CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2004. december 22., szerda 20:20


Értékelt a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete

Értékelt a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete

Tegnap tartotta évzáró ülését a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete.

Az ülésen beszámoló hangzott el a szakmai szervezet ez évi tevékenységéről, a jövő évi tervekről, vetítést tartottak a társaság júniusi wildalpeni tanulmányútjáról, majd Takácsy Miklósné, nyugalmazott geofizikus mérnök szólt életútjáról.

Varga Ákos, a helyi szervezet titkára beszámolója előtt, Havas András elnök elmondta: száz főre növekedett a MHT helyi szervezetének tagsága, és 17 jogi tagja van. A szervezet másrészt szakmai munkája révén is az egyik legrangosabb területi, nem megyei szervezet.
Társadalmi szervezetként, a Magyar Hidrológiai Társaság szeretné folytatni azt a jószolgálati tevékenységét, amelynek egyik példája az Ikva patak mederrendezésének kérdésében, annak a holtpontról való elmozdításában tett erőfeszítései, amelyek során ajánlást tett meg Sopron város és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság felé.

Varga Ákos részletes beszámolója sorra vette a tavalyi előadásokat. A MHT helyi szervezetének tavalyi előadásai között januárban elhangzott a térinformatika alkalmazása a Soproni Vízmű Rt.-nél, majd februárban a Vásárhelyi Terv ismertetése volt a téma. Az EU-integráció aktuális kérdéseiről márciusban Dr. Íjjas István, az MHT elnöke tartott előadást. A Sopron környéki források felújításáról a Hidegvíz-völgyben, kihelyezett előadóülésen Németh László számolt be, amelyet követte a már említett júniusi Wildalpeni vízbázison tett látogatás. Privatizáció, liberalizáció, globalizáció volt a témája a szeptemberi ülésnek, amelyet Várszegy Csaba tartott, majd a balfi palackozóüzemben a soproni ásványvizekkel ismerkedtek a társaság tagjai, az előadó Dobos Irma volt. Az utolsó idei téma egy erdészeti hidrológiával kapcsolatos előadás volt: Intercepció és evapotranspiráció az erdő vízháztartásában címmel.

A MHT Soproni Területi Szervezete 2005. évi munkatervében a következő témakörök szerepelnek: Brennbergbánya geológiai viszonyai, a Fertő osztrák oldali szennyvízcsatornázása, a soproni vízi közműszolgáltatás, a Fertő-Hanság-Rábca vízrendszere, XIV. Fertő Ankét. A kihelyezett ülés keretében a Fertőn tartandó hajókirándulást tervez a társaság, majd egy igen fajsúlyos rendezvénynek lesz júniusban szervezője: az Országos Vízi Közmű Konferenciának.

Az idei tervbe vett tanulmányút Erdélybe vezet majd, amelyeket követően a XXIII. Országos Vándorgyűlés következik, majd a Fertőrákosi szűrőmezők próbaüzemi tapasztalatai, a soproni szennyvíztisztító telep bővítése és korszerűsítése, a szennyvíziszap mezőgazdasági felhasználása Sopron térségében, és egy, az erdészeti hidrológiát taglaló előadás.

A MHT Soproni területi Szervezete előadásairól a jövőben lehetőségeink szerint, oldalainkon is beszámolunk.

T.É.


Kapcsolódó cikkek:
Az EU-hoz való csatlakozás előnyei és kihívásai a vízgazdálkodásban”
Rangos előadó a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezetének márciusi el?adásán
Dr. Íjjas István a Magyar Hidrológiai Társaság elnökének sajtótájékoztatója
Eredményes évet zárt a hidrológiai társaság - 2003.
Térinformatika a Soproni Vízmű Rt-nél
A Vásárhelyi terv
Intercepció és evapotranspiráció az erdő vízháztartásában

 

Forrásfelújítás a Sopron környéki erdőkben