CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Weöres-Pásztor: Holdaskönyv

Egymásra montírozot hármas önarckép a Holdaskönyv, amelyben a két szerzőtárs Weöres Sándor és a tragikusan korán elhunyt Pásztor Béla közösen fabrikált négystrófás versfolyamához Gaál József egyéni megfogalmazású – a verssorokból kibontakozó képekhez sajátosat hozzáadó – litográfiákat készített.
 

Könybemutató a Cédrus Art Klubban: Jász Attila  és Gaál József

Ennyire egyszerű. Jó szerzőtársakhoz kell szegődnie az alkotónak.

Amúgy nem árt, ha létezik egy közel százhúsz éves könyvnyomó gép, és kéziratban (is) az ötven évnél több ideje megszületett szöveg. Mindezekkel és mindezeknek egy mai alkotó által vizuális nyelven való továbbgondolása a Holdaskönyv, amelyből a grafikai műhely rendelkezésre álló technikájának köszönhetően – a legutóbbi Babits: Jónás könyvéhez hasonlóan –  eredeti nyomatokkal illusztráltak – igazi bibliofil példányok –  is készültek.  Ezen utóbbiakból  mindösszesen száz darab, amelyhez a hatszáz darab reprodukciós változat mellett is kuriózumnak számít a kiadvány.

A Cédrus Art Clubban a közelmúltban tartott könyvbemutatón Gaál József grafikus ,,bevallotta", azt, amit az olvasó is pontosan érez: hogy a versciklus önmagában is dús képi világot kínál az olvasónak, a játékos-mágikus rigmusok igazi mélységek és magasságok, a weöresi belső realizmus megjelenítői.
Így, a még vérbeli (azaz az olvasástól el nem szokott) olvasók egyénenkénti és a vers olvasásával egyidőben, pillanatonként változó képi világaihoz viszonyított ,,kész" Gaál-képek hatása, értelmezése (és megítélése) nagyon változó lehet.

Tény, hogy Gaál grafikái nem a versciklus illusztrációi, hanem a vers teremtette külön erőtérben létrehozott saját(ságos) világ.
A Weöres-Pásztor versciklus hatására született, akár ahhoz viszonyítható önarckép(ek); egyenként és együtt.

,,Bizonnyal szokatlanul érinti az olvasót, hogy ennek a strófa-sorozatnak két szerzője van. Csak regény, színdarab, tudományos munka szokott több szerzőtől származni, vers szinte soha. Ezért néhány szót kell szólnom a Holdaskönyvről; meg azért is, hogy a szerzőtársról, Pásztor Béla barátomról megemlékezzem, aki a második világháborúban zsidó kényszer-munka-szolgálatos volt és eltűnt."
Így kezdi a Holdaskönyvhöz írt jegyzetét annak egyik szerzője, Weöres Sándor, aki  összekapcsolt sorsukban, közösen fabrikált soraikat később kéziratban maga vitte be a Petőfi Irodalmi Múzeumba.
A könyvbemutatót követően a soproni Jégverem utcai Hetvennyolcas Galériában Gaál József a Holdaskönyvhöz készített litográfiáiból és rajzaiból – Jász Attila költő ajánlásával – nyílt tárlat, amely július 10-ig, keddtől-szombatig 10-16 óra között megtekinthető meg.

T.É.
 



2004. jĂşlius 06., kedd 18:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület