CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Dunamenti Tartományok Munkaközösségének Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja

    Sopronban ülésezett a Dunamenti Tartományok Munkaközösségének Gazdaság és Turizmus Munkacsoportja, amelynek elnöki tisztét Győr-Moson-Sopron Megye látja el. A március 19-i rendezvényen Kóczán Zoltán elnökletével a tizenhat résztvevő a Duna-vidék EU-csatlakozást követő perspektíváinak különböző – gazdaságot, képzést, turizmust – aspektusaira világított rá.


Kóczán Zoltán elnökletével folyt az ülés, balra: dr. Lakatosné dr. Novák Éva

    A Dunamenti Tartományok Munkaközössége 1990-ben alakult. Célkitűzése: a tagok együttműködése a Duna térség fejlődése, és a térség lakóinak érdekében. Az munkaközösség feladatának tartja a közös informatív és szakszerű tárgyalást és a koordináció lehetőségének megteremtését – a tagok érdekét szolgáló együttműködés  megteremtését – különösen a gazdaság, a területrendezés, a közlekedés, a természet- és környezetvédelem, az idegenforgalom, a kulturális és tudományos kapcsolatokban.

    Sopronban a Városházán tartott ülésen dr. Gimesi Szabolcs polgármester köszöntötte a résztvevőket.
    Sopron mindig is talákozópont volt: a római korban a Borostyán-út mentén észak és dél , a mai Európa kialakulásának kezdetén kelet és nyugat között. A jelenben pedig szándéka és öröme is egyben a városnak, ha látogatók találkozópontjává válhat - mondta a polgármester köszöntő beszédében, aki hangsúlyozta, hogy a Dunamenti Találkozók Munkaközösségének rendezvényéhez hasonlók megrendezését mindig is támogatta a város.

Sopron polgármestere köszönti a résztvevőket

    Gazdagodik a város, azáltal, hogy a tudományos jellegű rendezvények gondolatai itt fogalmazódnak meg és gazdagodik azáltal is, ha a tanácskozás résztvevői jó hírét viszik Sopronnak a világban. Sopron polgármestere beszélt Sopron jó adottságairól, amelyekkel rendelkezve, megteremtik a térségben a minőségi turizmus kialakulásának a lehetőségét.
    A szakmai munka Kóczán Zoltán elnökletével folyt.

 A munkacsoport elmúlt évi tevékenységéről dr. Lakatosné dr. Novák Éva számolt be, aki elmondta, hogy az elmúlt évben a munkacsoport egyetlen ülést tartott, ugyanakkor a tavaly került sor a – több mint háromszáz régiót magában foglaló –  Európai Régiók Gyűlésének Közgyűlésére, amelynek szervezője a megye, helyszíne szintén Sopron volt. Az elmúlt évben a műemlékek idegenforgalmi hasznosításának kérdéskörével is foglalkozott a munkaközösség, amelyet Pest megyével közösen szerveztek; más munkacsoportokkal együttműködött kulturális témákban, elkészítette az 2001. évi eseménynaptárt.
Az EU Duna-vidékre gyakorolt hatásáról és a régió csatlakozást követő gazdasági perspektíváiról tartott előadásában Mag. Peter Mayerhofer, (Wirtschaftsförderungsinstitut, Bécs) a csatlakozás előkészítéséről, a bővítés lehetőségeiről, az EU csatlakozáshoz szükséges teljesített fejezetekről beszélve – hivatkozva a 24 ország, 6 kereskedelmi blokkjának tevékenységét felmérő kutatásra – bemutatta az integráció gazdasági életre ható tényezőinek várható alakulását. A szimulációs modell szerint mind a keleti, csatlakozásra váró, mind a nyugati EU-s országok esetében a csatlakozás – különböző mértékű, de egyértelmű –  gazdasági előnyökkel jár, amelyek, amint azt az előadó is kihangsúlyozta nem automatikusak, hanem csak a valóságos, – elsősorban – a vállalkozások közötti együttműködésben és munkamegosztásban valósulhatnak meg.

Dr. Iváncsics János, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője

    A továbbiakban Dr. Iváncsics János, Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány vezetője a magyarországi beruházások gazdasági kérdéseiről, Vörös Zsuzsanna
( Vám- és Pénzügyőrség Regionális Parancsnoksága) az EU-csatlakozással kapcsolatos vámeljárásokról és az azok során alkalmazható egyszerűsítésekről beszélt. Kamarai képzések a vállalkozásokért témában Dr. Lakatos István, Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselője tartott előadást a Horvátországból, Felső- és Alsó-Ausztriából, Bécsből, Németországból, Szlovákiából, Baranya-, Pest, Bács-Kiskun megyéből érkezett küldötteknek.

T. É.



2002. március 19., kedd 22:45


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület