CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2019. április 21., vasárnap, Konrád napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

A megye madárvilágával ismerkedhetnek meg azok az érdeklődők, akik a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Fertő-Hanság Nemzeti Park július 15-ei programjához csatlakoznak.

A megye madárvilága

A megye madárvilágával ismerkedhetnek meg azok az érdeklődők, akik a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és a Fertő-Hanság Nemzeti Park július 15-ei programjához csatlakoznak.

A sarródi Rév-Kócsagvárban csütörtökön 9.00 órakor kezdődő rendezvényen Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés általános alelnöke és  Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója köszönti a résztvevőket, majd a nemzeti park munkatársainak közreműködésével a megye gazdag madárvilágának bemutatásra kerül sor. A program második részében a szikes tavak megtekintésére nyílik lehetőség.

A Hanság, a Kisalföld e jellegzetes kis tája, a Győri-medence peremtörései mentén alakult ki. Délről a Rába és a Répce által alkotott hordalékdomb, északkeleti irányból pedig a Szigetköz, a Duna által lerakott törmelékkúp határolja. Észak felé a táj a Mosoni-síksághoz csatlakozik. A hajdani mocsárvilág napjainkban 330 négyzetkilométer kiterjedésben égererdők, mocsaras rétek, legelők, lápok, és rekettyések alakulata, számos állat ritkaságnak (lápi póc, mocsári teknős, parlagi vipera, hód, vidra, túzok) ad otthont. A Fertő-Hanság Nemzeti Park központja Sarródon található, melynek közelében természetes környezetben figyelhetjük meg a gazdag madárvilágot, találkozhatunk vízi bivalyokkal, magyar szürke marhákkal. Öntésmajorban megtekinthetjük a táj csodálatos élővilágát bemutató kiállítást.

A Fertő-tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize. Vízutánpótlás a Vulka- és Rákos-patakon keresztül érkezik. Természetes lefolyása nincs, de a fertőújlaki zsilip megnyitásával a Hanság-főcsatornán keresztül, vize mesterséges úton leereszthető.  A kontinentális síkvidéki sós tavak e legnyugatibb fekvésű utolsó darabjának a korát mintegy 20 ezer évre becsülik. A jégkorszak végi tektonikus földkéreg mozgások során jött létre, és a történelem folyamán többször kiszáradt. Jellemző rá a sekélység (a legmélyebb részeken sem éri el a 180 cm-t), a nagyméretű vízszintingadozás és a magas sótartalom.

Ez a környezet biztosítja a terület színes madárvilágának feltételeit. Fészkel itt a nagy kócsag, a vörös és kanalasgém, a nyári lúd, a búbos vöcsök és a barna rétihéja. A gyékényes nádszegélyeket kedveli a barkóscinege. A madárvonulás időszakában tömegesen jelennek meg az énekesmadarak, a vetési lúd- és nagy lilik-csapatok, a partfutók, a cankók. Olyan ritkább madarak is előfordulnak, mint a vörösnyakú lúd, nyílfarkú réce, rétisas, kékes rétihéja és vándorsólyom.

P.  Z.2004. július 15., csütörtök 10:57


címlap zóna archívum
© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület