CyberPress.Sopron

(http://www.cyberpress.hu/)

Rovat: Hírek - események

2003. május 28., szerda 21:17


Június 20-án avatják a Hűségkutat

Június 20-án avatják a Hűségkutat

   Közeledik a Hűség-kút ünnepélyes átadásának ideje. A tervek szerint június 20-án avatják majd fel az 1921. évi népszavazás 80. évfordulójára kormányrendeletben a városnak adományozott kutat, Soltra E. Tamás alkotását.

   A már a végleges helyén felállított emlékművet a művész május 30-án adja át az önkormányzatnak. Miután a környezet kialakítása későbbi időpontban kezdődött, így annak átadása, várhatóan június 12-én történik meg - tudtuk meg Hackl Miklós építész beruházótól (Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Iroda) , aki azt is elmondta:
    Az emlékműhöz felhasznált kemény mészkövet (kanfanar) amelynek össztömege 18,5 tonna volt Horvátországból szállították. A kehelyhez használt tömb 11 tonnás volt, kifaragás után 6,5 tonnát nyom. A kőfaragást Faragó János és Faragó Zsolt végezte.A szobrokat, a párnát és az országalmát a Szabó Öntészeti Kft. öntötte és aranyozta.A szökőkút vízforgatását a soproni Aquafilt Kft. valósította meg. A tervek szerint  a programozott, napi 12 órás program szerint működő rendszer az elpárolgott víz utánpótlását, tisztítását, lágyítását is végzi. A rendszer évente négy hónapot üzemel, idén a június 20-ai avatástól szeptember 15-ig, ezután májustól augusztus végéig. Az emlékmű  a  Soproni Városszépítő Egyesület kezdeményezésére jött létre Langer György javaslatára.
   Újabb képriportban mutatjuk be az emlékmű alakulását.
 
 

2003. május 13.

2003. május 17.

2003. május 26.

2003. május 28.


 

Kapcsolódó cikkek:

Készül a Hűség-díszkút - április 10.
A Hűség-kút építésének előkészületei - Hűség-kút történet képriportban –
Hűségkút - reneszánsz hangulatú, emberközeli alkotás