CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Halottak borítják Nedzsef utcáit
Népszabadság 
A síita milicisták és az amerikai között fegyveres harc folyik Szadrváros utcáin
Fotó: Reuters - Thaier al-Sudani
A síita gerillák és az amerikai katonák között dúló folyamatos lövöldözések miatt Nedzsefben nem lehet összegyűjteni a halottakat, amelyeknek a száma meghaladja a húszat. Szombaton két San Francisco-i lakos lefejezésről szóló videót tett közzé a neten, ezzel félreveztték a világot.

Legalább negyvenhárom ember esett el az elmúlt nap Bagdadban és Nedzsefben dúló harcokban. Bagdad központjában az iraki ideiglenes kormány és az amerikai nagykövetség körzetét lövik. A síita gerillák és az amerikai katonák között dúló folyamatos lövöldözések miatt Nedzsefben nem lehet összegyűjteni a halottakat - közölték vasárnap iraki tisztviselők. A síita szent városban csütörtök óta tartanak a harcok.

Ijád Allávi iraki kormányfő arra kérte a felkelőket, hogy tegyék le a fegyvert. Allávi előző nap kijelentette, hogy szerinte a nedzsefi zavargásokat bűnözők gerjesztik. Az átmeneti kormány visszaállította a halálbüntetést. Adnán al-Dzsanábi államtitkár közlése szerint a büntetést a gyilkosság, a drogkereskedelem és például az emberrablások esetében fogják majd alkalmazni.
Ennek egyelőre nincs foganatja: iraki ellenállók vasárnap bejelentették az al-Arabíja televízióban, hogy iráni diplomatát ejtettek foglyul és túszuknak tekintik.

San Franciscoban műlefejezést csináltak

Szombaton egy amerikai Irakban történt állítólagos lefejezéséről tettek közzé az videpfelvételt az interneten. Az áldozatot AP amerikai hírügynökség élve találta meg San Franciscóban és megtudta tőle: barátjával együtt eszelték ki és viccnek szánták az egészet. A közzétett felvételen ő mint későbbi áldozat azért könyörgött, hogy az Egyesült Államok vonja ki csapatait Irakból. Ezt barátja házában vették fel, és a lefejezésnél vér gyanánt valamilyen folyadékot használtak. Az egész világot bejárt borzalmas felvételen az volt látható, amint egy bézs színű trikót viselő széken ülő férfi Benjamin Ford - más források szerint Benjamin Danforth - néven bemutatkozik, kéri az amerikai csapatokat, hogy távozzanak Irakból, különben mindenkire ilyen halál vár. Ezután az immár fekvő férfinak egy késsel levágják a fejét, anélkül, hogy a hóhér látható lenne.

Az elmúlt négy hónapban két tucat ország állampolgárait ejtették fogságba Irakban. Többségüket elengedték, de tízet közülük meggyilkoltak fogvatartóik. Jelenleg legkevesebb húszan vannak emberrablók fogságában.

Olaszországot megfenyegették

Az al-Kaida ismét merényletetekkel fenyegette meg Olaszországot arra az esetre, ha nem vonul ki Irakból: a nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik csoport szombaton újabb közleményben kilátásba helyezte, hogy az augusztus 15-ig tartó tűzszünet lejárta után sejtjei akciókat indítanak.

Kivonul Irakból egy török vállalat a fenyegetések hatására
 

<>Kivonul Irakból egy török vállalat, miután szélsőségesek egyik elrabolt alkalmazottjának kivégzésével fenyegetőztek - jelentette be a cég szombaton. Az Atahan Lojistik vállalat közölte, hogy szombattól beszünteti minden tevékenységét Irakban - jelentette az Anadolu török hírügynökség. A cég azt követően döntött így, hogy a török televízió bemutatott egy videofelvételt, amelyen egy egyelőre nem azonosított terrorcsoport azzal fenyegetőzött, hogy negyvennyolc órán belül lefejezik a túszul ejtett kamionsofőrt, ha annak cége nem távozik Irakból.
(forrás: MTI)



Félreértésből verekedett két szurkolótábor Fehérváron
NOL
Az egyik újpesti szurkoló a meccsen rosszul lett, és az őt körülállók csoportosulását a másik szurkolói fél rendbontásnak vélte.
Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint négyen sérültek meg a szombat esti Videoton-Újpest focimeccsen. Egy embert kés, míg a másik hármat üvegpalack okozta sérülésekkel szállították kórházba.

Az eddigi vizsgálatok szerint félreértés okozhatta a két szurkolói tábor összecsapását a székesfehérvári stadionban - közölte R. Szabó Ágnes az FMRFK sajtóreferense, aki szerint az egyik újpesti szurkoló a meccsen rosszul lett, és az őt körülállók csoportosulását a másik szurkolói fél rendbontásnak vélte, ezután tört ki a verekedés a két tábor között.

A biztonsági szolgálat emberei megpróbálták megfékezni a szurkolókat, majd hívták a rendőrséget. A szurkolók a rendőrök érkezését látva abbahagyták a verekedést.

A rendőrség információi szerint négy szurkoló sérülése könnyű, nyolc napon belül gyógyuló, ellátásukat követően még az éjjel valamennyien elhagyták a kórházat.

A mérkőzést megelőzően a Székesfehérvárra tartó szurkolók Gárdonyban a vonatról leszállva két személyt bántalmaztak, akik könnyű sérüléseket szenvedtek. A rendőrség csoportosan elkövetett garázdaság gyanúja miatt nyolc személyt előállított, közülük három embert őrizetbe vett. (forrás: MTI)



A Naprendszer esete a halászhálóval
www.magyarhirlap.hu
A mi Naprendszerünk valóságos unikum: lehet, hogy nincs is hasonló hozzá az egész univerzumban – sugallta címében egy CNN-jelentés. Az "egyedül vagyunk" világfájdalmas ideája a nagy tekintélyű brit Royal Astronomical Society (RAS – Királyi Csillagászati Társaság) egyik jelentésén alapul, ez azonban jóval árnyaltabban fogalmaz.
 
Naprendszerünk egyedülálló a világban – legalábbis mai ismereteink szerint
 
Bár eddig körülbelül 120 bolygórendszert fedeztünk fel Naprendszerünkön kívül, meglehet, hogy a miénkhez hasonló nem is létezik – állapították meg csillagászok. Az általunk eddig ismert más naprendszerekben a bolygók mind hatalmas gáztömegek, túlságosan közel keringenek csillagukhoz, emiatt kizárható, hogy a Földhöz vagy a mi Naprendszerünk bolygóihoz hasonlítsanak bármilyen tekintetben. Ha pedig így van, a földszerű bolygók nagyon ritkák lehetnek – tér vissza némileg a valósághoz a CNN jelentése, amely mellesleg a Reutersra hivatkozik.

A RAS honlapján közzétett Havi Értesítőből (Monthly Notices) azonban másféle kép bontakozik ki az "unikum univerzumról". A jelentés címe ugyanis az, hogy mennyire különleges a mi Naprendszerünk – kérdőjellel a végén. Annyi bizonyos, a most rendelkezésre álló bizonyítékok szerint a mi Naprendszerünk alapjaiban eltér a más csillagok körül kialakult ismert bolygórendszerek zömétől, mert másféle módon alakult ki.

Szűkebb világunkban minden nagyobb bolygó csaknem a körhöz közelítő pályán kering a Nap körül, és a négy hatalmas gázbolygó tekintélyes távolságra van csillagunktól. Az eddig felfedezett "exobolygók" – számuk meghaladja a százat – mind a hatalmas Jupiterhez hasonlatosak, a csillagukhoz viszonylag jóval közelebb keringenek, és pályájuk igen hosszú, elnyújtott ellipszis alakú.

Az eltérésnek két oka lehet – magyarázza Martin Beer, az University of Leicester professzora: a legérdekesebb az, hogy a korábbi feltételezés, amely szerint a bolygók lényegében csak egyféleképpen alakulhatnak ki – tévedés; ebből az következik, hogy a bolygók az általunk eddig ismert módon túl akár másféle mechanizmusok által is képződhetnek.

A legelterjedtebb elmélet szerint Naprendszerünk hatalmas gázbolygóinak is van kőzetmagjuk, és óriási gravitációs terük gyűjtötte maga köré a gázburkot. A Naphoz közeli kőzetbolygók – mint a Föld – viszont túl közel vannak a csillaghoz, ezért nem burkolózhattak gázfelhőkbe. Csakhogy a hatalmas gázbolygók kialakulását gravitációs kollapszus is okozhatta, ami azt jelenti, hogy kőzetmagjuk – akárcsak az exobolygóknak – egyáltalán nincs. Meglehet, hogy emiatt az általunk ismert földi élethez hasonló nem is alakulhatott ki ezeken a bolygókon.

Óvatosan kell azonban bánni a következtetésekkel: az univerzum unikuma címet ki kell érdemelni. A mai technika még egyáltalán nem képes arra, hogy felfedezzünk általa egy távoli naprendszert, amelyben a Földhöz hasonló bolygók keringenek egy csillag körül.

Az ember nehezen bújik ki a bőréből, és úgy járhat, mint az egyszeri halász, aki eldöntötte, hogy minden hal, ami létezik, csak tíz centiméternél nagyobb lehet: ekkorák ugyanis a lyukak a hálóján.
 fgy



A Bond-autó a legismertebb
vezess.hu
Angliában James Bond fehér színű Lotus Espritje a legismertebb a képernyőről. Második helyen a KITT néven elhíresült fekete Pontiac Trans Am áll a Knight Rider sorozatból.
 
Egy némrégiben készített internetes szavazáson kiderült, hogy Angliában a 007-es ügynök fehér Lotus Espritje a legnépszerűbb autó a tévéképernyőről. James Bond A kém, aki szeretett engem című részben használta az angol titkosszolgálat guruló csodafegyverét.
A golyóálló, fehér Esprit rakéták és egy egyéb elhárító berendezések mellett tökéletes tengeralattjáróvá alakult, amikor egy helikopter elől a tengerbe ugratott. A Bond karakteréhez tökéletesen illő autóra a szavazók 29 százaléka adta voksát.

Az unalomig ismételt Knigt Rider sorozatból, a nem kevésbé leleményes David Hasselhof KITT nevű csodaautója lett a második a listán 17 százalékos eredménnyel. Harmadik kedvencként a három részt megélt Vissza a jövőbe című filmből ismerős De Lorean márkájú időgép szerepel

Batman épített sugárhajtású masinája a negyedik, míg az Olasz meló Mini-je az ötödik. Starsky és Hutch piros-fehér Ford Gran Torino-ja épphogy megelőzi az A csapatban szereplő fekete színű GMC VAN-t.
 



Új máltai emlékpénz-sorozat
MTV
Az érmegyűjtők kedvence lett hamar az új máltai emlékpénz- sorozat, amelyen Magyarország a hortobágyi kilenclyukú híddal és egy csikóssal szerepel.
A maga nemében szenzációs máltai emlékpénz-sorozat célja a kibővült Európai Unió tagállamainak felvonultatása, emlékérmék formájában.

E gondolat jegyében a sorozat érméi az egyes országok nemzeti sajátosságait, jellegzetességeit mutatják be, épületekkel, jelképekkel és más, a nemzeti identitást leginkább kifejező látványokkal. Az országportréként is értelmezhető emlékpénzek sorában az elsők között bocsátják ki a Magyarországot bemutató érmét - jelentette az Érme Hírlap.

A Hungary In The EU feliratú érmére a tervezők a Hortobágyi Nemzeti Parkot jelképező kilenclyukú hidat és egy ostorát pattogtató, pörge kalapos csikóst terveztek. Az érmék hátlapjára a Máltai Lovagrend címere került, a névérték - 100 líra - és a kibocsátó ország feliratának társaságában.

A sorozat bizonyára nagy sikert arat majd a gyűjtők körében, hiszen ez az egyetlen olyan európai érmesorozat, amelynek emlékpénzein valamennyi uniós tagállam megjelenik, az adott országra jellemző, nemzeti jelleget kölcsönző motívumok formájában.



Decemberben kerül a mozikba a Sorstalanság „Egy vizuális repülés az egész film”
MR
A Sorstalanság című filmet decemberben láthatja a közönség - mondta Koltai Lajos a Magyar Rádiónak. A rendező elképzelhetőnek tartja, hogy a Kertész Imre művéből készült filmet cigány nyelven is feliratozzák.
 
Már hasonlít a filmre - mondja Koltai Lajos a Sorstalanság felvételeire. Elkészült egy változat, amelyet a rendező a napokban mutatott meg a zeneszerzőnek, Ennio Morriconénak. Hamarosan kezdődnek az utómunkálatok, és decemberben már a közönség is láthatja a kész művet. A zenét egyébként magyar művészekkel veszik majd fel.

- Hány nyelvre fogják szinkronizálni?
- Nem lesz szinkronizálva, minden magyarul történik, pár mondatot kivéve, ami német. Emiatt mindenki a feliratozás mellett van. Maradjon meg az originális volta – mondta Koltai Lajos.

A Sorstalanság a cigányoké is - vélekedik Rostás-Farkas György, aki lovári cigány nyelvre fordította Kertész Imre művét.

- Adódott fordítás közben a nyelvvel magával problémája, ütközött olyan akadályokba, hogy esetleg egy kicsit nyelvújítónak is kellett lennie a lovári cigány nyelven? Találkozott ilyennel?
- Biztos, hogy a magyar nyelv gazdagabb és nagyobb szókészlettel rendelkezik, mint a cigány. Tehát vissza kellett nyúlni a gyökerekhez, mert sok olyan szó van, ami már kihalófélben van. A fiam a nyelv megszállottja, és övé az érdem, ő vállalta az oroszlánrészt ebből a könyvfordításból. Sokat dolgoztunk vele, de megérte – mondta Rostás-Farkas György. Karsai Ernő professzor úr, aki a legnagyobb cigány nyelvész Európában, azt mondta, hogy remekmű, és szívesen vállalta a lektorálását. Kaptam ígéretet Teleki László államtitkár úrtól, Lévai Katalintól és most Magyar Bálint is segít, és azt hiszem, hogy sokan mások fognak segíteni abban, hogy minden cigány hozzájuthatna, minden cigánygyerek anyanyelvén olvashatná. Mert egyetlen kincsünk a nyelvünk. Én cigány anyanyelvű családba születtem bele, ha tízszer születnék is, ebbe szeretnék beleszületni. Őseim nyelvét tovább kell vinni, mert akkor tudjuk megőrizni a kultúrát, hagyományt, szokásvilágunkat. Úgy érzem, erkölcsi kötelességem volt, hogy ezt a nagyszerű könyvet, ami ráadásul rólunk szól, lefordítsam.
 Bánkúti Gábor, Szentgáli Edit



Harácsoló régész
http://www.hhrf.org/hargitanepe/
Mikor székely falvainkban azt halljuk: jönnek a régészek, hamar be kell zárni a kaput és elengedni a kutyát. Gyergyó vidékén régésznek mondják a jól öltözött, kellemes beszédű, nyájas mosolyú magyarországi úriembert. Belépvén, Isten segedelmét kéri a ház népére, kezet csókol a moslékkal bíbelődő asszonynak, piros-fehér-zöld nyalókát ajándékoz a gyermeknek, megsimogatja a macskát, azután alattomosan szétnéz, milyen régi holmi van a kredenc tetején, érdeklődni kezd dédapánk megsárgult fényképei, harctéri levelei, dédanyánk rokkája felől. Faggatózik, van-e szúette, használaton kívüli, faragott bútor a csűrben, mert ő mindezen haszontalan ócskaságokért nehéz forintösszegeket fizetne, holott őt illetné pénz, amiért a házat felszabadítja a temérdek limlom nyomasztó hatása alól. Mikor a gazda igent mond, mert megilletődik a két doboz ingyen Marlboro cigarettától, elkezdődik a harácsolás konkrét változata: gépjármű csomagtartójába kerül a palatábla, szuszék, dézsa, katonaláda, vajköpülő, krumplitörő, guzsaly, osztováta, és viszi a család emlékeit Pestre vagy még tovább. A Városliget vasárnapi ócskapiacán a szenesvasalót, amelyért Gyergyóújfaluban 40 ezer lejt fizetett, eladja 240 ezernek megfelelő forintért. De ennyiből még nem térül meg az üzemanyag és fáradozás, az igazi zsíros üzleteket német, osztrák, svéd régiséggyűjtőkkel viszonteladói minőségben köti, erre tanúskodni tudok egy személyes emlékkel.

Marosújvári nővérem szomszédjának, a 80 éves Józsi bácsinak a konyhájában minden látogatásom alkalmával megcsodáltam a „kővel", vagyis toboz formájú súlyokkal működő öreg faliórát. Porcelán számlapját cifra girlandokkal közrefogva, két dundi angyal díszítette, alján a bécsi gyár 1910. évi cégjelzésével. Józsi bácsi apja kapta volt ajándékba szüleitől, mikor az újvári ipartestülettől átvette az „úri fodrász" mivoltát hitelesítő mesterlevelét. Józsi bácsi délutánonként a helyi sósfürdőben áztatta fáradt végtagjait, utána otthon lepihent. Esténként egy-egy üveg borral átmentem hozzá, és faggattam Marosújvár, a sóbánya, a Solvay szódagyár régi életéről, a hírneves Jancsó családról, amely Elemért és Bélát adta Erdély magyar kultúrájának. Dr. Jancsó Elemér enciklopédikus tudású professzorom volt a kolozsvári egyetemen, talán bocsánatos bűn volt részemről, hogy kaján érdeklődéssel hallgattam gyermekkori csínytevéseit, amelyeknek Józsi bácsival együtt hajdan „szerzője" volt. Egy este az öregúr sugárzó arccal fogadott: – Jó, hogy jössz, nézd meg, milyen nagyszerű üzletet kötöttem... Elmondta, hogy két pesti vendég kopogott be a házba, érdeklődtek, van-e ócska holmija, amitől szabadulni akarna. Egyikük felfedezte a falon az Osztrák–Magyar Monarchia óraiparának termékét, és kitört belőle a nevetés, mondván: modern ember ma már olyan kvarcórát tart a házban, amely tíz évenként siet vagy késik egy másodpercet, és még felhúzni sem szükséges, mert magától megy. Józsi bácsi pironkodását látván, egyikük „megsajnálta" az öreget, elviharzott a nagyáruházba, és visszatért egy kínai, elemes ébresztőórával. De ez nem akármilyen óra! – mutatta büszkén Józsi bácsi –, ugyanis a számlapján volt egy liba, abból a ketyegés másodpercenként egy-egy tojást pottyantott ki. Ezért a pazar ajándékért a pesti úr nem kért semmi egyebet, csak azt a légyszaros órát a falról – dicsekedett vendéglátóm.

Nem akartam, hogy szegény Józsi bácsi szívrohamot kapjon, ezért elhallgattam: egy ugyanolyan ingaórát München régiségboltjában láttam, kétezer márka szerepelt az árcédulán. Bizony, így működnek a „régészek": vittek és visznek mindent, amit apróhirdetésekben így fogalmaznak meg: „Régiséget, lomtalanításból származó családi hagyatékot jó áron vásárolok..." Hogy mit jelent a „jó ár", láttuk a vasaló és Józsi bácsi viharvert órája esetében, de tudok kimondottan sokkoló példákkal is szolgálni arra vonatkozóan, milyen értékek rejlenek „ócskaságokban". A bukaresti Adev?rul f. év március 23-án közölte a rendőrség 2003-as évre szóló jelentését, ebben szerepelnek eltűnt templomi kegytárgyak és a patrimónium egyéb tételei: a brassói Szent Miklós ortodox templom Szűz Mária-ikonja 300 ezer dollár értékben; R?lesti kolostorából néhai Chesarie püspök drágakövekkel kirakott süvege 5 milliárd lej értékben. Nem kevésbé megdöbbentő az Adev?rul 2003. november 12-i híradása sem: egy Romániából kicsempészett, 141 régi pénzérméből, bankjegyekből, kitüntetésekből álló készletet néhány nappal előbb a genfi antikvitás-árverésen 7 milliárd lejnek megfelelő összegért adtak el.

Dédnagyapó Doberdónál szerzett, első világháborús Vaskeresztje természetesen ennél sokkal szerényebb összegért cserél gazdát a budapesti bizományi áruházban, de ne feledjük: a régi tárgyaknak van úgynevezett eszmei értéke is. Ez a többletérték számunkra pótolhatatlan családi emlék, másoknak csak áru. Nincs a világon olyan szakértő, aki meg tudná határozni, mennyit ér a megboldogult ükanyától örökölt elsőáldozási vagy konfirmálási ezüstgyűrű, ezért emberileg érthető, ha gazdája nem adná oda tízannyi súlyú aranyért sem. Mennyit ér a templom, ahol megkereszteltek? Mennyit ér az iskola, ahol megtanultunk írni-olvasni? Mennyit ér a Biblia, amelynek utolsó oldalán régimódi, megbarnult, szálkás betűkkel megörökített családfánk is helyet kapott? Mennyit érnek a szülőföld múltjába kapaszkodó gyökereink, amelyeket emlékeknek is mondunk?

Ezt kellene megkérdeznünk az élelmes „régésztől" is, amikor hízelgő, alattomos mosolyával bekopogtat házunkba.
Barabás István



2004. augusztus 08., vasárnap 15:16


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület