CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. szeptember 29., szerda 20:22


Új emléktábla Sopronban

Új emléktábla Sopronban

A soproni Zeneiskola falára került 2004-ben a Dr. Winkler Oszkár emléktábla. Az 1984-ben elhunyt Ybl-díjas építész emlékére alapított díjat minden évben egy, a város életében jelentős, építészetileg kiemelkedő épület alkotóinak ítéli oda a Soproni Városszépítő Egyesület. A táblaavató ünnepséget szeptember 29-én tartották.

A Sopronban zenét és néptáncot tanuló 900 növendék tavaly költözhetett új iskolába, a Szélmalom utca 17 szám alá. Az évtizedek óta üresen álló, 17. századi házat és udvarát szakemberek két év alatt varázsolták újjá.

Az épületegyüttes a Városszépítők elismerését is kivívta: az iskola bejáratának falán elhelyezett emléktábla a tervezőik és kivitelezőik munkáját dicséri. Wallner Ákos, a Soproni Városszépítő Egyesület alelnöke kiemelte Velledits Lajost, aki a műemléképület mennyezetén található, az 1600-as évek végén lemeszelt festményeket állította helyre, megmentve ezzel azokat az utókornak.

Az ünnepségen Walter Dezső köszönetet mondott mindazoknak, akik a Zeneiskola megvalósításában részt vettek. A polgármester ünnepi beszédében elmondta: “a nagy zenei múlttal rendelkező város büszke arra, hogy ma ez a modern, 21. századi, minden igényt kielégítő épület biztosíthatja a soproni gyerekek zenei nevelésének feltételeit.”

Az eredetileg földszintes épület átalakítása során a tervezőknek az iskolában folyó művészeti képzés akusztikai igényei mellett a műemlékvédelmi szempontokat is figyelembe kellett venniük. Farkas Mária, építészmérnök, műemlékvédelmi szakmérnök, a Domiporta Építész Stúdió munkatársai alkotta tervező csapat vezetője a Cyberpress-nek elmondta, hogy a 17. századi, a konviktusi épületet és a később mellé épített közel 100 éves a sarokházat egészítették ki egy “mai” résszel, a feladat örömet és igazi kihívást jelentett számukra.

Tóth Anita Lilla


Kapcsolódó cikkek:
Ezentúl Művészeti Iskola
A jezsiuta konviktus zeneiskolává való átalakításának képes krónikája
Zeneiskola: épület-együttes a zene szolgálatában
Ötletek, tervek, tenniakarás a soproni Zeneiskolában - Beszélgetés Horváth Rudolf igazgatóval