CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Valami véget ért

A szombati nap volt a legutolsó az idei fesztiválon, és nagyon sok ember úgy gondolta, hogy ha máskor nem, akkor legalább most kibulizza magát. Koraeste már a fesztiválra történő bejutáshoz sorba kellett állni, az illemhelyek előtti emberkígyókról nem is beszélve. De ne rohanjunk ennyire előre, a bejárat megér még néhány szót. Mert sor ugyan volt, meg idegeskedő securitis emberek. (Securits ember definíció szerint kopasz, kigyúrt, dagadt, s a következő szöveget szajkozó emberi egyed: "Mutassátok már a jegyet! Hadd lássam a karszallagot mindenkinél, ne rohanjatok már annyira"). De ott állt, pontosabban ült egy kocsiban az Emil.rulez, énekeltek, és az együttes frontembere fél percenként kiabálta, hogy "Ezerötszáz a koncert." Vidám hangulatban mentünk be...

A nagyszínpadon a Kispál és a Borz fellépését néztük végig. Nem volt túl hosszú, de nagyon igényes koncertet adtak, és olyan számok is megszólaltak, amelyet egy átlag VOLT-fesztiválon - legalábbis eddig - nem hallhattunk. Az első néhány sorban vadul örjöngo emberek is szokatlan látvány volt. Nem a pogó miatt, hanem a pogozó emberek miatt. De éppen hazafele a vonaton fejtette ki nekem egy lány (barna, zöld szemű, bombázó mellekkel és csípőnadrágban), hogy a Kispál és a Tankcsapda is populáris zenévé váltak az elmúlt időszakban. És tényleg... A koncert fénypontja a "Vackolj belém" című szám felvezetése volt, Lovasi ekkor jelentette be ugyanis, hogy szeptemberből ismét lesz Pál utcai fiúk. Az együttes tavaly novemberben koncertezett legutoljára, azóta pihenét tartottak, de most Lovasi sajnálattal közölte, hogy a náluk is játszó Leskovits Gábort nem sikerült teljesen megszerezni az együttesüknek.

A legnézetebb program minden kétséget kizárólag Ákos koncertje volt. Hatalmas tömeg, csápoló kezek a magasban, negyedóránként átöltözo sztár, aki hol énekelt, hol gitározott, hol csak mutatta, hogy tapsoljunk annak a shownak, amit hozott magával. Lehet Ákost szeretni, meg nem szeretni, de az kétségtelen, hogy ezen a soproni estén megmutatta, hogy ő csak akkor lehet ott fenn, ha mi sokezren itt lent akarjuk. A koncert végén, túl a ráadáson pedig az "Adjon az Isten jóéjszakát" kezdetű népdallal búcsúzott.

Koncert után a tömeg megpróbált máshol alakot ölteni. A Multicafé drum'n'bass partija néhány percen belül teltházas lett, de annyira, hogy a bejáratot teljesen elkordonozták, s hopponmaradt százak táncoltak a zenére házon kívül. De a Hyperspace-partin is rengeteg ember volt.

Közben elkezdődteka búcsúzkodások, a VOLT-rádióban Dj. Jokó köszönte meg az elmúlt napok adásait, máshol ismerősök az utolsó közös tequilájukat iszogatták, megint más emberek csendben sms-t irogattak egy padon.

Hajnali egy környékén hatalmas tumultus alakult ki a kijáratnál is, az út mindkét oldalán parkoltak a kocsik, és a Kőszegi út valamint a Harkára vezető út teljesen bedugult. Lefele menet láttam két rendőrautót, igaz, ők a vasúti átkelonél vigyáztak arra, hogy ha valamelyik autós fél órányi csigatempóval túljut a senki által nem koordinált tömegen, akkor nehogy gyorsan hajtson. "Ez Sopron" - jegyezte meg a mellettem sétáló ismerősöm. Hazafele baktatva összefutottam még egy régen látott ismerősömmel, és mielőtt bedőltem az ágyba, az egyik SMS-falon többször is felbukkanó szöveg ugrált a fejemben: "Jó volt a VOLT."

Bacsi



VOLT volt, jó volt - mondják a szervezők

Tizenkettő nem egy tucat – mondhatjuk, hiszen a 12. VOLT Fesztivál a korábbiaknál is változatosabb programfelhozatalt kínált rekordszámú nézőközönségének. Az idei rendezvény több mint 32 ezer - a régióból és az ország számos pontjáról, és a határon túlról is érkező -  látogatót számlált a három és fél nap alatt.

A zenei stílusok sokszínűségét ígérte és kínálta az idei VOLT Fesztivál, ahol a tíz programhelyszínen jól megfért - egymás után fellépve - Ganxta Zolee és Dopeman, a buenavisztás Eliades Ochoa és a debreceni Tankcsapda, a szerb rezes Boban Markovic és a leginkább a B52 világát idéző Frank Popp Ensemble, a ballag-a-katonás R-Go és az angliai E-Z Rollers. Továbbá számos remek együttes és Dj – mindösszesen 150 – a Kispál és a Borztól LTJ Bukem-ig, a hazai zenei élvonalból és a nemzetközi porondokról. Itt kezdte nyári koncertturnéját Ákos, és itt fejezte be a VOLT Fesztiválon való részvételét az a balszerencsés látogató, akinek tüszős mandulagyulladása miatt javasolta a fesztiválorvos, hogy menjen haza.

A VOLT Fesztivált nemcsak a megjelent közönség élvezhette, hanem az éteren át a VOLT Rádió hullámhosszán és a képernyőn - a TV Sziget adásában - is visszaköszöntek az idei rendezvény történései.

Szeles Géza doktor, a fesztivál „háziorvosa” szerint rendkívül békés és nyugodt rendezvényt tudhatunk magunk mögött, ahol a tavalyinál is kevesebb ellátás között a legsúlyosabb egy térdficam volt.
A rendezvény biztonsági vezetője az orvos véleményét erősíti és semmilyen különösebb atrocitásról nem tudott beszámolni.

Sopron, Lővér Kemping, 2004. július 11.
 



2004. július 11., vasárnap 21:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület