CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Fesztiválgájd  

Fiatalok fesztiválja - 2.rész

Idén 30. alkalommal kerül megrendezésre az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Még másfél hónap van hátra, hogy Zamárdiban elkezdődjön (július 18-22. közötti napokra érdemes idén előjegyezni ezt az eseményt), addig is nézzük meg, hogy az elmúlt években mi mindent írtunk - erről.

2004
A helyszín Fonyód, az EFOTT legnagyobb érdekessége pedig az, hogy a fesztiválterületen keresztül megy a vasúti sín (amelyen vonatok járnak), így elég érdekes a közlekedés.

EFOTT - a vágány mellett kérjük, vigyázzanak
Szóval, az EFOTT már a nulladik napon elég rendesen elkezdődött, ezt tapasztaltam is, ahogy ébredésem után a sátorból kilépve felfedezőútra indultam - gyakorolva ezzel a hasonló fesztiválokon elsajátított képességemet, melynek neve vonulás a tömeggel. Rövid séta után bele is botlottam a kikerülhetetlen vasúti átjáróba, aminél egyébként remek földelt kerítéssel kényszerítették ki a tömeg feltorlódását adott esetben, így alkalmat adva a "Ne haragudj, te is erre a vonatra vársz?" ismerkedőszöveg gyakorlására. Innen már csak pár lépés volt a kezdőnap estéjére beüzemelt egyetlen helyszínen, a Rock/Blues színpadon fellépő Hollywoodoo. Szemben velük pedig a hatalmas, Népszabadság-földgömbnek álcázott felfújható valami - a titkára egyik barátom jött rá, aki szerint a számítógépekkel telezsúfolt, és a földlakókat internetezésre csábító sátor nem más, mint egy, a Mézga Aladár kalandjaiból jól ismert felfújható űrhajó. Felfedezésével egyidőben rögtön felülmúlta az én ismerkedőszövegemet a "Szia, Buci vagyok a Marsról, és ez itt az űrhajóm. Jössz velem?" dumával. Bucit aztán legközelebb a feje tetején nőtt két antennával láttam, amint egy sajtos-tejfölös lángost dobál a parton, és szidja, a szelet, hogy mindig eltéríti a frizbit.

2005
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében ebben az évben Velencére látogatott el a fesztivál.

Idén Velencén lesz az EFOTT
Az EFOTT-ot immár 30. alkalommal rendezik meg. Az első abaszántói találkozó óta sokat fejlődött a rendezvény. Idén 150-nél is több zenekar, együttes, DJ lép fel az EFOTT-on, szórakoztatja a fesztiválra érkezőket 5 napon át! A rendezvény július 19-én 12. 00-kor nyit, és 24-én reggel 3-kor a zenei program befejezésével zárul. Aki focizni, röplabdázni, lubickolni, csúszdázni vagy sportolni szeretne, több mint tíz helyszín között válogathat. A túrázás szerelmesei pedig földön, vízen tekinthetik meg a régió természeti és kulturális csodáit. Lesz kávéház beszélgetésekkel, a civil programokon elmondanak sok mindent és a résztvevők is elmondhatják, amit szeretnének.

Partraszállás egy hét múlva
A sajtótájékoztatón tejeskávé koncertet adott a nemsokára új albumot megjelentető Sziámi zenekar, és négy szám erejéig bemutatkozott a Vidámpark együttes is. Közben kürtőskalácsot majszolgatva megtudtuk, hogy az EFOTT előkészítése rendben zajlik, jövő kedd délben valószínűleg meg tudják nyitni a kapukat, bár nulladik nap nem lesz, mert az eső miatt a tervezettnél lassabban haladnak. Igen, van itten ellentmondás. Mindenesetre már kétezer elővételes bérlet elkelt – ez az szám furán hangozhat, de az EFOTT a szervezők saját elmondása szerint egy "nyomott költségvetésű" fesztivál, és nehezen tud piaci versenyt folytatni más magyarországi fesztiválokkal.

Elemzés az EFOTT-különszámról
Ekler Gergeky HÖOK-elnök is jó politikus, a köszöntőjéből nem tükröződik az, amit HŐOK-közeli forrásainktól tudunk: az, hogy az idei EFOTT előkészületei a tervezettnél lassabban haladtak, és sokáig kétséges volt, lesz-e idén egyáltalán fesztivál. Nekem személy szerint Bozóki András kulturális miniszter üdvözlő szavai tetszettek, de azért Lampert Mónikával sem lehet semmi összefutni egy lángososnál

Lincshangulat, ájulás, szervezetlenség
A csúszás után ugyanis - felsőbb utasításra - a biztonsági őrök kipakoltatták az összes táskát, még a sátort és a hálózsákot is átnézték. Fejetlenség uralkodott, sorban nyíltak az újabb bejáratok, ahol mondjuk csak táska nélkül, vagy csak napijeggyel lehetett bejutni. Olyan hírek szállingóztak a bejutottatok kifele, hogy bent további két ellenőrzőpont van, és a kemping területére továbbra sem lehet bejutni. Ráadáasul a programfüzetben megírtaktól eltérően a fél lieteresnél nagyobb palackokat elvették a résztvevőktől.

2006
A fesztivál ismét a Balaton partjára megy, a szervező Pannon Egyetem helyszínnek Zamárdit nézte ki.

A cikkek szerzői: Bacsárdi László, Bacsárdi Valéria, Kereskényi Balázs

A válogatást készítette: Bacsárdi László

Első rész



2006. jĂşnius 06., kedd 12:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület