CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: SopronMedia

2003. május 27., kedd 12:56


Az egészségért-Eltérő tantervű iskolák megyei kulturális bemutatója- Sopron vármegye képeslapokon-Hölgyvilág Klub -Doktorandusz-képzés-Környezetirányítási szakértők-Közvetít a Pannónia Menedzser Klub

Hírek, események

Az egészség megóvásáért A Családsegítő Intézetben (Sopron, Kossuth L. u. 10.) kerül sor 2003. május 28-án, szerdán 15.30 órakor Ecker Magdolna előadására, amely alatt az időskori egészség megóvása érdekében teendőkkel kapcsolatos gyakorlati  tanácsok hagzanak majd el.

Eltérő Tantervű iskolák megyei kulturális bemutatója ,,Amit odaadsz az a tied, amit magadnak tartasz, az elveszett..." -mottóval, a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Speciális Szakiskola szervezésében, eltérő tantervű iskolák megyei kulturális bemutatójára kerül sor 2003. május 28-án, a  Liszt Ferenc Kulturális Központban, (Sopron, Liszt F. u. 1.) A megnyitót  2003. május 28-án, 9.00 órakor  Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés alelnöke tartja.

Sopron vármegye képeslapokon 1896-1945 2003. május 28-án, szerdán, 15.00 órakor, A Sopron vármegye képeslapokon 1896-1945 könyv szerzőivel, Bognár Béla és Göncz József képeslapgyűjtőkkel  szervezett találkozót a Kurucdombi Fiókkönyvtár.           
Kapcsolódó cikk: Sopron vármegye képeslapokon 1896-1945

Ismerkedés a Zettl Langer gyűjteménnyel  2003. május 29-én, csütörtökön, 18.00 órai kezdettel tartja összejövetelét a Soproni Hölgyvilág Klub a B. W. Pannonia Med Hotelben, amely alkalommal a Zettl Langer gyűjteménnyel ismerkedhetnek meg a résztvevők.

Doktorandusz-képzés Sopronban A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara pályázatot hirdet PhD-képzésben való részvételre.
A Nyugat-Magyarországi Egyetemen a PhD doktori fokozat megszerzésére pályázók az alábbi képzési formák közül választhatnak:
a) szervezett nappali tagozatos PHD-képzés (állami vagy egyéb ösztöndíjjal)
b) szervezett levelező tagozatos doktori PHD-képzés
c) egyéni felkészülők részképzése.
Jelentkezési határidő: 2003. június 10.
A felvétel időpontja 2003. június vége.
A doktori képzésre pályázhatnak mindazok, akik
- a választott tudományterület jellegének megfelelő, legalább jó rendű egyetemi oklevelet szereztek, vagy más olyan egyetemi végzettséggel rendelkeznek, ami a
választott doktori programot megalapozó szakmai ismereteket biztosítja;
- jártassággal rendelkeznek kísérleti, módszertani kérdésekben;
- legalább egy világnyelvből középfokú "C" nyelvvizsgával rendelkeznek, vagy letételét 1 év haladékkal vállalják;
- pályázatukban olyan kutatási témát javasolnak, amelyet a fogadó tanszék - előzetes tájékozódás és meghallgatás alapján - művelésre alkalmasnak ítél, és fogadókészségét írásban kinyilvánítja.
Egyéni felkészülési formára jelentkezőknél követelmény:
- legalább öt éves kutatói munka, jelentős saját kutatási eredményekkel;
- jelentős publikációs tevékenység, amelynek követelményszintje a szakterületek sajátosságainak megfelelően kerül megállapításra;
- a fokozatszerzés feltételeként előírt idegen nyelvismeret igazolása már a felvételkor,
- egy elismert hazai szaktekintély (egyetemi tanár, MTA doktora, MTA tagja) ajánlólevele.
A PHD-fokozat megszerzésére felkészítő hároméves doktori tanulmányok az alábbi tudományágakban akkreditált doktori iskolákban folytathatók:
1. Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola; Vezetője: Kőhalmy Tamás DSc.;
Programok: Erdei ökoszisztémák ökológiája és diverzitása (Mátyás Csaba DSc.), Az erdőgazdálkodás biológiai alapjai ( Koloszár József CSc.),
Erdővagyon-gazdálkodás ( Mészáros Károly CSc.), Erdészeti műszaki ismeretek ( Horváth Béla CSc.), Vadgazdálkodás (Faragó Sándor CSc.).
2. Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola; Vezetője: Mátyás Csaba DSc.;
Programok: Biokörnyezettudomány (Németh Károly DSc.); Geokörnyezettudomány (Szarka László DSc.).
A pályázathoz szükséges jelentkezési lap és csekk igénylése, a pályázat benyújtásának helye, felvilágosítás a Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola és Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola ügyeiben: Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Dékáni Hivatal, Majercsákné Zelenák Andrea tanulmányi előadó, tel.: 99/518-135. Felelős személy: Prof. dr. Mészáros Károly egyetemi tanár, dékán, az Erdőmérnöki Kar Doktori és Tudományos Bizottságának elnöke. Levelezési cím: 9400 Sopron, Ady Endre u. 5., Tel: 99/518-135, E-mail: andi@emk.nyme.hu.
(Educatio Press)

Környezetirányítási szakértő szak A Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara felhívást tett közzé szakirányú továbbképzésben való részvételre.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem (NYME) Erdőmérnöki Kara felvételt hirdet a 2003/2004 tanév őszi félévében indítandó Környezetirányítási szakértői szakirányú továbbképzési szakra. A "Környezetirányítási Szakértő" szak két éves posztgraduális szakirányú továbbképzés. Az oktatás célja olyan szakemberek képzése, akik alkalmasak környezetállapot-értékelésre, beruházások környezeti hatásának, kockázatának felmérésére és környezeti hatásvizsgálat készítésére, valamint környezeti kihatásokkal rendelkező projektek elbírálására, döntések meghozatalára. A képzésben egyetemi vagy főiskolai szintű természettudományos, műszaki, egészségügyi illetve környezetvédelmi területen szerzett szakképzettséggel rendelkezők vehetnek részt. A képzés félévenként kétszer két napos (péntek-szombat) és kétszer 6 napos (hétfő-szombat) időszakban történik. A képesítés megszerzéséhez szükséges kreditek teljesítéséhez a tárgyak kínálatát közel 30%-kal növelte a kar, a képzés tényleges időtartama az egyéni előmenetelnek megfelelően alakítható, így lehetőség nyílik az egyéni igényekhez jobban illeszkedő tanulmányi rend kialakítására is. A
megfelelő tartalmú másutt teljesített tárgyak (megszerzett kreditek) meghatározott feltételek esetén beszámíthatók. A képzés költségtérítéses, a képesítés
megszerzéséhez szükséges félévenkénti alaptandíj 140 ezer Ft, amely összeg a jelentkezési, beiratkozási és vizsgadíjakat is magában foglalja. A jelentkezéseket 2003. június 17-éig lehet elküldeni a NYME Erdőmérnöki Kar Dékáni Hivatalának címére (9400 Sopron, Ady E. út 5.). A jelentkezéshez az egyetemi vagy főiskolai végzettséget igazoló oklevél másolatát, valamint az értesítési címet kell mellékelni. Felvételi vizsga nincs, a jelentkezés eredményéről 2003 július elejéig értesítést küldenek. Az érdeklődők a 99/518-360 telefonszámon (Környezet- és Természetvédelmi Tanszék) kaphatnak bővebb felvilágosítást. (Educatio Press).

Közvetít a Pannónia Menedzser Klub Öt munkacsoportot hozott létre a Pannónia Menedzser Klub, azzal a céllal, hogy vállalkozói, lakossági észrevételeket, javaslatokat közvetítsenek az önkormányzat felé. A gazdasági, idegenforgalmi, egészségügyi, kereskedelmi-szolgáltatói és településfejlesztési munkacsoportok a klub székhelyén, a B.W. Pannonia Med Hotelben várják azokat a javaslatokat, amelyeket az önkormányzathoz közvetítenek, és amelyek eredményeiről a javaslattevőt is tájékoztatják majd.