CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


"Sokféle dolog van a világon, amit nem szabad megcsinálni, de azért el lehet követni" - Jaroslav Hasek, cseh író

Aki zajosan él, arról suttogva beszélnek


- Te! Ezek sorban mindegyiken üldögélnek egy kicsit! Megfigyeltem! Gondolom, a zenéket hallgatják... - mondta valaki a közelemben.

A hétvégére Európa sétánnyá alakult a szombathelyi Fő tér. Lerögzített, kivilágítható, zenét árasztó, különleges, színes padok (az adott ország zászlajának színei) helyeztettek el itt. Egy-egy pad egy-egy európai országnak.

A padok hátoldalán adatok. Az ország neve, területe, lakóinak száma, népei, nyelvei, fővárosa stb., végül pedig egy idézet az állam egy jeles személyiségétől.

Az emberek tényleg elüldögéltek pár percet az "országpadokon", és hallgatták a felhangzó zenét, miután körbenézegették az ülőalkalmatosságot, elolvasgatván az adatokat.

Hadd álljon itt szubjektív válogatásom!

Osztrák Köztársaság Lakossága 8,1 millió, népcsoportok: osztrák, délszláv, magyar. "Van visszavezető út a fantáziától a valósághoz, s ez - a művészet." (Sigmund Freud - osztrák ideg- és elmegyógyász)

Belga Királyság Lakossága 10,3 millió. "Mihelyt igazán van valami mondanivalónk, kénytelenek vagyunk hallgatni." (Maurice Maeterlinck - belga költő)

Német Szövetségi Köztársaság Lakossága 82,4 millió, népcsoportok: német, török, dán, fríz. "Ennek a világnak az a rendje, hogy beigazolódnak a legegyügyűbb közmondások." (Alfred Döblin - német író)

Spanyol Királyság Lakossága 42,7 millió, népcsoportok: spanyol, katalán, galíciai, baszk, roma. "Ha rossz a kezdet, helytelenek lesznek az eszközök és a célok is." (Miguel Cervantes - spanyol író)

Lengyel Köztársaság Lakossága 38,6 millió. "Aki zajosan él, arról suttogva beszélnek." (Wladislas Stanislaw Reymont - lengyel író)

Holland Köztársaság Lakossága 16,1 millió, népcsoportok: holland, fríz, török, marokkói. "Számomra az egyszerű dolgozó paraszt, ki munkáját ésszel végzi, és amellett gondolkozik - az igazi művelt ember." (Vincent Van Gogh - holland festőművész)

Svéd Királyság Lakossága 8,9 millió, népcsoportok: svéd, finn, lapp; hivatalos nyelv: svéd, finn, szami, romani, jiddis.

Szlovák Köztársaság Lakossága 5,4 millió, népcsoportok: szlovák, magyar, roma. "Roppant nehéz elkülöníteni az önkényt és a kiszolgáltatottságot." (Ivan Zucha - szlovák prózaíró, pszichiáter)

Finn Köztársaság Lakossága 5,2 millió, népcsoportok: finn, svéd, lapp. "Ne törődjetek azzal, amit a kritika mond; egy kritikusnak sem emeltek még szobrot." (Jean Sibelius - finn zeneszerző)

Máltai Köztársaság Lakossága 0,4 millió, népcsoportok: máltai, brit. "Nagy tiszteletben tartottak itt minket, és amikor hajóra szálltunk, minden szükségessel elhalmoztak. Köszönöm, Málta!" (Lukács, Apostolok Cselekedetei)




Mészáros Andrea Éva felvételei


Sebők Lili



2004. jĂşlius 10., szombat 22:03


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület