CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. december 29., vasárnap, Tamás, Tamara napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kulináris  

MÁKUNK VAN...


hogy a Földgolyónak olyan pontján élünk, ahol a mák nevű növénynek eggyel több felhasználási módját ismerjük, mint máshol.


A növény (Papaver Somniferum L.) őshazája a Közel-Keleten található. Két típusa van: a fehér és a kékesszürke színű magvú. Nálunk főleg az utóbbi ismert, de lehet találkozni fehér mákkal is a piacokon. A legtöbb helyen főleg drogjáért - és illegálisan - termesztik: az éretlen mákfejeket bemetszik, és a lecsöpögő nedvekből ópiumszármazékokat állítanak elő. Természetesen, ezek a gubók már magot nem érlelnek.


A mákból kivont drogok a gyógyszeriparban is használatosak. Ezzel kapcsolatban meg kell emlékezni Kabay János magyar gyógyszerészről. Az ő felfedezése nyomán az addigi költséges, kézi munkát igénylő "gubófejés" helyett az érett, üres mákgubókból vonják ki a morfint és származékait. Ez a módszer sokkal termelékenyebb, és megmenti a toktermésben található apró magvakat a mákos ételek szerelmesei számára.


A magvakat sok helyen csak fűszerként vagy díszítőszerként használják: péksütemények tetejére szórnak pár szemet a dekoráció kedvéért. Máshol salátákra vagy főzésre alkalmas olajat sajtolnak belőle.


Hazánkban - a zsidó konyha közvetítésével - a mákszemeket édességek készítésére is falhasználják. Ehhez az apró magvakat előbb össze kell zúzni (mozsárban), vagy meg kell őrölni (kézi vagy elektromos darálóban). A termés olajtartalma miatt ezt a műveletet célszerű úgy elvégezni, hogy az őrletlen mákszemekhez kevés kristálycukrot adunk. Ez főleg az elektromos háztartási darálóknál ajánlatos, mert az olaj hatására összeálló mák miatt a hajtómotor akár le is éghet. A cukor felveszi a mákból kisajtolódó olajat, és az őrlemény laza lesz.



Bögrés mákos


Vonzereje többrendbéli: gyors, egyszerű, kiadós, elronthatatlan, olcsó, finom, és alaptésztaként felhasználható egyéb - mákos alapú - süteményekhez is.


Nevét a mérőeszközül használható bögréről kapta. A bögre mintája - egyszínű, pöttyös, csíkos, Donald kacsás, stb. - lényegtelen, ámde a térfogata fontos: körülbelül 3 dl-es legyen.


Kimérünk egy bögre mákot, cukrot és lisztet, és elkőkészítünk háromnegyed bögrényi tejet is. A lisztben elkeverünk egy csomag sütőport. A mákot a cukor egy részével finomra őröljük. A maradék cukrot is megdaráljuk, és 100 g vajjal vagy margarinnal habosra keverjük. 2 egész tojást eldolgozunk a cukros vajban, majd váltakozva hozzáadjuk és jól eldologozzuk a sütőporos lisztet, a megőrölt mákot, a tejet és késhegynyi őrölt fahéjat. Ha a későbbiekben nem akarjuk megtölteni tésztát, akkor megmosott és rumba áztatott mazsolával is dúsíthatjuk a masszát.

Kivajazott, lisztezett tepsibe símitjuk, előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten (180 °C) körülbelül 40 percig - hústű-próbáig - sütjük.


Ilyen egyszerű állapotban is fogyasztható, de vaníliás porcukorral meghintve, citrom vagy csokoládémázzal még fenségesebb. Ha van türelmünk, és nem esünk neki rögtön az édességnek, hosszában kettévághatjuk, a lapokat megkenhetjük pikáns lekvárral.


Ebből az egyszerű tésztából dekoratív tortát is készíthetünk. Ebben az esetben nem tepsiben, hanem egy nagyobb méretű tortakarikában sütjük ki a tésztát. Amíg a torta kihűl, egy adag vaníliás pudingport megfőzünk. A kör alakú tészta közepét kivájjuk (oldalt és alul körülbelül 1 cm-es réteg maradjon), és a pudingporba morzsoljuk. Gazdagíthatjuk kimagvazott, lecsöpögtetett meggybefőttel vagy rumba áztatott mazsolával is. Az összekevert masszát visszatöltjük a "tésztatálba", és hűtőbe helyezve megdermesztjük a tölteléket. Tortaszerűen szeleteljük, és ha nem félünk a kalóriáktól, akkor tejszínhabot nyomunk a deszertes tányérban fekvő szeletre.



Mákos kukoricatorta


A tésztához összekeverünk 10 dkg kukoricalisztet és 1 evőkanál finomlisztet. A keverékből 3 dkg elmorzsolt élesztővel, késhegynyi val és egy kevés vízzel kemény tésztát gyúrunk, amit letakarva langyos helyen 1 órát kelesztünk.

10 dkg mézbe, 20 dkg mirelit kukoricát teszünk, és kevergetve lassan fölforraljuk, majd hűlni hagyjuk. Ha már szobahőmérsékletű, akkor újabb 10 dkg kukoricaliszttel és 1 tojással együtt a kovászba öntjük, és némi víz hozzáadásával briós tésztához hasonló állagú tésztává dagasztjuk.

Kör alakú tortaformába tesszük, és előmelegített sütőben, a közepesnél kissé nagyobb lángon körülbelül 1 órán keresztül sütjük. Félidőben alufóliával letakarjuk, hogy túlzottan megpiruljon.

Megvárjuk, amíg kihűl, deszkára borítjuk, és óvatosan - a kukoricaliszt miatt könnyebben törik - lapjában négybe vágjuk. 8 evőkanál narancslekvárt megforrósítunk, és minden tésztalapot megkenünk. Ľ kg mákot 6 evőkanál cukorral megőrölünk, és 1,5 dl forralt tejben elkeverjük. Ha kihűlt 20 dkg vajban eldolgozzuk. A tésztát rétegenként visszatesszük a tortakarikába. Közben a krémmel megkenjük a lapokat; a tetejére is kerüljön. Valamennyit hagyunk, hogy az oldalára is kenhessünk.

Hűtőszekrényben dermesztjük, amíg elkészül a bevonat. Ehhez a 20 dkg fagyasztott kukoricát 10 dkg mézben. A tűzről lehúzva 1 evőkanál citromlével ízesítjük. 2 dkg zselatinport vagy 8 lap zselatint 1,5 dl vízben feloldunk, a mézes kukoricához csurgatjuk, majd egyenletesen a torta tetejére öntjük. Hűtőszekrényben megdermesztjük. Ha a kocsonya már szilárd, akkor a tortakarikát lehúzzuk róla, és a félretett mákkrémmel az oldalát is bavonjuk.

-=255=-





1998. április 24., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület