CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

    Ezentúl Művészeti Iskola

    Kilencszáztíz zeneiskolás növendék, negyven oktató, a szülők, a város együtt ünnepelhetett 2003 szeptember 27-én, amikor  ünnepélyes keretek között is átadták a Szélmalom utcai Horváth József Művészeti Iskolát.
 

    A rendezvényen  részt vett Vass Lajos, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára, dr. Szájer József, Sopron egyéni választókerületi országgyűlési képviselője, Kránitz László országgyűlési képviselő; a várost Kalmár István alpolgármester és dr. Galambos György jegyző képviselték, továbbá önkormányzati képviselők, intézményvezetők, és az épületegyüttes felújításában résztvevők is jelen voltak a jeles eseményen.

    Kalmár István alpolgármester beszédében kiemelte: a soproniak büszkék arra, hogy 1829-ben az országban másodikként alakult meg a Zeneegylet. Az utánpótlás érdekében néhány évtized után beindult a zeneoktatás. Korosztálya számára az Erzsébet utcai Russ Villa marad a Zeneiskola, ugyanakkor mindenki érezte, hogy a régi épület romló állaga és megnövekedett tanulói létszám miatt már nem alkalmas az oktatásra.

    A  XVII. században épült jezsuita konviktus a művészeti és zeneoktatás számára megtörtént felújítása hatalmas áldozatot követelt. Az 500 millió forintos felújítási költségből száz milliót a város vállalt, négyszáz milliót állami forrásból származik. Az alpolgármester megköszönte a mindenkori magyar kormánynak az állam által nyújtott segítséget, azt, hogy ,,Sopron egy ékkővel gazdagította műemlék épületeinek sorát".
    A köszöntő után az iskola tanulói, tanárai ünnepi műsorral köszöntötték a vendégeket.
 

 Vass Lajos államtitkár köszöntő beszéde:

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Kedves zenekedvelő gyerekek!

Kétszeres öröm számomm, hogy itt lehetek ezen a napon.
Egyszer  azért,  mert  egy  zeneiskolát  átadni művészetkedvelő emberként és állarntitkárként is öröm.
Másrészt azért, mert ennek az iskolának egy gyönyörűen felújított, önmagában is különleges értékkel bíró műemlék épület ad otthont.
A gyerekek, a zene és az építészet ilyen hámias találkozása úgy gondolom, rnég termékenyebbé teszi a művészeti oktatást egy olyan gyönyöm helyen, mint arnilyen Sopron városa.

Az idén a régió egyik legszebb épületegyüttesében 30 tanteremben 40 oktató mellett 910 kisdiák kezdhette meg zenei tanulmányait.
A felújított volt jezsuita konviktus festett késő reneszánsz famennyezete alatt, hangversenyterem és oboa terem kapott helyet, pincéjében ütős terem áll római kori kúttal, földszintjén pedig néptánc és balett terem. A Szélmalom utcai barokk lakóház irodáknak ad otthont, a két műemlék épület között pedig új épületszárnyat emeltek, ahonnan zongora, hegedű és csellóhang száll. Fontosnak tartom, hogy az épület tervezői   gondoskodtak   arról   is,   hogy   a mozgáskorlátozott növendékek is akadálytalanul mozoghassanak az épületben. Hiszen a zene rnindenkié.

Kodály országában ma már mindenki számára természetes, hogy az alapfokú zeneoktatás éppúgy az alapvető  műveltség  része,  mint  a  kötelező olvasmányok isinerete. Nem kell, hogy rninden növendékből feltétlenül nagy művész váljon. Sokkal fontosabb az, hogy a gyerekek örömüket leljék a zenében. Hiszen nem elég, ha hímeves művészeink vannak, legalább ilyen fontos az, hogy értő, vájt fülű közönség hallgassa őket.

Európai    uniós    csatlakozásunk    küszöbén Magyarország számára a kultúra az a legdrágább kincs, arnit hozományként magunkkal viszünk Európába. A zene az a nyelv, amelyen nemzetiségtől és korosztálytól függetlenül rnindenki ért. A zene összeköt. A zeneoktatás tehát különösen fontos ebben az időszakban.
Kívánom, hogy a Horváth József  Zeneiskola növendékei és oktatói egyaránt sok örörnüket leljék a zenében e különleges épület falai között, hogy aztán néhány év rnúlva rni, a majdani közönség is élvezhessük ennek gyümölcsét.

    Az államtitkár ünnepi köszöntője után a rendezvény befejezéseként a felújításban közreműködők emléklapot vettek át a város vezetőitől.
    Délután a növendékek, szülők, és minden soproni előtt nyitva álltak az intézmény kapui, amely alkalommal minden látogató meggyőződhetett arról, hogy Sopron jövőbeli zenei- és kulturális életének egyik kiváló lehetőségeket kínáló – európai színvnalú – intézménye lesz a Művészeti Iskola, amely a felelősségteljes működtetés révén Sopron zenei hagyományaihoz méltó nemzedékek sorát adhatja majd a magyar és az európai kultúrának.

tsz



Kapcsolódó cikkek:
Az épületegyüttes kialakításának története, és képes krónikája az alábbi írásainkban olvasható:

A jezsiuta konviktus zeneiskolává való átalakításának képes krónikája
Zeneiskola: épület-együttes a zene szolgálatában
Ötletek, tervek, tenniakarás a soproni Zeneiskolában Beszélgetés Horváth Rudolf
igazgatóval



2003. szeptember 27., szombat 22:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület