technikailag mindenképpen kiemelkedő, és esetenként a látványon-látszaton, a modernkedésen és a  hasonlóságra törekvőn túlit is megcsillantó alkotásokat.
 

Herczeg Anikó: Tulipánok

  Fejér Zoltán egyedi allegóriái, Gáspárdy Tibor lírai akvarellje, Triller-Wiegisser Éva aktja, Derszib Eti erőteljes színvilágú csendélete,  vagy – a bizonyos értelemben az előbbiekhez hasonlóan itt és most az immár sokaknak követendő példát jelentő   – , Grabner József  (akinek dátumozása szerinti, a ,,legfrissebbnek" számító képére Keresztény Richárd elnök külön is ráirányítja a figyelmet), Horváth-Török Bernadett hangulatmegfogalmazása, Völgyi János fényei és nem utolsó sorban Horváth Endre fotóművész aktja,  nem csak a soproni alkotókat ismerők számára jelentenek megszokott színvonalat és megfogalmazásokat, de valószínű, hogy a a felsoroltakra az utcáról betévedő idegen is felfigyel. Mint ahogyan Pócza Irma Gleccser-barlang fantázianevű absztrakciójára, amely nem csak egy Tiffany-üvegmunka, és egy Tükör-kép címet viselő Tiffany-tükör (?), – mint kiállított művek, –  közötti elhelyezésétől válik szembetűnővé, hanem a forma-uralta elvontságában .
 
 

Balogh Eszter és Wéber Nándor Tiffany-munkája között Pócza Irma Gleccser-barlang alkotása

Végül is a közös nyári megmutatkozás, amelyet ezután minden évben a Soproni Ünnepi Hetekhez kapcsolódóan szeretne a soproni Képzőművészeti Társaság megrendezni akár egy (nem szándékos) jelzésként is felfogható lehetne: hogy a soproni alkotók – legyenek művésztanárok, vagy vasárnapi festegetők, hogy a jó kezű szakemberekről itt most  ne szóljunk  – mégha a  társasággal közösen is, de  egy-egy országos hírnevű rendezvénysorozat nyűzsgésében helyi színfoltokként megjelenhetnének (hasonlóra volt példa). Bár ehhez, – és ez már a másik oldalról való megközelítése a kérdésnek – nyilván a részükről szakmai megítéltetés és megméretetés vállalása is elengedhetetlenül hozzátartozna.
 

Pálhegyi Árpád: A víz csobogása

Kérdés, hogy a Soproni Képzőművészeti Társaságnak célja-e, szándéka-e, egyáltalán a mindenáron ,,magasabb régiókat" ostromló magazsűriztetés, vagy, hogy a jelenlegi konstrukción és formán kívüli megjelenést egyáltalán  fontosnak tartja-e, avagy a maguk kedvtelésére, a maguk ízlése szerint alkotókat,  – több szempont között – az alkotás közös öröme által tekinti, – minden esetben és időben kiállításra kész és alkalmas munkával rendelkező – tagoknak, akik alkotásban tárgyiasult örömüket időközönként közösen viszik a közönség elé.

A tárlat még június 25-ig, munkanapokon 10-16 óra között látogatható, a Várkerület 19. szám alatt.

T.É.



2004. jĂşnius 23., szerda 23:33


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület