CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Egészség

2002. szeptember 25., szerda 22:31


IV. Mentálhigiénés Napok Sopronban

IV. Mentalhigiénés Napok Sopronban
 
    Immár negyedik alkalommal kerül sor városunkban a Mentalhigiénés Napok megrendezésére.
    A rendezvényt dr. Payer Erzsébet alpolgármester egyben a  soproni Kábítószer Egyeztető Fórum (KEF) elnökeként nyitotta meg.
    A köszöntő szavak után Gelsei Bernadett, a Gyermek és Ifjúsági Sportminisztérium drogprevenciós szakreferense, hívta fel az egybegyűltek a figyelmét, arra, hogy az elengedhetetlenül fontos  „Nemzeti drogstratégia” mellett helyi és régiós szinten is szükség van az adott önkormányzatok által kidolgozott, helyi drogstratégiára, amely kiegészíti és egyben részét képezi a nemzeti stratégiának.
    Farkas Andrea a KEF helyi titkára, interaktív előadásában tájékoztatta a Mentalhigiénés Napok résztvevőit a soproni KEF működéséről. Egy reprezentatív állapotfelmérés után  került sor Sopronban a helyi drogstratégia kidolgozására. Ezen felmérés, - amelyről a Cyberpress korábban beszámolt – adta meg a támpontot a KEF helyi munkatársainak, hogy egyeztessenek a helyi iskolák igazgatóival, pedagógusaival. A „csapatmunkába” bevonták a rendőrséget és több civil szervezetet, és nem utolsó sorban a szülőket és a kortárs segítőket. Ennek a munkának egyik fóruma a Környezet Egészségügyi Hét keretében megtartott rendkívüli szülőértekezlet volt, amely a szülők kisszámú részvétele miatt nem a várt eredményt hozta.
    A látványos előadást követően a résztvevők két csoportra oszlottak, a Nyugat-Dunántúl pedagógusai, szabadidő szervezői és a bűnmegelőzéssel foglalkozó szakemberek az általuk választott muhelycsoportokban folytatták a munkát. Csak ízelítőül a választható témákból: A drogfogyasztás szubkultúrája (dr. Blümel Ferenc), A drogfogyasztás szociálpszichológiai  jellemzői (Egedi Cecilia), Erőszak az iskolában (dr. Molnár Emese), A tanár-diák személyközi kapcsolat új dimenziói a prevenció tükrében (Strenner Szilárd).

   A regionális Kábítószer Egyeztető Fórumok képviselői, Mosonmagyaróvár, Győr és Szombathely részvételével, pedig egy kötetlen beszélgetés keretében beszámoltak a helyi KEF-ok munkájáról, tapasztalataikról. Kiváló alkalmat nyitva ezzel tapasztalatcserére, a gondok, problémák közös megbeszélésére.

A regionális KEF találkozóra meghívták a Mobilitás képviselőjét, Hujber Juliannát, aki így első kézből ismertethette a résztvevőkkel a KEF számára nyitott pályázati lehetőségeket. (Résztletesn a pályázatokról: www.mobilitas.hu internetes oldalon tájékozódhatnak.)

    Zárásként a regionális KEF találkozó résztvevői megállapodtak abban, hogy a jövőben kezdeményezik hasonló találkozó szervezést, amelyet a közeljövőben Mosonmagyaróvár vállalt magára. Megállapodtak továbbá, közös táborok, programok szervezésében, a  vizsgálati és mérési eredmények kölcsönös értékelésében, egymás munkájának segítésében.

 - na -

 

Kapcsolódó cikkek:

Drogkutatás a Sopronban tanuló diákok körében

Mentálhigiénés Napok: Szeptember 25-én, 9 órakor a Gyermek- és Ifjúsági Központban

Először a kisrégióban: Sopronban

II. Mentálhigiénés Napok Sopronban

III. Mentálhigiénés Napok Sopronban

Június 26: Kábítószerellenes Világnap

Köztes átmenetek