CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. június 02., péntek 20:36


Fiatalok fesztiválja (1. rész)

Fiatalok fesztiválja

Idén 30. alkalommal kerül megrendezésre az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Még másfél hónap van hátra, hogy Zamárdiban elkezdődjön (július 18-22. közötti napokra érdemes idén előjegyezni ezt az eseményt), addig is nézzük meg, hogy az elmúlt években mi mindent írtunk - erről.

2001
Érezd magad otthon! - ebben ez volt a mottója az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának, amely immár a 26. EFOTT. A kismarosi ifjúsági tábort július 18-22 között vették birtokba a ma és a holnap főiskolásai és egyetemistái. Koncertek, kulturális rendezvények, sport, turisztikai és szabadidős programok - ezek vártak ránk.

Otthon éreztük magunkat
Délelőttönként túrák indultak a szélrózsa minden irányába, hiszen festői környezetben fekszik ez a falu, a Dunakanyar közepén, a Börzsöny lábainal, rengeteg közkedvelt kirándulóhellyel. A HÖOK Kávézóban érdekes beszélgetésekkel (Deutsch Tamás: a kormány ifjúságpolitikája; a fiatalkorúak bűnözése; a diákhitel) és próbafelvételikkel várták a résztvevőket. A Magyar Egyetemi és Főiskolai SajtóEgyesület szervezésében pedig egy érdekes vitát hallgathattunk végig Dr. Havas Henrikkel arról, hogy tanítható-e az újságírás.

2002
Az Egyetemisták és Foiskolások Országos Turisztikai Találkozójának idén Dunapataj ad otthont. A rendezvény helyszíne a Szelidi tó, szlogenje pedig: Más napra virradunk. Az eső másfél napot elmos.

EFOTT 2002
A szervezok ígérete szerint az idei EFOTT nem olyan lesz, mint a korábbiak. "Mert jól van az úgy, hogy bulizunk hajnalig, de abba hamar elfárad az ember. Ezúttal azonban millió lehetoségünk lesz a kikapcsolódásra. A Szabadegyetem páratlanul érdekes eloadások helyszíne lesz, gyilkolhatjátok egymást a paintball-ban, GPS-játék, katonai kiképzobázis, gyalogos és bringás túrák teszik még önfeledtebbé a négy júliusi napot. Közéletünk nagy kérdéseit válaszolják meg a HÖOK- Café vendégei, Civilfalu várja az oda igyekvoket, s minden hallgató meglátogathatja saját egyetemi bázisát is. Az EFOTT Mozi kiváló filmeket vetít, s a kalandparkban összekalandozhatja magát minden kalandozni vágyó. Lehetoségeknek nem leszünk híján, az biztos! Aki pedig nem ivó-, hanem fürdovízre vágyik, elmerülhet a Szelidi-tó husében."

Más napra virradtunk
Musicalválogatás. Az előadók között felfedezzük azokat a fiatalokat is, akik mellettünk ebédeltek. A színház sátor hamar megtelik és az 5 fős Vasutas Musical Stúdió előadásában újabb és újabb dalok csendülnek fel. Legutolsó számuk mi más is lehetne, mint a "Let the Sun Shine". Hatalmas tapsot kapnak, visszajönnek. Kisebb tanakodás után az "Azért vannak a jó barátok" című dalt éneklik el. Ismét hatalmas taps és most sem engedjük őket elmenni. Felcsendül mégegyszer a Let The Sun Shine". A teltházas első sorában ülők felállva tapsolnak, egyesek táncra perdülnek…

Az EFOTT 18 pillanata
Képriport

2003
2003. július 15-20. között a Gyöngyös pipis-hegyi repülőtér adott otthont a rendezvénynek, a szervezőa Szent István Egyetem gyöngyösi Gazdálkodási és Mezőgazdasági Főiskolai Karának Hallgatói Önkormányzata, a szlogen pedig: Ahol a nap és a hegy összeér.

Két hét múlva EFOTT
A fesztivál helyszínén számos színvonalas kulturális program várja az érdeklődőket.
Az egészségmegőrzés érdekében mentálhigiénés sátor áll rendelkezésre, ahol véradásra is lehetőség nyílik. A napközbeni kiállítások, kézműves udvar, népek sátra (indiai, mexikói, japán, ausztrál) és sportprogramok mellett „workshopok” kerülnek megrendezésre. Ezek témája felöleli a civil és egyéb szakmai szervezetek bemutatkozását.
A politikai sátorban neves közéleti politikusokkal találkozhatnak a fesztivál résztvevői.
Az EFOTT szervezői bíznak abban, hogy mindenki megtalálja majd az érdeklődésének megfelelő programot.

Ahol a nap és a hegy összeért
A busz hangosan fékez, majd megáll. A sofőr elég jól nyomta végig az utat, egy ügyes ötletet kihasználva megmentve minket egy közel fél órás lassú meneteléstől az autópálya egyik részén, ahol épp dolgoztak az úton – így péntek délután ez eléggé nagy szó. Körülnézek a gyöngyösi állomáson, hogy most akkor merre tovább.

Ahol a nap és a hegy összeért - 2. rész
Az idei EFOTT jobb helyszínen van és jobban kivitelezett mint a tavalyi. Mondjuk a fesztivál érdekessége, hogy a nyertes Gyöngyösi Főiskola egy produkciós irodát bízott meg a rendezvény megszervezésével és lebonyolításával, de ez a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) belügye. A szervezés jó, a költségvetés az Index értesülései szerint kicsit homályos – legalábbis a Sipos Tibor, a fesztivál igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón még nem tudta megmondani, mennyibe is kerül az egész rendezvény. Mindenesetre a programfüzetben szereplő térkép teljesen használható, és a WC-ket leszámítva van is mindenből elég. Három színpad és a Multi sátor várja a bulizni vágyókat, de ezeken kívül van Sörsátor, Zenei sátor, HÖOK sátor, Kézművessátor és még sok minden más. Van EFOTT póló is. Az idei EFOTT jelmondata: Ahol a nap és a hegy összeér, kabalaállata pedig az európai sün. Hát, a programfüzetben szereplő csajon jobban mutat a póló, mint mondjuk Balázson, de ilyen apróságokba most ne menjünk bele

Folytatjuk...

A cikkek szerzői: Bacsárdi László, Bacsárdi Valéria, Kereskényi Balázs

A válogatást készítette: Bacsárdi László

Második rész