CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. április 15., kedd 23:43


Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron

Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron

A Műemléki Világnapot a várfal újabb szakaszának avatásával és könyvbemutatóval ünnepelte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal
    Újabb nevezetességgel gazdagodott Sopron.
    A Műemléki Világnap alkalmából a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni regionális Irodája szervezésében a mai napon került sor a soproni városfal újabb helyreállított szakaszának átadására és bemutatására.

Bejárat az Előkapunál a felújított várfalhoz

    Az ünnepélyes átadást megelőzően a soproni Előkapuban Walter Dezső Sopron polgármestere és Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Regionális Irodájának vezetője köszöntötte az egybegyűlteket.
    Walter Dezső személyes, a soproni várfalhoz kapcsolódó gyermekkori élményeit is felelevenítette. A polgármester utalt arra, hogy a város műemléképületeinek érdemi rendbetétele Sopronban 1965 után kezdődött el.

    Figler András, irodavezető köszöntőjében kiemelte: a műemléképületek történelmünk részei, mi több elődeink életének tanúi; az évszázadokkal, akár évezrdekkel előttünk itt élők építették, használták azokat az épületeket, amelyeket az utódoknak kötelességük megbecsülni, és megteremteni azokat a feltételeket, amelyek között azok megmaradnak.
    Sopron egyik legszebb műemléke a városfal, amely sok mindent "látott" a város történelme során.
    A soproni városfal újabb helyreállított szakaszának átadása annak bejáratánál a nemzeti színű szalag átvágásával folytatódott, majd bemutatása és bejárása után a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Soproni Regionális Irodájának Kolostor utcai székhelyén került sor Gömöri János, Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban című könyvének bemutatására.
    A rendezvényen Walter Dezső polgármester hangsúlyozta: minden soproninak kötelessége megőrizni és továbbvinni, azt, amit őseitől örökölt. Gömöri János könyve pedig, megerősít mindenkit abban a hitében, hogy érdemes soproninak lenni, ahol a várfalhoz hasonló tárgyi értékek mellett az Árpád-kori települést bemutató szellemi örökségek is születnek.
    Gömöri János könyvét Dr. Kubinszky Mihály nyug. egyetemi tanár és Dr. Tomka Péter régész méltatta: a könyvvel, évtizedes munkájával a szerző tudatosítja bennünk soproniakban és a hozzánk látogatókban, hogy történelmi szellemet árasztó falak között élünk. Tudatosítja azt is, hogy miként a múltban, ma is a mienk ez a Sopron - mondta, többek között Kubinszky Mihály professzor (akinek könyvbemutatóját teljes terjedelemben közöljük).

Walter Dezső: Gömöri János Sopron szellemi értékeit gazdagítja

- Nem volt még Sopronnak olyan régésze, aki Gömöri Jánoshoz hasonló hosszú ideig tevékenykedett volna Sopronban - mondta Dr. Tomka Péter, aki hangsúlyozta, a Sopron az Árpád-korban című könyvvel a szakma sok új közléssel gyarapodott, amelyeket még sokan fognak idézni és vitatni egyaránt.

Kuslits Tibor, városi főépítész, Gömöri János, Kubinszky Mihály a KÖH Regionális irodájában

    A rendezvény további részében Figler András irodavezető bemutatta a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tevékenységét, valamint a Soproni Regionális Irodát, amely – többek között – a védelemre szoruló értékek felkutatására és számbavételére folytat értékfelmérő tevkenységet, előkészíti a védetté nyilvánításokat, tudományos kiadványokban, rendezvények, kiállítások útján, valamint a média segítségével teszi ismertté az örökségi értékeket, ellenőrzi és felügyeli a védett örökségi értékek állapotát. Továbbá mindent megtesz a folyamatos gondozás, fenntartás, karbantartás – egyben a méltó használat – biztosítására, programok és projektek kezdeményezésével, kidolgozásával, támogatásával elősegíti az örökségi értékek méltó bemutatását, társadalmi elismertségét, részt vesz a határon túli magyar vonatkozású, épített, régészeti és tárgyi örökség felmérésében és megóvásában, nemzetközi kapcsoplatokat ápol Európa hasonló intézményeivel, és azok tapasztalatait felhasználja saját munkájában.

        Az irodavezető azt is elmondta, hogy a KÖH -nál lehet kezdeményezni a régészeti, műemléki és ingó kulturális  javak körébe tartozó örökségek védetté nyilvánítását, nem hatósági jellgű döntések előkészítését; régészeti leletek előkerülését, valamint a kulturális örökséget veszélyeztető beavatkozásokat is a KÖH irodáiban lehet bejelenteni. Ugyancsak a KÖH -nél lehet kérni a műemléki ingatlanokta vonatkozó építési, örökségvédelmi engedélyeket, területi műemléki védelem, vagy régészeti lelőhely érintettsége esetén szakhatósági hozzájárulásokat, műtárgykiviteli engedélyt, igazolást a védelem tényének fennállásáról.
    Figler András ismertetőjében arról is szólt, hogy a KÖH tevékenységét tizenöt régész, illetve építész végzi, amely létszám a teeendőkhöz képest nem túl nagy. A működésük finanszírozása területén az irodavezető hangsúlyozta a pályázati rebndszerben megvalósuló állami szerepvállalás fontosságát, amelynek a vállakozói szféra bevonásával kellene kiegészülnie, ahhoz, hogy a jelenlegi finanszírozási gondok megoldódjanak.
T.É.
   

Kapcsolódó cikk:

Gömöri János: Castrum Supron, Sopron vára az Árpád-korban