CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

A Fény felé

Kovács Gombos Gábor festményei Kőszegen

Egy kiállítás jó helyen - juthat eszébe a szemlélőnek, mert valóban jobb helyre nem is képzelhetnénk Kovács Gombos Gábor képeit. Kőszegen egy eldugott kis utcában áll a nemrég felépült református templom. A fából állított épület középpontja egy csillag alakú nyílás az ég felé, ez a csillag a távolabbi utcákból is ide vezeti az idegent. És erről a csillagról kapta a nevét a parádés építészeti megoldással az alapszinten, de mégis templom szintje alatt kialakított kis terem, amely galériaként működik.


A kiállítás megnyitóján Lőrincz Zoltán, Szála Erzsébet és Kovács Gombos Gábor

A vasárnapi ünnepélyes megnyitón Lőrincz Zoltán, mint házigazda köszöntötte a Csillag terem vendégeit, fuvolán Kovács Gombos Dávid muzsikált, majd Szála Erzsébet megnyitóját hallgathatták a résztvevők.
Aki ismeri Kovács Gombos Gábor képeit, jól tudja, hogy művészete több nagy változást élt meg, akár úgy is fogalmazhatunk festészete több stáción haladt keresztül, míg megérkezett egy egészen letisztult, szelíd, de mégis bensőséges, szemérmes és sokat mondó világba. Vagy inkább mi, a képek nézői érkezünk egy újfajta helyre azáltal, hogy beleszédülünk, belemerülünk a Fény szüntelen keresésébe?


Kovács Gombos Gábor

Egy profán világban vállalt különös, vagy különleges utat egy festő, aki szakrális képeket fest a harmadik évezred küszöbén. Többek között erről is beszélt a kolléga, a barát, Szála Erzsébet. Arról, hogy a képek mind egyet szólnak, mindegyik a különös, a távoli fény keresését mondja el más és más módon. Vagy színeikben, a türkiz letisztultságában és a barna melegségével, vagy egyértelmű formáival, ami szintén a szakralitást, a kereszt vonalait idézi.
A rég volt barokk mesterek keresték ilyen erővel, ott a távoli égen a Fényt, azt az örökkévalót, amely felé minden élőlény törekszik, amely mint egy cél, mint egy életprogram valamennyiünk életében öröktől fogva jelen van.


Műelemzés a legilletékesebbtől, az alkotótól

Kovács Gombos Gábor oltárképeinek szereplői a képek nézői, ha tetszik a modern szakralitás élvezői (már, ha nem paradoxon modern szakralitásról beszélni). A képek megfoghatatlan alkotóelemei ezer apró szikra, melyek összessége a levegő ünnepét, a Fényt adja a szemlélőnek.


A Fény felé

A kőszegi Csillag teremben látható az a kép is, amely az első ebből a sorozatból, a Szent Dorottya (zöld) oltárkép. Erről - rendhagyó módon - maga az alkotó beszélt hosszabban a kiállítás látogatóinak. Az oltárkép kettős - merthogy párja is van a zöld árnyalatú képnek, egy barna, amelyek eredetileg nemcsak oltárképként, hanem - az alkotó elképzelése szerint - kalendáriumként is funkcionálhatnak azzal, hogy évszakváltáskor cserélhetők lennének egy templom falán.
De ezen túl ez a kép is ragyogásában és teljességében hordozza azt, ami ma őszintén elmondható életünk nagy kérdéseiről. A színek mélysége, az irányok egyszerűsége és természetesen a mindent betöltő, ugyanakkor megfoghatatlan és utolérhetetlen Fény - mindezek összessége remekművet tár a látogató elé. Már ezért is érdemes Kőszegre utazni.

Kovács Gombos Gábor tárlata a kőszegi Csillag teremben (Kőszeg Táncsics utca 2.) július 27-éig látogatható csütörtök és vasárnap között naponta 13.00 -19.00 óráig.

vézsé
Fotók: Martos Márton Gazsó



2004. július 01., csütörtök 21:46


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület