CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Fertőrákoson felavatták a Kövi benge Tanösvényt

A geológiai és kultúrtörténeti értékekben egyaránt gazdag Fertőrákos területén található kőfejtő a Fertő parti látványosságok egyik legismertebbike. A rómaiakra is jellemző sajátos bányaművelési módszer során oszlopcsarnokos formájúvá alakított fertőrákosi kőfejtő önmagában is turisztikai látványosság, Barlangszínházként pedig ismert színház- és előadóterem.

Palkovits János Fertőrákos polgármestere köszönti a megjelenteket

2001. decemberében a Fertő tájat és tavat környező településeket – Ausztria és Magyarország közös felterjesztése alapján – az UNESCO Világörökséggé nyílvánította. Ennek megfelelően a kultúrtáj fejlesztése, rendezése a jövőben a földtani, őslénytani, növény- és állattani, valamint művelődéstörténeti értékek fokozottabb megóvásával és az idegenforgalmi célok együttes figyelembevételével valósulhat meg.
A Püspöki Kőfejtő, különösen értékes növény- és állatvilága óvása és megőrzése mellett mindenképpen adott feladatot jelent azok megismertetése a Fertő táj látogatóival. A környezetvédelmet is szolgálja az ismeretátadáson keresztüli oktatás, hiszen amint az a tanösvény avatásán és bejárásán is kiderült, a sokak által ismert hely évmilliók értékeinek feltárása mellett az Európában egyedülálló éghajlati és földrajzi viszonyok által meghatározott jellegzetes és különleges növény- és állatvilág megismerését és megismertetését szolgálja, amely akár több témakör szerint is lehetséges.

Horváthné Hoszpodár Katalin: A Fertő-táj mint világörökség a rendező elv

Botanikai ritkaságnak számít a a kőfejtő területén előforduló Kövi benge, a tanösvény, névadója amelyet a Fertő-Hanság Nemzeti Parj ajánlására választottak ki a projekt létrehozói.
Szép kivitelezésű és tudományos igényességgel megszerkesztett, ugyanakkor közérthető a háromnyelvű – magyar-német-angol – információs táblarendszer, amely a Fertő-tájat, a Világörökség részeként mutatja be.

Az akvarellek készítője: Novák Natália Tímea

A táj és kultúrák, a geológiai és éghajlati jellemzők, a Fertő-táj élővilágát és turisztikai értékei egyaránt megjelennek a térképeken.
A látogatók a bejárható zöldterületi részen a korlátra elhelyezett 35 tábla segítségével a környék élővilágával ismerkedhetnek meg, amelyek a környezet szerves részeként egységes arculattal és kivitelezésben vonultatják fel az egyedeket.

A kőfejtő lajtamészkövébe zárva még napjainkban is felfedezhetők az évmilliókkal ezelőtti sekély tengerpart élővilágának maradványai, erre utal az az – ezúttak kőfaragó által – kőbe vésett tengeri sün lenyomat is, amely a közeli bányából származó 2 köbméteres, 9,6 tonnás lajtamészkő tömbön a tájolást jeleníti meg és, amelyet az adott terepviszonyok között nem volt könnyű a Kőfejtő legmagasabb pontján elhelyezni - tudtuk meg Ratatics Ottótől a Fertőrákosi Kőbányák üzemeltetőjétől. Jelképesnek is mondható, az, ami csak a tömb elhelyezését követően vált láthatóvá: hogy éppen a kiválasztott hatalmas kő viseli egy kutatófurás nyomát; az ismeretszerzés céljából végzett emberi tevékenység a több millió éves képződményben nyomot hagyott.

Lajtamészkő tömb tengeri sün (scutella) lenyomattal és készítője:
Ratatics Ottó, kőfaragó (alsó kép balra)

- A tanösvénynek is mindig nyitottnak kell lennie minden érdeklődő számára, az értékeit nem elzárva, elszigetelten kell óvni, hanem azokat mindenki számára megismerhetővé, elérhetővé kell tenni - mondta Horváthné Hoszpodár Katalin a Tourinform Iroda vezetője, aki további terveket is szeretne megvalósítani ezért is gondolja azt, hogy a turisztikai termékfejlesztés első lépése egy Fertő-táj témapark kialakításának, a Kőfejtő területe pedig adottságainál fogva a lehető legalkalmasabb helyszíne a világörökségi helyek bemutatásának.

A névadó, Kövi benge táblája előtt

A résztvevők bejárták a tanösvényt

Egyébként meg amióta a Fertő-táj a világörökséggé vált, úgy tűnik, hogy a Kőfejtő fogadóhelye az első, ahol a világörökség emblémája ezt a rangot jelzi is.

Az ötlet és projektgazda, Alpokalja Idegenforgalmi Alapítvány TOURINFORM Sopron egyben gesztor szerepvállalóként a pályázat kezelését végezte és a teljes megvalósításért felelt. A mai avatón, amelyen a tanösvény megvalósulását segítők is megjelentek. A kövek elhelyezése, a kőfaragás és a tájolás Ratatics Ottó kőfaragó, a fertőrákosi Kőfejtő Bányája üzemeltetőjének munkája, a faipari munkálatokat, beleértve a képkereteket a Tanulmányi Erdőgazdaság Rt. Fafeldolgozó Üzeme végezte, az információs táblák grafikai arculatát és kivitelezését az Image Grafikai Műhely végezte, a művészi akvarellek Novák Natália Tímea és Kovács Adél munkája. A szövegrészek elkészültében szakmai segítséget a Fertő-Hanság Nemzeti Park, Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani és Termőhelyismerettani Intézete adott. A geológiai ismertető a Magyar geológiai Intézet Nyugat-Magyarországi Területi Hivatalának segítségével készült el.

Az1,8 millió Ft-os projekt megvalósítása során a Fertőrákos Község Önkormányzata saját forrását a Nyugat-Dunántúli Regionális Idegenforgalmi Bizottsághoz (RIB) benyújtott nyertes pályázat egészítette ki, a tanösvény elkészültét még támogatta a Gazdasági Minisztérium.
T.É.


Kapcsolódó cikk:

Termékfejlesztés a Püspöki Kőfejtőben - Kövi benge Tanösvény kialakítása



2002. november 08., péntek 23:59


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület