CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Mi1más  

Barátok közt

Barátok közt


Nem is kellene foglalkozni ezzel az egésszel, csak folytatni az olvasgatást. Valami visszanyomozhatatlan asszociáció folytán bukkant fel valamelyik napi TV-nézős estém. No igen, a Barátok közt, már a főcímzene első taktusainál a honi épelméjű lakosság távkezelőt ragad, avagy társalogni, inni, egyebeket kezd. Vagy, vagy. Magához nyúl. Vagy mint én, keserédes mosollyal veti bele magát a mazochizmus ilyetén mélységeibe.

Nem is sejtem, mit akar ez a film, de látván már néhányat az előző részek közül, pontosan tudtam mire készülhetek, magamnál voltam, félelem nem bújkált tagjaimban. Arcizom nem rezzent. Az esetleges következményekért soha nem vádolnék senkit.

Csupán egyetlen kérdés; minek? Avagy; miért? Miért jó az némelyeknek, megengedem, a többségnek, hogy fél órán át nézhet színészeket, akik a legmesszebbmenőkig alakítanak olyan karaktereket, akiktől jobbára sikíthanékom támad, élnek meg siralmas konfliktusokat? Hazáig rugdosnám magam. Karakterek? Össznépi szenvedőgépek. Hitelesek? Remélem nem.

Rendben van, a sorozatok általános szervező elve általában mindig valamiféle kínlódás, ez viszi a töreténetet, ugye. Node. A Dallas például, ugyanígy csak egy sorozat volt, de mégis, mintha átlengte volna valamiféle életszeretet és boldogságra törekvés (vagy csak az idő szédít?). Jockey gonoszkodott, de egyrészt hajtotta a nőket, másrészt hajtotta a nőket, harmadrészről pedig szerették a népek, bár, ez a szerepét tekintve nem tűnik fontosnak. (Sebaj. Szerették. Szereti itt valaki Klaudiát, meg Misit meg a többi csököttagyút?) Bobby szerette Pamelát, Pamela Bobbyt, Jock Elizt. (Samanthát hagyjuk. Cliff is kritikus alak volt. Rájuk nem is emlékszünk.) Az ő életük sem volt könnyű, kiváltképpen Jock repülőszerencsétlensége után, mégis. (bruhaha)

Egy pszichológus biztosan el tudná magyarázni, hogy az embereknek jó, ha mások pitiáner, kisstílű, valójában reménytelenül eseménytelen életét figyelik, de félő, nem tudnék rászokni az ilyesforma élvezetekre soha.

Mikor a megszállott Barátok Közt rajongókra gondolok, mindig azok az emberek jutnak eszembe, akikkel egy augusztusi reggelen utaztam ugyanazon a villamoson. Azok az arcok, melyeket ezek az emberek viseltek, és amik egy hétnyi nyugat-európai barangolás után hazatérve számomra végérvényesen ökölbe szorítottnak tűntek. Nem az ő hibájuk, mondta valahol a Bartók Bélán pár hónap múlva az egyik stoppom, Sopron felől érkezve. Nem a fenéket, az élet nem ilyen szar, hiába süvöltik fülembe Barátaim. Minden nap.

quickshower

(Azt hiszem, tehetségtelen színészek számára szenvedő karaktereket alakítani lehet a legkönnyebb. Nem is annyira a feladat igényelte képességeket tekintve, sokkal inkább azt a lelki nyomor-érzést, amit ezek a színészek gerjesztenek bensőmben, így téve rezonőrré, empatikussá, befogadóvá végül. Egyet érzek velük, komoly.)



2000. oktĂłber 17., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület