CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. július 11., csütörtök 02:38


Fertő táj: összefogás a világörökség - a jövő érdekében

Fertő táj: összefogás a világörökség - a jövő érdekében

    A Fertő-tó és környéke jövője érdekében tett fontos lépést jelent az a háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozat, amelyet az érintett települések önkormányzatai, a régiót megjelenítő megyei önkormányzat, – a természetvédelmi területek őrzéséért közvetlenül felelős – Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatósága és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága aktív közreműködésével írtak alá a tegnap.

    Az UNESCO Világörökség Bizottsága 2001 decemberében fogadta el a Magyar Köztársaság és Ausztria a Fertő-tó és környéke világörökségi listára vételét célzó, közös felterjesztését, azzal a feltétellel, hogy a felek két éven belül közös kezelési tervet hozzanak létre.
    A Fertő tó természeti, művészeti, kultúrtörténeti értékeinek felismerése, az ezekért érzett felelősségtudat és tevékeny együttműködés szándéka hozta össze a nyilatkozat aláíróit Fertődre, az Esterházy kastélyba, ahol az aláírási ünnepségen Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke szólt az előzményekről – a sarródi megbeszélésről, valamint a Sopronban közelmúltban megtartott EuróRégió tanácskozásról – , kiemelve egy, a Fertő Táj Világörökség Magyar Tanácsa létrehozásának szükségességét, amely a Fertő Táj Világörökség Magyar-Osztrák Közös Tanácsa létrehozására lenne jogosult.
 

        A Fertő táj magyar oldalán való egységes fellépésnek, a közös érdekérvényesítésnek aktualitást az uniós-csatlakozás – a már EU-s tapasztalatokkal rendelkező oszták fél intenzív érdeklődése – ad - fejtette ki az elnök, aki hangsúlyozta, hogy a felbecsülhetetlen szellemi értéknek  méltó helyet kell kapnia a nemzet és a világ természeti és kulturális értékei között.
    A Fertő táj magyar oldala olyan különleges szellemi értékekkel rendelkezik, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a magyar fél hangsúlyosan megfogalmazhassa közös elképzeléseit, amelyek között szerepel az egyetemes és egyedi értékek védelmének érdekében való együttműködés. Az érintettek fontosnak tartják a feladatok egyeztetését, egymás kölcsönös tájékoztatását adatokról, készülő tervekről, a felsőbb fórumokhoz beadandó dokumentumok összehangolását.

    A Világörökség Magyar Nemzeti Bizottságának a vonatkozó magyar-osztrák közös kezelési tervvel kapcsolatos vállalása is az együttműködési szándéknyilatkozat részét képezi, amelyet az érintett települések polgármesterei – Palkovits János (Fertőrákos ), Bozsvári István (Fertőszéplak), Henn Márton (Fertőboz), Fülöp Géza (Fertőd), Udvardi Imréné (Nagycenk), Varjas Endréné (Sarród), Kunzl Ottó (Hidegség), Dr. Gimesi Szabolcs (Sopron-Balf), Horváth Attila (Fertőhomok), Völgyi János (Hegykő) –, Ivanics Ferenc a megye közgyűlési elnöke, Dr. Kárpáti László a Fertő-Hanság Nemzeti Park igazgatója, valamint Pintér Tamás a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottsága titkárságvezetője láttak el kézjegyükkel.

T.É.


A Fertő-tó és környéke világörökségi helyszín

Az UNESCO Világörökségi Központ Bizottsága Helsinkiben 2001. december 13-án a Fertő-tó környékét kultúrtáj kategóriában világörökségi helyszínné nyílvánította. Az előterjesztést Magyarország és Ausztria közösen nyújtotta be. 
A Fertő-tó Magyarország és Ausztria között húzódó határon keresztül terül el a két ország területén. A Fertő-tó területének jelenleg több mint háromnegyede Ausztria területén helyezkedik el. Annak ellenére, hogy a tó magyar része kisebb, kulturtáji egyedi volta tagadhatatlan. Fontosabb ennél, hogy a Fertő-tavat  természeti egységnek tekinthetjük, amelyre nincs nagy hatással a közigazgatási megosztottság. A tó, amely 309 négyzetkilométeres területével Európa legnagyobb sóstava, hidrológiai kapcsolatban van a Dunával.

Ausztriában a kulturális tájegység magában foglalja a Neusiedler See-Seewinkel Ramsar területet, egy olyan vízivilágot, amelyt az UNESCO bioszfréra tartaléknak tekint. A tó ausztriai nyugati partján található a szintén műemléki védelem alatt álló Rust város. 
A Fertővidék Magyarországon a teljes Fertő-Hanság Nemzeti Park tájegységére, a fertőrákosi településközpontra, a korábbi Nagycenki Kastély, valamint az Esterházy Kastély történelmi és kulturális területére utal.
A Fertő terület geológiai és geomorfológiai érdekességek egyedülálló változatosságát tárja elénk. Nem csak az országhatár osztja ketté, hanem számos részre osztják a klimatikus határok. Egy viszonylag kicsiny területen belül rendkívüli módon változatos állat- és növényvilágot lehet találni, tekintettel arra, hogy van itt kontinentális alföldi sztyeppei tó, vannak szub-mediterrán dombok és szub-alpin hegyek, valamint magashegységek. Ezek az eltérő klimatikus feltételek gazdag – Európában egyedülálló – természeti jellegzetességeket hoztak létre.
 

Kapcsolódó cikkek:

EuRégió West/Nyugat Pannónia Tanácsülése
Unesco-diploma

Fertő táj: Soproni KépIndex