CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2002. november 06., szerda 23:09


Termékfejlesztés a Püspöki Kőfejtőben - Kövi benge Tanösvény kialakítása

Termékfejlesztés a Püspöki Kőfejtőben - Kövi benge Tanösvény kialakítása -

2002. november 8-án kerül sor Fertőrákoson, a kőfejtő területén a Kövi benge Tanösvény bemutatására és avatására.
“Fertőrákoson a Püspöki Kőfejtő nemcsak egy mára már letűnt világnak az emlékhelye, hanem egy ma is mozgalmas, különösen értékes növény- és állatvilágnak az otthona.”

Ezzel a felvezetéssel invitálja a látogatót az a most kialakított Kövi benge Tanösvény, melynek névadója botanikai ritkaságnak számít, előfordulása pedig a kőfejtő területén jellemző.
A Fertőrákos Község Önkormányzat saját forrását a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottsághoz (RIB) benyújtott nyertes pályázat egészítette ki. A teljes (1,8 mFt-os) programot és annak megvalósítását az Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány Tourinform Sopron irodája vállalta fel.
A Püspöki Kőfejtő önmagában is egy turisztikai látványosság, minden korosztály számára tartogat felfedezni valót. Nyári színházi előadásai belföldön és külföldön régóta kedveltek.
A Kőfejtő szabadon látogatható fogadó területein a Tanösvény információs táblarendszere a Fertő-tájat, mint világörökséget mutatja be az érintett részek természeti, épített és kulturális, valamint turisztikai erőforrásaival. A gazdag képanyaggal illusztrált táblarendszer magyar-német-angol ismertető részeivel a táj és kultúrák találkozását, a geológiai és éghajlati jellemzőket szemlélteti, két kiemelt látványossága pedig a Fertő-táj élővilágát és turisztikai értékeit akvarell elemekkel körvonalazó térképe.

A látogatóközönséget a bejárható zöldterületi részen is meglepetés várja. A fennsíki kilátó tájolását egy hatalmas 2m3-es lajta mészkőbe faragott tengeri sün (scutella) lenyomata jelenti, melyet a ma is működő bányában készítettek.
A Püspöki Kőfejtő Sopron vonzásában rendkívül népszerű. A tanösvény kialakításával az volt a cél, hogy a témaparkok jelen igénye szerint még látványosabbá váljon, ismertető táblái szórakoztatva tanítsanak.
Ezzel a turisztikai termékfejlesztéssel megtörtént az első lépés egy hasznos időtöltést nyújtó park kialakításához.  


Kapcsolódó cikk:

Fertőrákoson felavatták a Kövi benge Tanösvényt