CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. június 23., vasárnap 01:36


Sopron Nap Eisenstadtban

Sopron Nap Eisenstadtban

    Hosszú évek óta tapasztalható az a barátság, amellyel a kismartoniak a Sopronból érkezőket ezúttal is fogadták - mondta dr. Gimesi Szabolcs azon az ünnepségen, amelyet Eisenstadt (Kismarton) Fő terén a két város – Sopron és Eisenstadt – közötti testvérvárosi szerződés aláírásának alkalmából tartottak. A soproni küldöttség tagjai között volt dr. Payer Erzsébet alpolgármester, Koltai Miklósné dr. jegyző, és a soproni önkormányzat több képviselője

    Több mint száz soproni között maga a polgármester is különvonattal érkezett a jeles alkalomra a burgenlandi kisvárosba, ahol az állomáson az Eisenstadti Városi Fúvószenekar várta, majd vezette a magyar vendégeket a Fő utcán felállított színpadhoz. Itt a dr. Friedrich András vezette Juventus Fúvószenekar koncertje teremtette alaphangulatban a Burgenland Himnusz eljátszását követően kezdődött meg az ünnepség.

- Új fejezet kezdődik a két város életében - mondta Andrea Fraunschield, eisenstadt-i alpolgármester asszony, akinek köszöntő szavai után kiemelt szeretettel üdvözölték a Juventus fúvószenekart vezető Friedrich Andrást, annak a Friedrich Károlynak a fiát, akinek mindig is vágya volt a testvérvárosi kapcsolat létrejötte.
Karl Kaplan, Walter Prior köszöntőjükben egyaránt hangsúlyozták, hogy a két város közötti együttműködés nem a szerződéseken, hanem az emberek közötti kapcsolatokon múlik, amint azt Barsiné Pataki Etelka nagykövet asszony is mondta, a közös határok ledöntésének a céljával megvalósult testvérvárosi szerződés azt is bizonyítja, hogy a két város lakói nem csak jó szomszédok, de jó barátok is.

Barsiné Pataki Etelka nagykövet

    Dr. Gimesi Szabolcs az évek során három eisenstadti polgármesterrel is együtt dolgozhatott azon, hogy a testvérvárosi szerződés aláírásra kerülhessen. A múltról is szólt Sopron polgármestere, megemlítve, hogy a nyolcvanas évek második felében nem volt akadálymentes a kapcsolatfelvétel, de az egy térségben való gondolkodás a két várost átsegített minden akadályon. Az uniós csatlakozás aktualitássá válásával a jövőt közösen kell a két városnak megterveznie.


Dr. Gimesi Szabolcs, Sopron polgármestere

A polgármesterek számára rendezett konferenciákon arra is megoldást kerestek, hogy a két szomszédos város ne gyanakodva figyelgesse egymás fejlődését, hanem összefogva próbálják meg elérni közös céljaikat, mondta a polgármester, kiemelve az emberi kapcsolatok és barátságok fontosságát. Sopron és Eisenstadt esetében két város tartalmas kapcsolatát kell keretbe foglalni és nem egy megkötött testvérvárosi szerződést kell utólag tartalommal megtölteni. A tartalommal megtöltött emberi kapcsolatoknak van igazán jövőjük- hangsúlyozta Dr. Gimesi Szabolcs.


Ing. Peter Nemeth, Eisenstadt polgármestere

    Ing. Peter Nemeth, Eisenstadt polgármestere szólt a múltról a közös történelemről, amely az itt élők számára olykor negatív élményeket is hozott.
- Az Európai Unió új lehetőségeket kínál a két városnak, jelentette ki az eisenstadt-i polgármester. A közös – határok nélküli – jövő következetes felépítésén kell dolgoznunk -mondta.

    A városvezető meggyőződését fejezte ki abban, hogy a két város együttműködése napról-napra szorosabbá válásával – a térség több fontos területén –a regionális együttműködés nagyon rövid időn belül meg fog valósulni.
    A Sopron-Eisenstadt közötti testvérvárosi szerződés ünnepélyes aláírását és a Sopron Himnusz elhangzását követően a kismartoni Fő utcán a Lajtha Néptáncegyüttes, a Soproni Birds Jazz Együttes és a Jazz Trio adott műsort, a többnyire a soproniakból álló közönségnek.

    A két város testvérvárosi szerződésének Sopronban való ünnepélyes aláírása június 29-én, Sopronban lesz.
    A Fő téren tíz órakor kezdődő eseményen az előzetes program szerint – a két város polgármestere mellett – Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke, az Osztrák Nagykövetség képviselője is köszöntőt mond. Fellépnek a Haydn Fúvósok, az Eisenstadti Zeneiskola Big Band együttese, a St. Georgen-i Néptánc Együttes.

Kapcsolódó cikkek:

 Médiatalálkozó a Fertőn

Partnerségi Oklevelet írtak alá Sopron és Eisenstadt polgármesterei

Soproni Nap Eisenstadtban