CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. március 21., csütörtök 23:01


Két-két kérdés a Dunamenti Tartományok Munkaközösségének tevékenységéről

A Dunamenti Tartományok Munkaközösségének tevékenységéről
Két-két kérdésre válaszol: Kóczán Zoltán elnök és Mag. Peter Mayerhofer (Wirtschaftsförderungsinstitut, Bécs)


                                 A Dunamenti Tartományok Munkaközössége Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja soproni tanácskozásán a munkacsoport elnökét és az Ausztriából, Bécsből érkezett előadónak két-két, a munkaközösség tevékenységét, illetve az ausztriai tapasztalatokat érintő kérdést tettem fel.

- Magyarországnak és az Európai Uniónak is egyaránt fontos a Dunamenti Tartományok Munkaközösségének munkája - mondja Kóczán Zoltán elnök.
A munkaüléseken – a csatlakozásra való felkészülés kis szeleteként – ajánlásokat fogalmazunk meg a megyei közgyűlések fele, a Duna-menti tartományok fele. Régebb ez levelezés útján történt, egy jó éve már annak, hogy interneten vannak a projektek. Minden érintett – a gazdaság, az idegenforgalom szereplői – hozzáférhetnek.
-  Egy bizottság munkájának hatékonyságát az elméletben megfogalmazottak gyakorlatban való leképezése jelenti.
Erre számos konkrét példa létezik. Tavaly megfogalmaztuk a kerékpár- és viziturizmust érintő ajánlásunkat. A hangsúly a Duna mellett  végig kiépítendő kerékpáruton volt. Ennek megvalósulása folyamatos, hiszen a Duna-kanyarban már végig elkészült, a Szigetközben is elindultak a kerékpár utak építésének munkálatai. Azt is megfogalmaztuk, hogy a már kész kerékpárutakba csatlakoztassuk a készülőket, amelyre jó példa a Fertő körüli megvalósítás. A Szigetközre is ajánlásként megfogalmaztuk ugyanezt a feladatot és már folyamatban van a megvalósítása.
Igazából nagyon komolyan gondoljuk a munkaüléseket. Amint az a munkatársam, Lakatosné Novák Éva beszámolójából is kiderült, az elmúlt 2-3 évben nagyon jól dolgoztunk. A többi Duna-menti vélemények is egybehangzóan elismerően nyilatkoztak a munkacsoport tevékenységéről.

- A helyszínt illetően miért éppen Sopronra esett a választás?
- Amikor Visegrádon voltunk, ott a munkacsoport azt szerette volna, hogy egy nagyon szép várost válasszunk ki; ott ajánlottuk Sopront; itt rengeteg látnivaló van. Úgy gondolom, hogy nagyon jól választottunk.
 

- Mag. Peter Mayerhofer, Ön előadásában a partnerkapcsolatok fontosságát hangsúlyozta. Konkrétan mire célzott?
- A csatlakozással együttjáró gazdasági előnyök, mint azt kifejtettem nem automatizmusok. Együttműködés és munkamegosztás révén alakíthatók. Az osztrák vállalkozók körében végzett felmérés azt mutatja, hogy nincsen –főleg  kis- és középvállalkozói szinten  – megfelelő információáramlás a két fél között. A jogi szabályok bonyolultak és átekinthetetlenek, a vállalkozási feltételekkel kapcsolatban is hiányos az ismeretanyag és az elérhető információ, a helyismeret is kívánnivalót hagy maga után.

- A csatlakozás előkészítésében Magyarországon hasznosíthatók-e Ausztria tapasztalatai?
- A társadalommal mindenképpen egyértelmű és a reális helyzetet jellemző adatokat kell közölni. Az EU-csatlakozást illető információáramlásban és a tájékoztatásban a legfontosabb az őszinteség. Az előadásomban bemutatott tanulmányok is ezért készültek, hét ország tartománya és a gazdasági minisztérium megbízásából.
Mindenképpen jó helyzetben vannak azok, akik jelen pillanatban az Európai Unión kívüli, csatlakozásra várókkal gazdasági kapcsolatokat tartanak fenn, vagy akár élénk kereskedelmet folytatnak.

Kapcsolódó cikk: http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=4992