CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Soproni Ünnepi Hetek  

Az "arany évszázad" a XXI.-ik vendégségében

A XX. Régi Zenei Napok eseményei között vasárnap, június 27-én a soproni Szent György templomban 21 órakor Merula, Marini, Uccellini, Frescobaldi, Ortiz, Schop, Butler kamaramuzsikájából hallhatott a nagy létszámban megjelent közönség.
Miközben Mieke van der Sluis énekét, Antoinette Lohmann hegedűjét, Anneke Boeke furulyáját, Paulina van Laarhoven gamba- és Menno van Delft csembalójátékát hallgattuk, kicsit visszagondolhattunk az elmúlt nagyszámú év történéseire, mindarra, ami változott és arra, ami talán észrevehetetlenül változatlan maradt.
A nem "beavatott", nem hivatásos "régizenész" minden kurzus elején ugyanazokat a kérdéseket teszi fel, miközben a az elkövetkező napok - a többi évhez hasonlóan - ugyanazt a választ adják. A kérdés az, hogy külön műfaj-e a régi zene, kihalt és klónozva újraszületett őslényeknek kell-e tartani a régi zene művelőit avagy más zenészek önszántukból azzá vált céltáblájának-e? S a válasz minden kurzus végén így hangzik: a jó zene megmarad jó zenének, s a jó előadás akkor is jó előadás, ha, mondjuk, csapott végű, negatív ív nélküli vonóval és álltartó nélküli hegedűvel játsszák, de akkor is az lehet, ha a művész kihasználja a technikailag fejlesztett hangszer adta lehetőségeket is.
A művészet elsősorban személyfüggő, különösen az az értelmezésre szoruló interpretáló ága, s az eszközben a minimum az, amivel akár egy valaki úgy teljesít a világon, mint mondjuk Nagy István tette a szénnel és a csomagolópapírral.


Az előadás egészére nagyon jól illő szó a kellemes. Társasági, tánczenét, dalokat hallhattunk. A műsor maga megváltozott, melyet a dalok tartalmával együtt az előadői gárda szemmel láthatóan legszangvinikusabb tagja, Anneke Boeke mondott el nagyon lelkesen, magyarul. Hogy a második sortól hátrébb már csak a kedvesen deformált szófoszlányokból következtethettünk a mondanivalóra, az mit sem változtat a hölgy jóindulatán, segíteni akarásán. Főleg nem változtat a már máskor is megcsodált energikus hangszer-virtuozitáson, melyet most is, több műsorszámban is megcsodálhattunk.
Antoinette Lohmann, aki barokk hegedűjátékával egyben nagy kedvvel vezényelte is az alkalmi együttest, láthatóan nagy kedvvel műveli a zene ezen ágát.
Egy műsorszám erejéig Menno van Delft is megmutathatta képességeit a cembalo-n, a többi opus között szorgalmasan vándorolt a cembalo és az orgona között, hogy a continuo-szólamot hűen és alkalmazkodva játssza végig.
Paulina van Laarhoven-re hárult a feladat, hogy az egyetlen igazi menet közbeni megingást határozott "egyeivel" helyrehozza, mert különben az első szám "csiszoló hatását" követően szépen együtt muzsikáltak a zenészek.
Külön élmény volt hallani Mieke van der Sluis tiszta és hajlékony (érdekes módon két helyen is hangszínt váltó) énekhangját. Néhány momentumban már emlékeztetett a Nyugaton egyre inkább tért hódító "terjegetős" előadásmódra.
A "mozgékony és korhű" előadás és a Szent György templom tűrhetetlenül kényelmetlen padjairól kényszerűen jut eszembe az ötlet, hogy nemcsak az előadásmódot, de a koncert körülményeit is jó lenne "antikká" tenni. Mennyivel más lenne egy kellemesen elköltött főúri vacsora, beszélgetés közben hallgatni ezt a kellemes zenét, s közben kényszerűen végighallgatni a szerelmesek különböző állapotban fogant gerjedelmeit. Hátha ez a fogadási mód is elterjed korunk oly divatos autenticitásai közepette.
- DI -



2004. június 27., vasárnap 23:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület