CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Múltról mesél a hűség városa
,,Azt hittem a ceruza könnyebb a kalapácsnál - Tévedtem. - mondja az Aranykoszorús lakatosmester.

Múltról mesél a hűség városa címmel jelent meg Lakatos István lakatosmester több mint háromszázötven oldalas, újabb  könyve, amelyben a míves lakatosmunkáiról ismert mesterember a nagyra becsült iparos elődök nagy szorgalommal és odaadással kutatott múltjának bemutatásával tiszteleg az iparoscsaládok küzdelmes élete előtt, ugyanakkor egy sajátságos –  iparos-szemszögből megrajzolt várostörténetet is felvázol.

A kötet Sopron belépője, emberföldrajzi leírása című fejezettel kezdődik, majd a város földrajzi vázlata, természeti és területi viszonyainak ismertetését az 1847-es Soproni iparkiállítás - a soproni céhek életét bemutató fejezete követi.
 

Lakatos István a kézműves kiállításon könyvét dedikálja

Az ipartestületnek érthetően nagyobb terjedelmű részt szán a szerző, hiszen ő maga a Sopron és Vidéke Ipartestület volt elnöke is egyszemélyben. A soproni iparoktatás, a bortermelés mellett a KIOSZ négy évtizede is helyet kap a könyvben, amely számtalan személyes élményen, továbbá korabeli felkutatott okiraton, dokumentumon kívül fotókat, kimutatásokat, rajzokat is tartalmaz.

Lakatos István kötelességének érezte, hogy a soproni kézműves iparosság históriáját, fontosabb történéseivel együtt, a még fellelhető korok felkutatható emlékeivel felkutassa és azt közreadja, amelyhez hozzáadta közvetlen stílusát, gyakran sajátélményeit és vélményét..
Vallja: Az iparosság nem foglalkozás és megélhetést biztosító tevékenység csupán, hanem életforma.

,, Ne veszítsünk el semmit a múltból, mert csak ennek ismeretében építhetjük a jövőt." - üzeni ,,Lakatos Pista bácsi" - ahogyan a soproniak őt ismerik –, aki a soproni iparos kultúra legrégebbi fellelhető írásos emlékeitől egészen a legújabb uniós folyamatokig mindent igyekszik áttekinteni és megmutatni könyvében, amely mindenképpen egy kitűnő korrajza nem csak az iparosságnak, hanem annak a közegnek, társadalomnak, amelyben az iparosság rangot, a valahova tartozás biztos tudatát jelentette.
(A kétségtelenül értékes munka megérdemelt volna egy lektori, korrektori, és nem utolsósorban szerkesztői odafigyelést, amit remélhetőleg a következő kiadások során pótol a kiadó.)

Lakatos István a vasat szelídítette egész életében.
,,A kalapácsot tudni kell használni, a kalapácsnak zengenie, muzsikálnia kell. Ha sántít a ritmus, romlik a dallam, akkor az anyag nem tud megszabadulni esetlen állapotától. Élővé kell tenni, és aki ismeri, akivel barátkozik, aki értelemszerűen alkalmazza, annak mesél is.
Lakatos bácsi szerint egy nemzet kultúráját többek között az ipara, ezen belül a kézűvesipara fémjelzi. A soproni iparosság történetét azért is írta meg, hogy összegezze az évszázados tapasztalatokat."

,,Azt hittem a ceruza könnyebb a kalapácsnál - Tévedtem. - mondja a lakatosmester.

(Lakatos István: Miről mesél a hűség városa, Kiadó: Károlyi Gyula, Nyomdai munkák: Polocenter Kft.)

T.É.



2004. jĂşlius 14., szerda 00:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület