CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Közélet

2002. április 04., csütörtök 00:37


A polgármester örömteli ünnepnek gondolta...

A bokréta-ünnep politikai felhangjai

A bokréta-ünnep politikai felhangjai

    A Matolcsy György gazdasági miniszter részvételével zajlott Kulturális és Konferencia Központ Bokréta ünnepségének politikai felhangjai kérdésének kapcsán tartott sajtótájékoztatót a soproni Városházán dr. Gimesi Szabolcs polgármester és dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke.
    Az ünnepség, amelyet a polgármester a város élete pozitív eseményének értékelt – mint arról már írtunk – a gazdasági miniszter programjához igazodott és ezért időpontja egybeesett a városi önkormányzat közgyűlésével.
 Sopron polgármestere elmondta, hogy miután a létesítmény megvalósítása mögött a város minden politikai frakciója egyöntetű szándékát fejeződött ki, ezért úgy gondolta, hogy "ez egy örömteli ünnep, amelyen minden képviselő örömmel fog résztvenni".
    Ezzel szemben Kránitz László (MSZP) képviselő napirend előtti felszólalásban kampányrendezvénynek minősítve a városi ünnepséget, illetve két nappal a közgyűlés után a megyei napilap soproni oldalán is az MSZP ez ellen való tiltakozásának adott hangot.
    A gazdasági miniszter soproni programjának és annak a ténynek az ismeretében, hogy ünnepségre minden önkormányzati képviselő meghívót kapott, egy jelentéktelen kérdésben hozzászólásokkal, kérdésekkel, zárt ülésre tett javaslattal az MSZP frakció a nyilvánvaló időhúzás szándékával, akadályozta meg a képviselők bokréta-ünnepségen való részvételét - jelentette ki a polgármester.
    A polgármester hangsúlyozta, azzal szemben, hogy az MSZP őt vádolta meg a közgyűlés kampánycéloknak való alárendelésével, ő úgy véli, hogy az eset arra utal, hogy az MSZP rendelte alá a közgyűlés komolyságát saját pártpolitikai céljainak.
    A kampány begyűrűzött a közgyűlés munkájába - jelentette ki a polgármester.
    Másrészről dr. Gimesi Szabolcs sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az ünnepségen résztvevő képviselők késve értek vissza a közgyűlésre, ezért "miután az MSZP-frakció jelenlévő tagjai kegyetlenül mérték a másodperceket" a közgyűlés határozatképtelensége miatt rendkívüli közgyűlést kellett összehívni. Hasonló jellegű, ebédszünet utáni határozatképtelenség, amelyre többször volt példa a képviselőtestület munkájában eddig még soha hasonló következménnyel nem járt - mondta dr. Gimesi Szabolcs, aki arra az ellenzéki vádra reagálva, hogy "az utóbbi időben pártpolitikai színezetűvé válnak Sopron rendezvényei", kifejtette: úgy gondolja, hogy ezt az MSZP azért érzi így, mert a várost irányító koalícióban jelenleg más jellegű politikai erők vannak jelen, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy azok a politikai erők, akik a város érdekében igyekeznek tevékenykedni teret kapnak pozitív szándékaiknak, eredményeiknek.
    Dr. Gimesi Szabolcs polgármester azt is hangsúlyozta, hogy polgármesterként és a Szövetség Sopornért Egyesület szándéka szerint is mindent meg fog tenni azért, hogy a politikai csatározások a közgyűlési munkán kívül maradjanak.
    Dr. Szekeres Csaba a Szövetség Sopronért Egyesület elnöke mindezekhez hozzáfűzte, hogy a Szövetség Sopronért Egyesület szeretné megakadályozni, hogy az említett esethez hasonlóak megismétlődjenek, ezért az őszi önkormányzati választásokra való tekintettel, a szövetség kidolgozott egy olyan etikai kódexet, amelyet az érintettekkel megismertet és elfogadásra javasol, ezzel is megakadályozva, hogy a választási kampány megossza a város polgárait.
V.B.É.

Kapcsolódó cikkek:
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5040
http://cyberpress.sopron.hu/article.php?id=5037