CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. február 17., hétfő 21:13


Közös erővel a fiatalságért - Ifjúsági Börzét tartott az AKSI

Közös erővel a fiatalságért - Ifjúsági Börzét tartott az AKSI

    Fiatalok vagyunk, ki akarunk törni, új ötleteinket szeretnénk megvalósítani. Kihez forduljunk, kitől várjunk segítséget? – teheti fel a kérdést a mai fiatalság aktívabb része. Sopronban és a szinte Magyarország legtöbb nagyvárosában működnek olyan egyesületek, szervezetek, amelyek bárhol és bármikor segítségül hívhatók a problémák megoldására.

    Az Aktív Soproni Ifjak kezdeményezésére Ifjúsági Börzét rendeztek meg február 15-én az Egyetemi Ifjúsági Házban. A rendezvény célja az volt, hogy összeüljenek azon egyesületek és civil szervezetek, akik orvosolhatják az ifjúságot ért problémákat.
    A börze vidám megnyitóján Strenner Szilárd, az AKSI elnöke és az egyesület legfőbb támogatója a GYIK ügyvezető igazgatója, Sógor Ferenc köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédükben hangsúlyozták a szervezetek közötti kapcsolatkialakítást és mindazt a segítséget, amelyekkel segíteni tudják egymás munkáját.
    A jó hangulat elérésében Dávid Veronika romantikus gitárjátéka nyújtott segítséget, amelyet a Zoltán Erika Művészeti Tánciskola bemutatója színesített.
    A lányok lenyűgöző koreográfiájának befejeztével a meghívott szervezetek rövid, de annál sokszínűbb bemutatkozása következett, akik az előzőleg kiállított tablójuk segítségével mutatták be munkájuk gyümölcsét.
    A találkozón Sopronból és magyarországi nagyvárosokból érkeztek vendégek, szervezetük képviseletében: a Polgárőrség, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat soproni szervezete, a Gyermek és Ifjúsági Központ, a Szegedi Ifjúsági Ház Regionális Ifjúsági Médiaközpontja, az Aiesec soproni szervezete, a Szombathelyi Logo-Mobil Ifjúsági Szolgálat, a Debreceni Önkormányzat képviselői, a Junior Chamber Magyarország, a Győr Városi Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum (GYIÉF), a Fidelitas soproni csoportja, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), a HÍD – Európa Hálózat az Ifjúságért és Demokráciáért, az Internet Sopron Egyesület, illetve a házigazda az AKSI.

    A résztvevő szervezetek legfőbb tulajdonsága az, hogy mindegyik az ifjúság szolgálatában áll. Arra törekednek, hogy megkönnyítsék a fiatalok életét, mind szórakozási, mind munkaügyi területen.
    A felsorolt szervezetek közül kiemelnénk párat, akik céljai és feladatai tükrözik mind azt a munkát, amelyet az összes meghívott gyakorol.
    Az Aiesec tagjai, Sopronban 1998. szeptemberétől foglalkoznak programok és rendezvények szervezésével. Ezen kívül egész évben bonyolítják a szakmai gyakorlatcsere programot, mely során magyar diákok külföldön szerezhetnek szakmai tapasztalatokat. Céljuk, hogy a vállalati szféra és a felsőoktatás közötti szakadékot áthidaljuk. Ennek jegyében Helyi Bizottságuk tagjai az év nagy részében vállalatok és diákokat érintő konferenciák, előadások, találkozók, fórumok stb. szervezésén fáradoznak.

    A Győr Városi Gyermek- és Ifjúsági Érdekegyeztető Fórum (GYIÉF) célja a fiatalok helyi érdekegyeztetési rendszerek eredményes működtetése a város általános-, közép- és felsőoktatási intézményeinek, ezek érdekképviseleti szervezeteinek, társadalmi, egyházi, politikai, szakmai illetve karitatív tevékenységet ellátó korosztályi civil szervezeteknek, valamint az Önkormányzat érintett szakembereinek bevonásával.
    A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) legfőbb feladata a 14-25 éves fiatalok önkéntes munkába való bevonása. Nagy figyelmet fordítanak az AKSI munkájára. 25 ifjúsági szervezetük van, melyek feladata a nemzetközi kapcsolatokat kiépítése.
    A délelőtti sürgés-forgást követve vidám, szórakoztató szünet következett, amelyben a jelenlévők kihasználták a szombathelyi Logo-Mobil Ifjúsági Szolgálat bemutatásra készített sporteszközeit, illetve játékait, amelyekkel fantasztikus hangulatot kovácsoltak a kinti hideg idő és a délutáni fáradság ellenére.
    A mókázás mellett dolgozni is kell! – vonta fel a figyelmet az egyik szervező. Rövid megállapodás után úgynevezett workshopok alakultak, amelyek a drogprevenciót, egy diákújság létrehozását, együttműködést, kapcsolattartást, és a fiatalok önkéntes tevékenységét tárgyalta kisebb csoportokban. A csoportos munkálatokban, egyetértésben a szervezetek megállapodtak, hogy a jövőben közös erővel hozzálátnak a felmerült feladatok elvégzéséhez.
    Strenner Szilárd értékelő beszédében megköszönte a jelenlévők részvételét és mindazt a munkát, amellyel létrehozták az ifjúsági börzét. Reményei szerint gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a társszervezetek között, akik munkájukkal, odaadásukkal a jövőben is társak lesznek.

b.boti

Kapcsolódó hír:
Ifjúsági börze Sopronban