CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben felújított I-es körlet ünnepélyes átadása

2004. július 27-én Dr. Hankó Faragó Miklós IM politikai államtitkár, Dr. Bökönyi István bv. vezérőrnagy  Walter Dezső Sopron polgármestere,  társintézmények vezetői és meghívottak részvételével került sor a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben felújított I-es körlet ünnepélyes átadására

Dr. Pantali Zoltán bv. ezredes, intézetparancsnok ünnepi beszédében tájékoztatta a vendégeket a fegyház történetéről  és a felújítások menetéről:

Az 1878. évi V. törvény, ismertebb nevén a Csemegi-kódex előírta, hogy a fegyházbüntetést, tekintet nélkül a büntetés időtartamára, fegyintézetben kell végrehajtani. A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön építése a Cukorgyár helyén 1884. július 13-án kezdődött és 1886. november 1-jén adták át.  Az intézet, illetve az intézethez tartozó terület nagysága meghaladja a 10 hektárt. A zárkaépületeket, kiszolgáló egységeket, valamint a fogvatartottak foglalkoztatására létrehozott Sopronkőhidai Szövő- és Ruhaipari Kft. üzemcsarnokát összesen 1600 méter bástyafal határolja.

Az intézetben fegyház és börtön fokozatú fogvatartottak töltik szabadságvesztés büntetésüket. A Sopron Városi Bíróság illetékességi területén a bíróság által jóváhagyott előzetes letartóztatás foganatosítása is itt történik.
A Sopronkőhidai Fegyház és Börtön befogadó képessége 424 fő. Jelenleg 709 főt tartanak fogva, a telítettség 167 %-os. 1997-ben kezdődött s Sopronkőhidai Fegyház és Börtön rekonstrukciója. Az I-es körlet felújítási munkálatait előminősítéses közbeszerzési eljárás nyerteseként a ZÁÉV Rt. végezte. A felújítás kivitelezési költsége 443,852 mFt. Szintenként hatszáz négyzetméter került átalakításra, amely összesen háromezer négyzetméternyi területet jelent. Ezen kívül az intézet külső homlokzata is új pompáját mutatja egyezerháromszáz négyzetméteren. Az épület belső gépészeti munkáinak korszerűsítése kiterjedt a vízhálózat (hideg-meleg víz), fűtésrendszer és a csatornahálózat kiépítésére.
A felújított zárkákban a mellékhelyiségeket leválasztották, a zárkák hideg-meleg vízzel, központi TV-csatlakozóval, valamint a körletirodákra bekapcsolt oda-vissza beszélő készülékekkel látták el. A zárkaépületben alakították ki a közösségi helyiségeket: a fogvatartottak sportolására alkalmas kondicionáló termet, a telefonfülkéket, az oktatási kabinetet, a könyvtárat, valamint a szakkörök működésére szolgáló helyiségeket és kiszolgáló egységeket. A zárkaépülethez csatlakozik egy 800 adagos ellátó konyha, amely megfelel a legújabb minőségbiztosítási előírásoknak. A mellette lévő étterem 100 fő fogvatartott étkeztetését biztosítja.
Rendelkezésre áll a fogvatartottak részére egy 20 asztallal ellátott beszélő-helyiség, ahol kulturált körülmények várják a látogatókat. Kialakították az ún. családi-beszélőt, egy apartmant, ahol felügyelet jelenlétében a fogvatartott jutalom jelleggel fogadhatja hozzátartozóit.
A fogvatartottak részére személyiségük, szocializáltságuk, életkori sajátosságaik figyelembe vételével változatos programokat biztosítanak. Kiemelt figyelmet fordítanak az oktatásra, szakképzésre, valamint a készségfejlesztésre, a hiányzó alapismeretek pótlására. Az iskolarendszerű oktatás keretében általános iskolai oktatásban 44, gimnáziumi oktatásban 47 fogvatartott vesz részt. Az intézet számítógépes oktató kabinetjében az elmúlt hónapban 15 fogvatartott tett eredményes vizsgát.
Az intézetben a 12 ezer kötetes könyvtáron kívül működik irodalmi szakkör, cigány- és rockzenekar. Rendszeresen 10-15 fő kórusban énekel.
A képzőművészeti szakkörök keretében a fogvatartottak megismerkedhetnek a fafaragó, festő, szobrász és bőrdíszműves szakmákkal. A művekböl állandó kiállítás látható a zárkaépületben.

Dr. Bökönyi István, Dr. Hankó Faragó Miklós, Dr. Pantali Zoltán és Walter Dezső a sajtótájékoztatón

A fokozott mozgásigények kielégítésének megfelelően szabadidős programokat és sporttevékenységet szerveznek. A fogvatartottak rendszeresen használják az intézet területén található 200 méteres futó-, kettő szabvány kézilabda-, egy röplabda-, három lengő-teke pályákat és az 5 db rögzített ping-pong asztalt. 


A Dr. Hankó Faragó Miklós által  átadott felújított körlet megtekintése utáni sajtótájékoztatón  az IM  politikai államtitkára elmondta:  a büntetésnek szigorúnak és visszatartó  erejűnek kell lennie, de nem  lehet embertelen és megalázó. A politikus szerint a szemléletváltás a személyzet esetében megtörtént, az intézmények minőségében kevéssbé, ezért szükséges a hasonló beruházások mielőbbi megvalósítása.

Dr. Hankó Faragó Miklós  Walter Dezső polgármesterrel folytatott eddigi tárgyalásaiból kiderült, a  város fontosnak tartja a  büntetés végrehjtási jogszabály  azon rendelkelzését, hogy az elítéltet a lakóhelyéhez minél közelebbi büntetés végrehajtási intézetben  kell elhelyezni , ezért támogatni kívánja egy Nyugat-magyarországi, 50 fős  regionális részleg kialakítását a fiatalkorú elítéltek számára. Keresik a lehetőséget, hogy az eddigi PPP programokhoz hasonlóan, a város áldozatvállalása mellett, a megvalósításhoz más forrásokat is igénybe vehessenek.

Walter Dezső polgármester hozzászólásában a beruházás kivitelezésének minőségét emelte ki, ugyanakkor feladatának tartja, hogy uniós pályázatok révén az intézetben dolgozók  munkakörülményeit javíthassák és reméli, hogy polgármesteri megbizatása alatt el tudják kezdeni  a lobbizást  a regionális átnevelő intézet megvalósítására, a  fiatalkorú bűnözők helyzetének javítása érdekében.

tsz




2004. jĂşlius 28., szerda 09:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület