CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

EuRégió West/Nyugat Pannónia Tanácsülése szimbolikus sopronpusztai ideiglenes határnyitással

    Sopronban tartotta ülését az EuRégió West/Nyugat-Pannónia Tanácsa.

    Az EuRégió Burgenland Tartomány, illetve a nyugat-magyarországi Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék területén. létrejött érdekközösséget Hans Niessl Burgenland tartományfőnöke, Markó Péter (Vas megye), Varga László (Zala megye), Ivanics Ferenc (Győr-Moson-Sopron megye) közgyűlési elnökök képviselték.
    A tanácskozáson részt vett dr. Gimesi Szabolcs Sopron polgármestere, valamint a munkacsoportok vezetői és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek képviselői.
    A Pannonia Med Hotelben tartott ülésen az EuRégió 40 tagú tanácsa napirendi témái között szerepelt a munkacsoportok tevékenységéről szóló beszámoló, az EuRégió jövőkép felvázolása, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, mint a világörökség része, a statisztikai kiadvány megújított kiadása és egy új marketing kiadványnak a kérdése. Az aktuális kérdések között, az EuroRégió brüsszeli bemutatkozása, valamint a Páneurópai Piknik is szerepelt.

    A résztvevők sajtótájékoztatón számoltak be a tanácsülés munkájáról.

    Ivanics Ferenc a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy az egy éve alakult EuroRégió West/Nyugat Pannónia Tanács munkacsoportjai az év végéig dolgozzák ki a részletes projekteket és azok finanszírozási terveit. Győr-Moson-Sopron Megye egyik kiemelt projektjeként nevezte meg az UNESCO által a világörökség részeként nyilvántartott Fertő-Hanság Nemzeti Park területén megvalósítandó Fertő tó kultúrtáj projektjét, amelyhez kapcsolódik a közgyűlési elnök Fertő tavi önkormányzatok fórumának megalakítására tett javaslata és annak a világörökséget koordinálni hivatott egyesületté történő továbbfejlesztése.

Varga László, Hans Niessl,  Ivanics Ferenc, Markó Péter a sajtótájékoztatón

    Az EuroRégió jövőképének felvázolásával meghatározták annak a 2002-2015-ös időszakra vonatkozó célkitűzéseit. Az EuroRégió "az új Európa szívét formálhatja meg" - jelentette ki Ivanics Ferenc, aki ennek több fő elemét is említette: egy emberekkel az emberekért felépített régió, amely alkalmas keretet biztosít a széles együttműködésre, ugyanakkor együttes erővel képviseli tagjainak közös érdekeit. Nyitott régiót feltételez a jövőkép, ahol minden gyarapodást szolgáló javaslatnak helye van, illetve kezdeményező típusút:  több, csak az eurorégióra jellemző program indult a térségből. Egyedülálló a régió abban is, hogy "a kettészakadt Európa átka itt tört meg először", jelentette ki az elnök, aki szólt arról is, hogy meghatározásra került egy évről-évre a Páneurópai Piknik helyszínéhez és eseményeihez kötődő akcióterv.

    Elhangzott, hogy július elején az EuRegio Brüsszeli bemutatására is sor kerül – többek között – az EuRegio West/Nyugat Pannonia ismertségének kiterjesztése, a konkrét projektek példáján alapuló, határokon átnyúló, jól működő partneri együttműködés megjelenítése, a pozitív image-megalapozás, a kulturális, gazdasági és természeti értékeinek bemutatása céljával.
    Győr-Moson-Sopron megye kezdeményezésére a tanácsülésen határozat született arról, hogy a Fertő-táj világörökség kezelésére önkormányzati fórumot hoznak létre, amely szeptember 22-re, amikor az UNESCO hivatalosan is átadja a tanúsító oklevelet, már előreláthatólag bejegyzett egyesületként működik majd.

    Hans Niessl tartományfőnök a múltra és a jelenre egyaránt utalt, amikor hangsúlyozta az EuroRégió a megosztottság megszüntetésében és az integrációs folyamat elindításában betöltött szerepét. Fontos probléma a közlekedés, amelyet – szövetségi, illetve minisztériumi szinten is bevont szakértők segítségével – fejleszteni kell. A koncepció szerint növelni kell mind a közúti, mind a vasúti közlekedés áteresztőképességét, és meg kell teremteni az észak-déli összeköttetést, valamint a Fertő tó körüli közlekedést.
    Mindezekre a fejlesztések az Európai Unió fejlesztési törekvéseivel összhangban vannak, ezért Interreg-támogatásra is számíthatnak - jelentette ki a tartományfőnök.

    Markó Péter a Vas megyei Közgyűlés elnöke kiemelte a nyugat-pannon jövőkép kialakításának fontosságát, és ismertette a foglalkoztatási, illetve az idegenforgalmi munkacsoport tevékenységével kapcsolatos tapasztalatokat.
    - Burgenland uniós tapasztalatainak referenciája az együttműködés, amely során hozzáférhetővé válnak mindazok a tapasztalatok, amelyek segítik a magyar fél uniós csatlakozását. - jelentette ki Varga László a Zala megyei közgyűlés elnöke.
    Egyfajta – Szlovénia és Horvátország irányába épített – hídnak is tekinti a megye kapcsolódását az együttműködéshez, ami azt jelenti, hogy annak problémái izgalmasan egészülnek ki az említett térség kapcsolatépítési szándékaival. Ugyanakkor Zala megye nagy felelősséggel igyekszik megfelelni a munkamegosztás során kapott, két bizottság elnöki funkcióinak: a közbiztonság, katasztrófavédelem és -elhárítás és az egészségügyi és szociális bizottságinak. Ezekben a gyakorlati téren való együttműködés, a tapasztalatok átadása, szakmai továbbképzés kapja a fő szerepet. Markó Péter arról is szólt, hogy dolgoznak egy West/Nyugat Pannónia-díj megalapításán, amelyet egy, az európai összetartozás erősítésében érdemeket szerzett személyt illetne meg.

    Ivanics Ferenc Győr-Moson-Sopron megye közgyűlésének elnöke kérdésünkre elmondta, hogy annak ellenére, hogy az EuroRegio West/Nyugat Pannónia tanácsában a nyolc meghatározott terület közül minden megyének két-két fő terület jut, a javaslatok összegződnek, és a munkában általában ténylegesen a regionális gondolkodásmód tükröződik.
    Vannak olyan helyhez kötött projektek, – mint a világörökség részeként számon tartott Fertő-tó, a Vas megyei Írottkő – amelyek összefűzhetők egy nagy regionális gondolatba. Az Interreg és a Phare CBC támogatásokat az együttműködés révén lehet megszerezni, ami a burgenlandi félnek is fontos. Az osztrák felek a közös munkában érezhetően egyenrangú partnerként tartják számon a magyarokat - jelentette ki Ivanics Ferenc.
    A nap záróakkordjaként a tanácsülés résztvevői ellátogattak az 1989. augusztusi Páneurópai Piknik, a sopronpusztai határáttörés egykori helyszínére, ahol az emlékhelyek megtekintését követően a burgenlandiak – szimbolikusnak tekinthető – ideiglenes határnyitást követően térhettek haza.
    Hans Niessl tartományfőnök búcsúzóul kijelentette:
- Először vagyok ezen a helyen, amely egy világpolitikai eseménynek olyan színhelye, ahol meghatódik az ember. Ez, amit ma végigjártunk, tulajdonképpen egy történelmi tanösvény, amelyet meg kell mutatni a következő generációknak is. Meg kell tanulni az utánunk jövőknek, hogy az itt uralkodott diktatúrának nincs helye a világban. Ahogyan Ivanics Ferenc elnök úr is mondta, ez a hely tényleg az EuRégió szíve lehet. Az ember ezen a helyen érti meg igazán, hogy mit is jelent az, amit minden eurorégiós ülésen elmondunk: hogy a válaszfalakat le kell bontani.
- Ennek a helynek az a jelentősége, hogy a világon ez a hely egyedül nálunk van. 1989-ben a burgenlandiak és a soproniak itt megmutatták, hogy hogyan lehet határok nélkül együttműködni, ezt akkor is, és azóta is nagyon sokan sírva köszönik meg. Elég megnézni a fényképeket és látni lehet rajtuk, hogy mit jelent egy kommunista diktatúrából elindulni a szabadság felé. Mi azt szeretnénk, ha a mi országainkban ezt nem felejtenék el, és azt szeretnénk, ha az Önök országai ezt nem ismernék meg.

    Ennek biztosítéka az egységes Európa, amelyhez minden egyes lépésünkkel közelebb kerülünk - köszönt el a sopronpusztai átkelőnél ez alkalommal megnyitott sorompónál az osztrák vendégektől Ivanics Ferenc közgyűlési elnök.

T.É.



2002. június 21., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület