CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 15., péntek 23:20


Hűségkút a Hűség Városának - alapkőletétel a Nemzet Ünnepén

Hűségkút a Hűség Városának - alapkőletétel a Várkerületen

    Sopronban a Petőfi téri ezernyolcszáznegyvennyolc márciusára emlékező ünnepséget a Várkerületen a Hűségkút alapkövének letétele követte.
A Hűségkutat az 1921-esi népszavazás 80. évfordulójára, 2001. december 14-én a magyar kormány adományozta Sopronnak.

    A Soltra E. Tamás művész tervezte kút alapkövének letételét megelőzően – amelyen jelen volt dr. Gimesi Szabolcs polgármester, dr. Szájer József Sopron város országgyűlési képviselője, dr. Payer Erzsébet, Ágota Gábor, Tengerdi Antal alpolgármesterek, Koltai Miklósné dr. jegyző – Maráz Miklós Petőfi Sándor A Magyar Nemzethez 1848-ban című versét szavalta.

Dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere

    Dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntő beszédében szólt arról, hogy az idei városi ünnepség eltér a megszokottaktól; egy olyan emlékmű alapkövének a letételének az alkalma ez, amely egyszerre jelképezi Sopron magyarságát és európaiságát. Történelmi elégtételnek nevezte Sopron polgármestere azt a tényt, hogy a soproni történelmi Előkapu tövében olyan hely jelöltetett ki a Hűségkút emlékművének, ahol sok éven keresztül egy, a hatalom által ránkkényszerített másik emlékmű állott. A kút, az életet adó forrás jelkép. Hirdeti azt életet, a reményt, amely a soproniaknak mindig is tartást adott - jelentette ki Sopron polgármestere.

Dr. Szájer József országgyűlési képviselő

    Dr. Szájer József, Sopron országgyűlési képviselője ünnepi beszédében szólt arról, hogy 2001. december 14-e óta nem csak a soproniak, de immár az egész ország ünnepévé vált a Hűség Napja. A népszavazás 80. évfordulóján Magyarország kormánya Sopronban tisztelgett a soproniak hűsége előtt: eljött Sopronba, és rendeletében országos ünneppé tette a Hűség Napját és Sopronnak Hűségkutat ajándékozott. A népszavazásban résztvett környező településeken szintén a Hűség napi rendeletben a kormány méltó emlékmű állításáról gondoskodik.
    Szimbolikusnak nevezte az országgyűlési képviselő, azt, hogy a Hűségkút alapkövét éppen március 15-én teszik le.

- Március 15-e az eszmék melletti kiállás napját is jelenti. Legyen ez a kút jelképe annak, hogy azért amit Sopron tett a hazáért, a haza melletti hűségért, a nyolcvan évvel ezelőtti kiállásáért, a haza is hálás Sopronnak - mondta dr. Szájer József, aki azt kívánta, hogy a Hűségkút évszázadok múlva is emlékeztessen a soproniak hűségére.

Az ünnepi beszédet követően dr. Szájer József országgyűlési képviselő és dr. Gimesi Szabolcs polgármester együtt helyezték el a Hűségkút alapkövét, amely a Városszépítő Egyesület szakmai támogatásával valósul meg.
Kapcsolódó cikkek:

http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4966
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4967
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4968