I. Fertő-parti Almáspite Biofesztivál
I. Fertő-parti Almáspite Biofesztivál
Benépesült vasárnap Hegykőn a Sportcsarnok melletti
vásártér. A környékbeli több nevezetes rendezvény mellett is igen szép
számmal jöttek látogatók az I. Fertő-parti Almáspite Biofesztiválra.
Hegykő polgármestere, pedig, láthatóan nem bánta meg,
hogy a közelmúltban a Fertő menti települést ajánlotta az almáspite biofesztivál
helyszínéül, hiszen a kiállítók sokasága és a látogató nagy száma egyaránt
azt bizonyította, hogy igény van az egészséges életmódot, a biotermékeket,
az alternatív gyógymódokat bemutató rendezvényekre.
|
Sütemény, kenyér, pogácsa
|
|
Kecskesajtból finomságok
|
|
Méz, virágpor
|
|
Illatos szappanok:
|
|
amiből... és
|
|
ahogyan készülnek
|
|
Az Árnika Erdei Iskola standja
|
|
Munkában a zsűri
|
A termékbemutatók és az előadások sorozata között
nehéz munka várt az almáspite verseny zsűrijére, akiknek tizenhárom "pályázatot"
- almáspitét kellett végigkóstolniuk és bírálniuk. Völgyi János polgármester,
a zsűri elnöke elmondta, hogy esztétikai szempontok és természetesen az
íz alapján került ki a három nyertes és a különdíjas, akiknek sütetéből
a vásár és termékbemutató látogatóinak is jutott.
Az első helyzett a pápai Mesterházy E. Péterné
lett, aki tört dióval megszórt almáspitét hozott Hegykőre. A második díjat
Ősze
Emőke hegykői lakos kapta, aki grhamliszt, méz és dió felhasználásával
a sütemény "bio" jellegét is megadta, harmadik helyezett a Bozi-Rozi vendéglő
citromos, nem-rácsos pitéje lett.
A láthatóan jóllakott zsűritől a különdíjat mandulareszelékes pitéjének
köszönhetően Kóczánné Bősze Zsuzsa vehette át.
Mesterházy E. Péterné, Paula asszony nyertes pitéje:
Paula almáspitéje
pirított dióval
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg Rama margarin, 2 db tojás, 10 dkg porcukor, 1
tasak vaníliás cukor, pici, késhegynyi(!) sütőpor.
Töltelékhez: 2 kg savanykás alma, 20 dgk cukor, 1 kávéskanál
fahéj, 10 dkg zsemlemorzsa
Megszóráshoz: 5 dgk aprított dió, 1 db. tojás a kenéshez
A tészta alapanyagait összekeverjük, majd tésztává gyúrjuk. Kettéválasztjuk;
az egyik felét a kikent tepsibe terítjük, amit zsemlemorzsával megszórunk.
Az előkészített lapra rakjuk a tölteléket, majd a tészta másik felével
betakarjuk. A tetejét felvert tojással megkenjük és rászórjuk az aprított
diót.
Közepes (!) hőértéken világosbarnára sütjük.
Jó étvágyat! |
Napsütés, jókedv, jó illatok, finom almáspite...
Jövőre újra pitefesztivált terveznek a szervezők Biofarm
Bt. Bioélelmiszer és Biohálószoba Centrum
Sorpon és a NE.GA.CO Kft. Bozi pihenőház és szauna
– Fertőboz
té
Kapcsolódó cikk:
Első Fertő-parti
Almáspite Biofesztivál
|