MÁKUNK VAN...
hogy a Földgolyónak
olyan pontján élünk, ahol a mák nevű növénynek eggyel több
felhasználási módját ismerjük, mint máshol.
A növény (Papaver Somniferum L.) őshazája a Közel-Keleten
található. Két típusa van: a fehér és a kékesszürke színű magvú.
Nálunk
főleg az utóbbi ismert, de lehet találkozni fehér mákkal is a
piacokon. A
legtöbb helyen főleg drogjáért - és illegálisan - termesztik: az
éretlen
mákfejeket bemetszik, és a lecsöpögő nedvekből ópiumszármazékokat
állítanak elő. Természetesen, ezek a gubók már magot nem érlelnek.
A mákból kivont drogok a gyógyszeriparban is használatosak. Ezzel
kapcsolatban meg kell emlékezni Kabay János magyar
gyógyszerészről.
Az ő felfedezése nyomán az addigi költséges, kézi munkát igénylő
"gubófejés" helyett az érett, üres mákgubókból vonják ki a morfint és
származékait. Ez a módszer sokkal termelékenyebb, és megmenti a
toktermésben található apró magvakat a mákos ételek szerelmesei
számára.
A magvakat sok helyen csak fűszerként vagy díszítőszerként használják:
péksütemények tetejére szórnak pár szemet a dekoráció kedvéért. Máshol
salátákra vagy főzésre alkalmas olajat sajtolnak belőle.
Hazánkban - a zsidó konyha közvetítésével - a mákszemeket édességek
készítésére is falhasználják. Ehhez az apró magvakat előbb össze kell
zúzni (mozsárban), vagy meg kell őrölni (kézi vagy elektromos
darálóban).
A termés olajtartalma miatt ezt a műveletet célszerű úgy elvégezni,
hogy
az őrletlen mákszemekhez kevés kristálycukrot adunk. Ez főleg az
elektromos háztartási darálóknál ajánlatos, mert az olaj hatására
összeálló mák miatt a hajtómotor akár le is éghet. A cukor felveszi a
mákból kisajtolódó olajat, és az őrlemény laza lesz.
Bögrés mákos
Vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan,
olcsó, finom, és alaptésztaként felhasználható egyéb - mákos alapú -
süteményekhez is.
Nevét a mérőeszközül használható bögréről kapta. A bögre mintája -
egyszínű, pöttyös, csíkos, Donald kacsás, stb. - lényegtelen, ámde a
térfogata fontos: körülbelül 3 dl-es legyen.
Kimérünk egy bögre mákot, cukrot és lisztet, és
elkőkészítünk háromnegyed bögrényi tejet is. A lisztben
elkeverünk
egy csomag sütőport. A mákot a cukor egy részével finomra
őröljük.
A maradék cukrot is megdaráljuk, és 100 g vajjal vagy
margarinnal
habosra keverjük. 2 egész tojást eldolgozunk a cukros vajban,
majd
váltakozva hozzáadjuk és jól eldologozzuk a sütőporos lisztet, a
megőrölt
mákot, a tejet és késhegynyi őrölt fahéjat. Ha a későbbiekben
nem
akarjuk megtölteni tésztát, akkor megmosott és rumba áztatott
mazsolával
is dúsíthatjuk a masszát.
Kivajazott, lisztezett tepsibe símitjuk, előmelegített sütőben,
közepes hőmérsékleten (180 °C) körülbelül 40 percig -
hústű-próbáig - sütjük.
Ilyen egyszerű állapotban is fogyasztható, de vaníliás porcukorral
meghintve, citrom vagy csokoládémázzal még fenségesebb. Ha van
türelmünk, és nem esünk neki rögtön az édességnek, hosszában
kettévághatjuk, a lapokat megkenhetjük pikáns lekvárral.
Ebből az egyszerű tésztából dekoratív tortát is készíthetünk. Ebben az
esetben nem tepsiben, hanem egy nagyobb méretű tortakarikában sütjük
ki a
tésztát. Amíg a torta kihűl, egy adag vaníliás pudingport megfőzünk. A
kör
alakú tészta közepét kivájjuk (oldalt és alul körülbelül 1 cm-es réteg
maradjon), és a pudingporba morzsoljuk. Gazdagíthatjuk kimagvazott,
lecsöpögtetett meggybefőttel vagy rumba áztatott mazsolával is. Az
összekevert masszát visszatöltjük a "tésztatálba", és hűtőbe helyezve
megdermesztjük a tölteléket. Tortaszerűen szeleteljük, és ha nem
félünk a
kalóriáktól, akkor tejszínhabot nyomunk a deszertes tányérban fekvő
szeletre.
Mákos
kukoricatorta
A tésztához összekeverünk 10 dkg kukoricalisztet és 1 evőkanál
finomlisztet. A keverékből 3 dkg elmorzsolt élesztővel,
késhegynyi sóval és egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk,
amit letakarva langyos helyen 1 órát kelesztünk.
10 dkg mézbe, 20 dkg mirelit kukoricát teszünk, és
kevergetve lassan fölforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ha már
szobahőmérsékletű, akkor újabb 10 dkg kukoricaliszttel és 1
tojással együtt a kovászba öntjük, és némi víz hozzáadásával
briós tésztához hasonló állagú tésztává dagasztjuk.
Kör alakú tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben, a közepesnél
kissé nagyobb lángon körülbelül 1 órán keresztül sütjük. Félidőben
alufóliával letakarjuk, hogy túlzottan megpiruljon.
Megvárjuk, amíg kihűl, deszkára borítjuk, és óvatosan - a
kukoricaliszt miatt könnyebben törik - lapjában négybe vágjuk. 8
evőkanál narancslekvárt megforrósítunk, és minden tésztalapot
megkenünk. Ľ kg mákot 6 evőkanál cukorral megőrölünk, és
1,5 dl forralt tejben elkeverjük. Ha kihűlt 20 dkg
vajban eldolgozzuk. A tésztát rétegenként visszatesszük a
tortakarikába. Közben a krémmel megkenjük a lapokat; a tetejére is
kerüljön. Valamennyit hagyunk, hogy az oldalára is kenhessünk.
Hűtőszekrényben dermesztjük, amíg elkészül a bevonat. Ehhez a 20 dkg
fagyasztott kukoricát 10 dkg mézben. A tűzről lehúzva 1
evőkanál citromlével ízesítjük. 2 dkg zselatinport vagy
8 lap zselatint 1,5 dl vízben feloldunk, a mézes kukoricához
csurgatjuk, majd egyenletesen a torta tetejére öntjük. Hűtőszekrényben
megdermesztjük. Ha a kocsonya már szilárd, akkor a tortakarikát
lehúzzuk róla, és a félretett mákkrémmel az oldalát is bavonjuk.
-=255=-
|