CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Magyar Köztársaság kormányának nyilatkozata a Roma Holocaust évfordulója alkalmából

A Magyar Köztársaság kormányának képviseletében Dr. Göncz Kinga esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli miniszter és Teleki László, a Miniszterelnöki Hivatal roma ügyekért felelős politikai államtitkára július 30-án, pénteken Nagykanizsán, illetve augusztus 2-án, hétfőn Auschwitzban részt vesznek a Holocaust roma áldozatairól szóló megemlékezéseken.

A Roma Holocaust legtragikusabb eseményeként, 1944. augusztus másodikán több mint háromezer roma férfit, nőt és gyermeket gyilkoltak meg Auschwitzban. Az áldozatul esett összesen mintegy félmillió roma közül 23 ezren Auschwitzban lelték halálukat. Minderről a Cigány Világszövetség kongresszusának határozata alapján 1972 óta emlékeznek meg a világ számos országában. Pénteken és hétfőn a hazai és nemzetközi roma szervezetek által rendezendő eseményeken a kormányt és Magyarország minden állampolgárát képviseli a miniszter asszony és az államtitkár.

A Magyar Köztársaság kormányának tagjai a Roma Holocaust áldozataira, ártatlanul meggyilkolt magyar polgárokra emlékezve vallják: a Roma Holocaust az egész magyar nemzet sorstragédiája. Magyar ügy. A gyász mindannyiunk gyásza, közös fájdalom.

A holtakkal és a túlélőkkel szembeni kötelesség, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a vészkorszakban elkövetett bűnökre, hogy ne a múlt terheit vigyük tovább, hanem a múlt tanulságait.

A Magyar Köztársaság kormánya hangsúlyozza, hogy Magyarországon és Európában nincs helye a fajgyűlöletnek, a rasszizmusnak, az antiszemitizmusnak, a kirekesztésnek, az egyének és közösségek megbélyegzésének. Ez minden európai polgár közös felelőssége. Ezért közösen kell tenni a kontinens minden országában, hogy a megértés, a tolerancia, az emberség érvényesüljön az élet minden területén.

Budapest, 2004. július 28.

A Magyar Köztársaság kormánya



2004. jĂşlius 28., szerda 17:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület