CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Forrásfelújítás a Sopron környéki erdőkben

    Hét forrás – a Szent György forrás, a Hidegvíz forrás, a Ferenc forrás, a Fehér Dániel forrás, a Bögre forrás, a Fűzfa forrás és a Természetbarát forrás – rendbetételét végezte el a Castanea Környzetvédelmi Egyesület. Munkájukat többen is támogatták.

A Soproni hegyvidék forrásainak felújításáról az utóbbi időben gyakran lehetett hallani.  Egy kora őszi, hűvösnek még alig mondható, de már mindenképpen friss, és az erdő színeit meg-megmutató reggelen Németh László javaslatára a Természetbarát forrásnál, a Szalamandra tó közelében találkoztunk. A domboldali gesztenyés és a csendes tóvíz közötti területen: új asztalok, padok, fakorlátok, lépcsők, és az, aminek méltó környezetét alkotják mindezek: a megújult forrás.

Hét forrás pályázatból

    1993-ban határozták el a Castanea környezetvédői, hogy a Soproni hegyvidék és környéke forrásainak, szivárgóinak gazdái lesznek. Az elvégzett felmérések során kiderült, hogy a környék forrásai méltatlanul elhanyagolt és leromlott állapotban vannak, illetve, hogy a kiépítettek között több forrásnak nincs vize. A forrásfelújítási program elindításakor végül a Soproni hegység területén fekvő, 15-20 működő közül a legbővebb vizű források rendbetételét tűzték ki célul.

    Az útjára indított forrásprogram során hét forrás – a Szent György forrás, a Hidegvíz forrás, a Ferenc forrás, a Fehér Dániel forrás, a Bögre forrás, a Fűzfa forrás és a Természetbarát forrás – rendbetételének költségeit a Holland Királyság Mezőgazdasági és Természetvédelmi Minisztériumtól pályázat útján kapott hárommillió forintos hozzájárulásával végezték el. - mondja Németh László, a forrásprogram témafelelőse.

A Természetbarát forrás

    A forrásfelújítási program ötmillió forintba került eddig, és egyik jelentős eredménye a környékbeliek által igen kedvelt, Természetbarát forrás felújítása. A Soproni hegység egyik legbővebb, és jelenleg az egyetlen iható vizű forrása a Tacsi-árok keleti oldalából tör elő. Vízgyűjtő területe a Fáber-rét és környéke. A forrásfoglalást, amely korábban feljebb, a szelídgesztenyefák között bújt elő, 1950-ben a Soproni Természetbarátok Turista Egyesülete újította fel; a munkákat akkor Brummer Antal és Schottan Rezső végezték. A jelenlegi forrásfelújítás – igényesen a környezetbe illesztett – terveit a Meander Építész Iroda, Supka Kovács Tamás készítette. A kivitelezési munkákat több alkalommal szakmai egyeztetések előzték meg a Castanea Környezetvédelmi Egyesület, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Fertő Hanság Nemzeti Park, a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság rt., a Soproni Városszépítő Egyesület, Sopron főépítésze, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Rt., az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Soproni Természetjáró Szövetség részvételével.

    A Castanea fontosnak tartotta a különböző szakmai vélemények összehangolását. Az egyeztetések során felmerült véleménykülönbségek közül a forrásfoglalás anyagával kapcsolatosan alakultak ki. Néhányan ugyanis, a fertőrákosi bányából beszerezhető, jól faragható lajtamészkövet tartották alkalmas kőzetnek, annál is inkább, hogy néhány, régebben kialakított forrásnál – a Deák-kút forrás, a Ferenc forrás – is ezt használták. Végül a többség a Soproni hegyvidékre jellemző, a palás szerkezetű gneiszt tartotta a környezetbe illőbbnek.

    Utólag már Németh László is úgy véli, hogy ,,időtállóbb és a vandáloknak is ellenállóbb ez utóbbi kőzet" A meseszép környezetben alig hihető, pedig éppen a közelmúltban felújított Fehér Dániel vandál módon összetört márvány táblája tanúsítja, hogy az erdőt járják olyanok is, akik a rombolásban lelik örömüket.

Közös ügy

    A Természetbarát forrás felújítása többek közös ügyévé vált: Horváth András vállalkozó a kópházi kőbányából az összes felújításra tervezett forráshoz kedvezményes áron szállította a helyszínre a szükséges kőmennyiséget, a Soproni Tanulmányi Erdőgazdaság felajánlása biztosította a forrásprogram faanyagigényét, Steiger János kőfaragó az emléktáblák elkészítésében, Módos Zsolt vállalkozó és csapata a források környezetének teljes  rendbetételét és felújítása mellett a forrásfoglalással járó minden munkát, teendőt elvégzett.

    Természetesen vannak még felújításra váró források: például a csodálatos környezetben található, szurdokon keresztül megközelíthető Hármas forrás. A szakember pedig azt is reméli, hogy a csapadékban szegény nyár következtében elapadt forrásokból pedig, újból víz fakad, hiszen a felújításuknak az is elengedhetetlen feltétele.

    Német László szívéhez legközelebb a nehezebben megközelíthető Szent György forrás, és hangulatos környezetben fekvő Ferenc forrás áll - amúgy később szépen sorban az összest megemlíti, hiszen mint mondja, miután mindegyik felújításában része volt, így mindegyikhez személyesen kötődik. Munkájáért gyakorta fizettség is jár: a felújított forrásokra lelő természetjárók őszinte öröme.

Tóth Éva



2003. október 10., péntek 16:44


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület