CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 13., szerda 00:30


Megalakult a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

Megalakult a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör

    Úgy érzem, hogy egy hasznos és nagyon jó hangulatú társaság alakult. Úgy tűnik, mintha ez mind már rég meglett volna, csak most lett nyilvánvaló és látható - így kezdte a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör alakuló gyűléséről szóló tudósítását Kiss Danuta , a kör elnöke.

    A 2002. március 6-án tartott ülés szabályszerűen, napirendi pontok szerint zajlott: kölcsönös bemutatkozás, ismerkedés, szervezeti kérdések, programtervezet, ötletbörze.

    A kör tagjai 21 igen szavazattal elfogadták a kör működési szabályzatát, amely szerint a Soproni Magyar-Lengyel  Baráti Kör a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége Várkerület 19. szám alatti székházában – önkormányzati elven a Kulturális Egyesületek és Baráti Körök Szövetsége keretében – önálló körként működik.
    A Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör megfogalmazott célja a magyar-lengyel barátság ápolása azáltal, hogy lehetőséget teremt a lengyel kultúra, a lengyel történelem és a mai Lengyelország jobb megismeréséhez, népszerűsítéshez; a közös múlt megismerése, különösen Sopron és környékén létező lengyel
történelmi emlékeink felkutatása, ápolása és ismertetése szintén a kör felvállalt feladatait jelentik.
    A taggyűlésen kívül a kör tagjai havonta, a taggyűlés által meghatározott napon, összejövetelt tartanak.
    A célok megvalósítása érdekében a kör együttműködik a város és a környéke társadalmi szerveivel, intézményeivel. Az induló baráti kör lengyel partnere
az Olsztyni Bátori András Püspök Lengyel-Magyar Baráti Társaság. A programok megvalósítása során kapcsolatot tart fenn a budapesti Lengyel Kulturális
Intézettel és a Bem József Lengyel Kulturális Egyesülettel. A kör nyitott, együttműködik mindazokkal a magyar, illetve lengyel személyekkel, szervezetekkel, akik, illetve amelyek elősegítik a kör célkitűzéseinek teljesítését, a magyar-lengyel kapcsolatok fejlesztését.
    A Várkerület 19. szám alatti székházban kör tagjai egyhangúlag 21 igen szavazattal megválasztották a vezetőséget. Ennek tagjai: Kiss Danuta elnök, Szabó Katalin titkár és Szőllősi Józsefné, pénztáros.
    A taggyűlés határozott a minimális éves tagdíj mértékéről (felnőtt tagdíj:1000,-/év) és a havi találkozók rendjéről: szerdai napokon 18.00 órai kezdettel találkoznak a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör tagjai, a következők szerint: április 17., május 15., június12., szeptember 11., október 16., november 13., december 11.

Bemutatásra  és megvitatásra került a kör programtervezete, amelyek között a következők szerepelnek:
1.      Pályázat meghirdetése a lengyel hagyományok, nemzeti ünnepek.ismertetésére Eredményeket bemutató rendezvény - április
2.      Közös történelem: "Lengyelek Sopron környékén a II. Világháború alatt - emlékek, visszaemlékezések" rendezvény
3.      Lengyel képzőművészeti kiállítások - Manyák Mariola, lembergi lengyel festőnő
4.      Lengyel konyha népszerűsítése - gasztronómiai napok
5.      Balassi Bálint Lengyelországban - irodalmi est

Időponthoz nem kötött tervek:
1.      Honlap megvalósítása
2.      Lengyel nyelv oktatásának megszervezése
3.      Kapcsolatfelvétel az Ausztriában élő lengyelekkel

    Egyéb program lehetőségek, amelyeket a lengyel intézet és az Olsztyni Lengyel-Magyar Baráti Társaság ajánl.

    Kiss Danuta a programtervezettel kapcsolatosan részletesen is beszámolt arról, hogy az 1. pontban megfogalmazott pályázat inkább a diákok részére megszervezett Lengyelországról szóló vetélkedő formájában fogják megvalósítani, amelynek lebonyolításával Olah László a Szt. Orsolya iskola tanára szeretne foglalkozni.
    Egy hosszú távú téma a lengyel és közös múlt kutatása Sopronban és környékén, sok már ismert és ismertetett emlék - például. II. világháborús emlékek - mellett van még fel nem derített történelmi tárgyú, mint a soproni születésű első lengyel opera-zeneszerző soproni nyomai.
     További tervek között szerepel egy Balassi irodalmi est, és a korábban már jelzett képzőművészeti kiállítások lehetőségének kihasználása .A rendezvények időpontjait  a szervezők a lengyel nemzeti ünnepekhez szeretnék kötni. Az is kiderült a rendezvényen, hogy vannak jó néhányan - nemcsak itt élő lengyel származású gyerekek - , akik lengyelül szeretnének tanulni, de fontosnak tartják a szervezők azt is, hogy  Lengyelország megismeréséhez a lengyel konyha ismerete is hozzátartozik...
    A legközelebbi előadások témáink között szerepelnek:  Magas Tátra - előadás, vetítés, amelyet Szabó Károly hegymászó, barlangász, körtag tart, Lengyelország művészeti-kulturális életéről szóló előadás - Sarkady Antal iparművész előadásában, Lengyel népdalok és hagyományok ismertetésével egybekötött piknik
    Közvetlenül a kör alakuló gyűlése után az Olsztyni Bátori András Püspök Lengyel-Magyar Baráti Körtől néhány konkrét ajánlattal levél érkezett a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Körhöz;  amelyben a kölcsönös látogatások terve mellett, az olsztyni iskolák magyar (soproni) iskolákkal együttműködési szándéka, művészeti kiállítások Olsztynban, illetve "Tavak és erdők országának" soproni bemutatkozása szerepel.

A felvételen Kiss Danuta a Soproni Magyar-Lengyel Baráti Kör elnöke

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4780