CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 17., szerda, Rudolf napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia

Az állandó Fő téri szórakoztató programok mellett "A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia második napján zajló szakmai programok keretében a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban a kézművesszakma jeles képviselőinek kiállítása, továbbá konferencia várta az érdeklődőket. Este a Deák téri időjárásjelző közelében az Európa-Kő avatására került sor.

"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
- Képriport az első nap eseményeiről -

Kézművesek kiállítása
A gyári termékekhez és a tömegáruhoz szokott látogatóknak igazi élményt nyújtott a Liszt Ferenc Kulturális és Konferenciaközpontban megrendezett kiállítás, amelyen üvegműves, hangszerkészítő, ruhakészítő, díszmagyar készítéssel foglalkozó szabómester, továbbá ötvösmester, képkeretező és Tiffany üvegkészítő, a fazekas, a kandallókészítő szakma képviselői arról győzték meg az érdeklődőket, hogy a kézműves munkával előállított tárgyak annyival többek annál, amit a mai uniformizálódó világunkban terméknek nevezünk, amennyivel többet jelent a kézi munkával együttjáró gondosság, hagyományőrzés, pontosság és egyben egyediség, együtt a minőség szintén elengedhetetlen követelményével, amely mindig is a valódi kézműves sajátja volt.

Az EU-piacon való versenyben való helytállás egyik biztosítéka lehet az az 1000 éves kézműves hagyomány és tapasztalat, amely a magyar kézművesek alkotásaiban testet ölt, akkor ha azok művelői a hagyományra és a tudásra építik tevékenységüket. A kézművesség kiegészítője (lehet) a nagyiparnak, mi több partnere annak - mondta a kiállítást megnyitó Silák József államtitkár.

Konferencia
A konferencia plenáris ülése, majd a szekcióülések egyenként – többek között – azt voltak hivatottak jelezni, hogy a világ természetes folyásával párhuzamosan folyamatosan megújuló, változó ás átalakuló kézművesség, a mai korkövetelmények és globalizációs törekvések közötti feltételek között is meg kell hogy újuljon, amely folyamatot a maga eszközeivel segíteni kívánja a rendezvénysorozat.

A mai magyar valóságban a kézművesség kettős jelentőséggel rendelkezik: gazdaságpolitikai jelentősége van, azaz önmagában is olyan erő, amely képes belső szükségleteket kielégíteni, akár válság idején is. Másrészt a kézművesség olyan gazdasági tényező, amely létszámával és egyéb lehetőségeinél fogva nem csak családtagjain, alkalmazottain, tanulóin keresztül, hanem a közvetlen lakossági kapcsolat révén hatással van a társadalom közhangulatára, végső soron, a polgári társadalom stabil működésére - fejtette ki előadásában Juhász József., a MKIK alelnöke, a Kézműves Kollégium elnöke.
A konferencia szakmai munkája részeként több szekcióülésre is sor került: A kézművesség múltja és jelene, jövője az EU tükrében, A turizmus, idegenforgalom helyzete, kitörési lehetőségei, A kézművesség és a tudomány („A vaskori kultúra útjai Pannóniában” címmel nemzetközi tudományos szimpozion) címmel.

Európai Kőfaragó Fesztivál - Európa-Kő a Deák téren
"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” rendezvénysorozat része volt a fertőrákoson zajló Európai Kőfaragó Fesztivál, amelyet 1999 óta rendeznek meg Európa egy-egy országában. Idén Európa számos országából érkezett több mint résztvevő, akik a fertőrákosi finomszemcsés puha mészkőbe vésve alkothattak, három, meghirdetett kategóriában: : A Fertő-tó, mint a Világörökség része, 1989. határáttörés, kerti padok a fertődi Esterházy-kastély parkjába.

Az eseményhez kapcsolódva a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének ötlete alapján döntötték el, hogy 2004-ben az EU-csatlakozás emlékére egy emlékkövet állítsanak Sopronban.

Az Európa-Kő a Deák téren, az időjárásjelző közelében lelt (a Deák tér tervezett rekonstrukciója miatt) egyelőre ideiglenes helyre, ahol az annak rendje s módja szerinti protokoll keretében Károlyi Gyula kőfaragó mester, az ötlet megtervezője, kivitelezője és fő szponzora ünnepélyesen adta át az – Indiából származó, 2×2 méteres Európa formáját mintázó – gránitkőlapot Sopron város alpolgármesterének, Kalmár Istvánnak, aki megköszönte ,,a mecénási gesztussal létrehozott szép alkotást" és a háromnapos, a város életébe pezsgést hozó rendezvényt.

T.É.


Képriport a kézműves kiállításról

Kapcsolódó cikk:
"A Kézművesség 1000 éve a Kárpát-medencében” - Kézműves vásár, kiállítás és konferencia
- Képriport az első nap eseményeiről -



2004. július 11., vasárnap 17:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület