CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 06., vasárnap 21:06


Szelídséggel és szeretettel a békéért

Szelídséggel és szeretettel a békéért

    A Bokor Katolikus Bázisközösség soproni csoportjai szervezésében az egy héttel ezelőtt meghirdetett béketüntetés-sorozat második alkalmára került sor ma a Széchenyi téri Hűségzászlónál.
    A  hideg és rossz időjárás ellenére  verssel, énekkel, imával, gyertyagyújtással, és csendes emlékezéssel tüntetett "az esztelenül dúló háború ellen" a mintegy ötven résztvevő.

- Van ereje és jelentősége azoknak a nyilvános kiállásoknak, amelyek azt hirdetik, hogy csak szelídséggel és szeretettel lehet megoldást találni az emberiség gondjaira - hangsúlyozta a rendezvény szónoka, aki a béketüntetés második alkalmán a keresztények felelősségéről szólt. Hangsúlyozta: az egységes keresztény alláspont elvárása nélkül, úgy tűnik, hogy a béke kérdésében összhangra talált az ökumené.
    Ismertette azokat a komoly erőfeszítéseket, amelyeket II. János Pál pápa, a Vatikán, továbbá az Egyházak Világtanácsa, valamint más vezető vallási szervezetek tettek a háború kitörésének megakadályozására, és a helyzet békés rendezése érdekében.
    Különféle vallások, felekezetek tagjai, illetve a kötöttebb formák nélkül hívő életet élők imái ellenére elszabadultak a rövidlátás, a demagóg humanizmus, az önös gazdasági és a torz biztonsági érdekek, meg a hamis kiválasztottság-tudat romboló erői - hangzott el a rendezvényen. "
- Nem a csendes gyertyagyújtásaink, nem a mi imáink szenvedtek vereséget, hanem a józan ész érvei" - idézte Roberto Tucci, jezsuita bíborost, a továbbiakban az egyre gyarapodó állásfoglalások és nyilatkozatokból idézett.
    Az osztrák, a cseh és a magyar Iustitia et Pax (Igazságosság és Béke) Bizottság elítéli a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást Irakban: "Elutasítjuk az erőszak kiterjesztését, és bízunk a háború mielőbbi befejezésében. Aggodalommal töltenek el bennünket a nemzetközi közösség kudarcba fulladt kísérletei, melyek arra irányultak, hogy a háborút az Egyesült Nemzetek (ENSZ) keretében zajló tárgyalások révén megakadályozzák. Ebben az aggodalomban osztozunk a Iustitia et Pax Pápai Tanáccsal, amely a nemzetközi jog betartására, és különösen az ENSZ konfliktusmegoldó eszközrendszerének szükséges megerősítésére hívta fel a figyelmet.
Hasonlóképpen sajnálatosnak találjuk az európai államok közti hiányzó egyetértést, különösen az Európai Unióban és a bővítési folyamatban résztvevő államok között. A harci cselekmények ismételten okot szolgáltatnak arra, hogy követeljük minden nemzetközi egyezmény betartását. Mindenekelőtt meg kell védeni a civil lakosságot, és törkedni kell a háború mielőbbi befejezésére, betartható békefeltételek megteremtésével. Ezért a békéért imádkozunk tovább templomainkban a felelős vezetőkkel és a hívekkel."
" A háború a béke ellen való bűn, amely Istenhez kiált " - jelentette ki Renato Raffaele Martino érsek, az Igazság és Béke Pápai Tanácsának elnöke.

"Mindenki, aki részt vesz az Irak elleni háborúban, vagy azzal együttműködik, halálos bűnt követ el" - idézte a szónok John Michael Botean püspök, Egyesült államok több katolikus templomában is felolvasott levelét is, hangsúlyozva: a keresztény ember számára az evilági egyéni és közösségi erőfeszítéseken túl, fontos a szellemi erőkre való nyitottság, és az azokkal való együttműködés, amelynek megerősítésére újból elhangzott II. János Pál pápa békéért való imádsága.

A tüntetés szervezői újból kijelentették, addig folytatják kitartó, erőszakmentes, határozott béke-melletti kiállásukat, ameddig a háború tart. A civil, pártpolitikai érdekektől mentes, hívőket és nem hívőket egyaránt megszólító rendezvényre minden békeszerető embert várnak a vasárnaponként este fél hétkor a Széchenyi téri Hűségzászlónál.
T.É.

Kapcsolódó cikk:
Szelídséggel és szeretettel a jó megoldás érdekében - béketüntetés a soproni Hűségzászlónál