CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Fesztiválgájd

2006. jĂşnius 06., kedd 12:09


Fiatalok fesztiválja (2. rész)

Fiatalok fesztiválja - 2.rész

Idén 30. alkalommal kerül megrendezésre az EFOTT, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója. Még másfél hónap van hátra, hogy Zamárdiban elkezdődjön (július 18-22. közötti napokra érdemes idén előjegyezni ezt az eseményt), addig is nézzük meg, hogy az elmúlt években mi mindent írtunk - erről.

2004
A helyszín Fonyód, az EFOTT legnagyobb érdekessége pedig az, hogy a fesztiválterületen keresztül megy a vasúti sín (amelyen vonatok járnak), így elég érdekes a közlekedés.

EFOTT - a vágány mellett kérjük, vigyázzanak
Szóval, az EFOTT már a nulladik napon elég rendesen elkezdődött, ezt tapasztaltam is, ahogy ébredésem után a sátorból kilépve felfedezőútra indultam - gyakorolva ezzel a hasonló fesztiválokon elsajátított képességemet, melynek neve vonulás a tömeggel. Rövid séta után bele is botlottam a kikerülhetetlen vasúti átjáróba, aminél egyébként remek földelt kerítéssel kényszerítették ki a tömeg feltorlódását adott esetben, így alkalmat adva a "Ne haragudj, te is erre a vonatra vársz?" ismerkedőszöveg gyakorlására. Innen már csak pár lépés volt a kezdőnap estéjére beüzemelt egyetlen helyszínen, a Rock/Blues színpadon fellépő Hollywoodoo. Szemben velük pedig a hatalmas, Népszabadság-földgömbnek álcázott felfújható valami - a titkára egyik barátom jött rá, aki szerint a számítógépekkel telezsúfolt, és a földlakókat internetezésre csábító sátor nem más, mint egy, a Mézga Aladár kalandjaiból jól ismert felfújható űrhajó. Felfedezésével egyidőben rögtön felülmúlta az én ismerkedőszövegemet a "Szia, Buci vagyok a Marsról, és ez itt az űrhajóm. Jössz velem?" dumával. Bucit aztán legközelebb a feje tetején nőtt két antennával láttam, amint egy sajtos-tejfölös lángost dobál a parton, és szidja, a szelet, hogy mindig eltéríti a frizbit.

2005
A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem szervezésében ebben az évben Velencére látogatott el a fesztivál.

Idén Velencén lesz az EFOTT
Az EFOTT-ot immár 30. alkalommal rendezik meg. Az első abaszántói találkozó óta sokat fejlődött a rendezvény. Idén 150-nél is több zenekar, együttes, DJ lép fel az EFOTT-on, szórakoztatja a fesztiválra érkezőket 5 napon át! A rendezvény július 19-én 12. 00-kor nyit, és 24-én reggel 3-kor a zenei program befejezésével zárul. Aki focizni, röplabdázni, lubickolni, csúszdázni vagy sportolni szeretne, több mint tíz helyszín között válogathat. A túrázás szerelmesei pedig földön, vízen tekinthetik meg a régió természeti és kulturális csodáit. Lesz kávéház beszélgetésekkel, a civil programokon elmondanak sok mindent és a résztvevők is elmondhatják, amit szeretnének.

Partraszállás egy hét múlva
A sajtótájékoztatón tejeskávé koncertet adott a nemsokára új albumot megjelentető Sziámi zenekar, és négy szám erejéig bemutatkozott a Vidámpark együttes is. Közben kürtőskalácsot majszolgatva megtudtuk, hogy az EFOTT előkészítése rendben zajlik, jövő kedd délben valószínűleg meg tudják nyitni a kapukat, bár nulladik nap nem lesz, mert az eső miatt a tervezettnél lassabban haladnak. Igen, van itten ellentmondás. Mindenesetre már kétezer elővételes bérlet elkelt – ez az szám furán hangozhat, de az EFOTT a szervezők saját elmondása szerint egy "nyomott költségvetésű" fesztivál, és nehezen tud piaci versenyt folytatni más magyarországi fesztiválokkal.

Elemzés az EFOTT-különszámról
Ekler Gergeky HÖOK-elnök is jó politikus, a köszöntőjéből nem tükröződik az, amit HŐOK-közeli forrásainktól tudunk: az, hogy az idei EFOTT előkészületei a tervezettnél lassabban haladtak, és sokáig kétséges volt, lesz-e idén egyáltalán fesztivál. Nekem személy szerint Bozóki András kulturális miniszter üdvözlő szavai tetszettek, de azért Lampert Mónikával sem lehet semmi összefutni egy lángososnál

Lincshangulat, ájulás, szervezetlenség
A csúszás után ugyanis - felsőbb utasításra - a biztonsági őrök kipakoltatták az összes táskát, még a sátort és a hálózsákot is átnézték. Fejetlenség uralkodott, sorban nyíltak az újabb bejáratok, ahol mondjuk csak táska nélkül, vagy csak napijeggyel lehetett bejutni. Olyan hírek szállingóztak a bejutottatok kifele, hogy bent további két ellenőrzőpont van, és a kemping területére továbbra sem lehet bejutni. Ráadáasul a programfüzetben megírtaktól eltérően a fél lieteresnél nagyobb palackokat elvették a résztvevőktől.

2006
A fesztivál ismét a Balaton partjára megy, a szervező Pannon Egyetem helyszínnek Zamárdit nézte ki.

A cikkek szerzői: Bacsárdi László, Bacsárdi Valéria, Kereskényi Balázs

A válogatást készítette: Bacsárdi László

Első rész