CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2006. november 14., kedd 19:51


,,Románellenes' Szép Erdélyünk

,,Románellenes" Szép Erdélyünk

Románellenesnek minősítették a kolozsvári vámhivatalban a soproni Edutech kiadó Szép Erdélyünk című albumát, amelyből mintegy 600 kötetet a kiadó egyik tulajdonosa és szerzője szállított Erdélybe.

A kiadó eredetileg történelmi egyházaknak, könyvtáraknak, iskoláknak karácsonyi ajándéknak szánta volna a reprezentatív albumokat, amelyek az 1905–1949 között megjelent, korabeli képeslapokon ábrázolt Erdélyt jelenítik meg. A sorozat második kötete, amelynek alcíme Éljen a haza! a honfoglalástól 1944-ig a magyarság történetét mutatja be. A harmadik – Receptek és vendéglők – kötet letűnt korok étkezési szokásait és ételreceptjeit gyűjti egybe.

A román hivatalos álláspont szerint – amely a Krónikában jelent meg – a vámhivatal cáfolta, hogy nem engedték be az országba a könyveket, azt állítván, hogy a magyarok nem akarták kifizetni a vámot.

Göncz József a kötetek egyik szerzője, aki a kiadó egyik tulajdonosa is elmondta: miután a határállomáson bejelentette, hogy könyveket szállít, a kolozsvári vámudvarba irányították, ahol, miután megnézték a könyveket, megtagadták a vámolást.

(gondola)


Kapcsolódó cikk:
Szép Erdélyünk
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=9727