CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. szeptember 09., hétfő 01:13


I. Fertő-parti Almáspite Biofesztivál

I. Fertő-parti Almáspite Biofesztivál

    Benépesült vasárnap Hegykőn a Sportcsarnok melletti vásártér. A környékbeli több nevezetes rendezvény mellett is igen szép számmal jöttek látogatók az I. Fertő-parti Almáspite Biofesztiválra.

    Hegykő polgármestere, pedig, láthatóan nem bánta meg, hogy a közelmúltban a Fertő menti települést ajánlotta az almáspite biofesztivál helyszínéül, hiszen a kiállítók sokasága és a látogató nagy száma egyaránt azt bizonyította, hogy igény van az egészséges életmódot, a biotermékeket, az alternatív gyógymódokat bemutató rendezvényekre.
 
Sütemény, kenyér, pogácsa
Kecskesajtból finomságok
 Méz, virágpor
Illatos szappanok:
amiből... és
ahogyan készülnek
Az Árnika Erdei Iskola standja
Munkában a zsűri

    A termékbemutatók és az előadások sorozata között nehéz munka várt az almáspite verseny zsűrijére, akiknek tizenhárom "pályázatot" - almáspitét kellett végigkóstolniuk és bírálniuk. Völgyi János polgármester, a zsűri elnöke elmondta, hogy esztétikai szempontok és természetesen az íz alapján került ki a három nyertes és a különdíjas, akiknek sütetéből a vásár és termékbemutató látogatóinak is jutott.
    Az első helyzett a pápai Mesterházy E. Péterné lett, aki tört dióval megszórt almáspitét hozott Hegykőre. A második díjat Ősze Emőke hegykői lakos kapta, aki grhamliszt, méz és dió felhasználásával a sütemény "bio" jellegét is megadta, harmadik helyezett a Bozi-Rozi vendéglő citromos, nem-rácsos pitéje lett.
A láthatóan jóllakott zsűritől a különdíjat mandulareszelékes pitéjének köszönhetően Kóczánné Bősze Zsuzsa vehette át.
Mesterházy E. Péterné, Paula asszony nyertes pitéje:

Paula almáspitéje
pirított dióval

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 2 db tojás, 10 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, pici, késhegynyi(!) sütőpor.
Töltelékhez: 2 kg savanykás alma, 20 dgk cukor, 1 kávéskanál fahéj, 10 dkg zsemlemorzsa
Megszóráshoz: 5 dgk aprított dió, 1 db. tojás a kenéshez

A tészta alapanyagait összekeverjük, majd tésztává gyúrjuk. Kettéválasztjuk; az egyik felét a kikent tepsibe terítjük, amit zsemlemorzsával megszórunk. Az előkészített lapra rakjuk a tölteléket, majd a tészta másik felével betakarjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük és rászórjuk az aprított diót. 
Közepes (!) hőértéken világosbarnára sütjük.

Jó étvágyat!

    Napsütés, jókedv, jó illatok, finom almáspite...  Jövőre újra pitefesztivált terveznek a szervezők Biofarm Bt. Bioélelmiszer és Biohálószoba Centrum
Sorpon és a NE.GA.CO Kft. Bozi pihenőház és szauna – Fertőboz

 Kapcsolódó cikk:
Első Fertő-parti Almáspite Biofesztivál